Jesteś na:

Sól niebezpieczna przyprawa, którą coraz trudniej uniknąć

16 18 20

Sól kuchenna nadaje smak naszym potrawom. Zawarty w niej sód jest także niezbędnym elementem naszej gospodarki elektrolitowej. Niestety jej nadmiar ma poważne konsekwencje dla zdrowia.

Skutki nadmiernego spożycia soli

Według WHO dzienna dawka spożycia soli nie powinna przekraczać 5 g. Nie wydaje się być to problemem, w końcu posolimy może trochę mniej ziemniaki przy gotowaniu i zmieścimy się w wyznaczonej normie. Niestety w rzeczywistości nie jest to takie proste.

Sól znajduje się nie tylko w naszej domowej solniczce i coraz częściej spożywamy ją całkowicie nieświadomie. Sól oprócz nadawania walorów smakowych naszym potrawom, jest także dobrym konserwantem. Ta właściwość jest wykorzystywana przez producentów żywności. W ten sposób w wielu gotowych i przetworzonych produktach spożywczych znajdziemy ogromne ilości soli, które powodują, że nasza dzienna norma spożycia soli wzrasta nawet 5-krotnie.

Sól znajdziemy w prawie wszystkich produktach wysoko przetworzonych, ale także w serach twarogowych czy topionych, wędlinach, rybach, pieczywie, czy płatkach kukurydzianych. Jak widać sól możemy odnaleźć w wielu produktach spożywanych przez nas na co dzień.

Niestety nadmiar soli może przyczynić się do zachorowania na nadciśnienie tętnicze, a w konsekwencji do zawału bądź udaru mózgu. Dbajmy zatem o nasze serce i jeszcze uważniej trzymajmy się normy dziennego spożycia soli oraz czytajmy etykiety kupowanych przez nas produktów.   

Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne

Darmowy kalkulator online

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Sól niebezpieczna przyprawa, którą coraz trudniej uniknąć - 2.5/5. Oddano 1 głosy.
Autor artykułu:

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone