Jesteś na:

Przepis na śniadanie mistrzów

16 18 20


Śniadanie mistrzów, czyli owsianka z bakaliami oraz miodem. To idealne bogato-błonnikowe danie, o wysokiej wartości odżywczej, które jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, a spożyte wraz z produktem mlecznym dostarczy Wam kompleks niezbędnych aminokwasów. Owsianka jest źródłem witaminy B1 i kwasu pantotenowego, który wpływa na prawidłowy przebieg procesu uwalniania energii oraz zapobiega przemęczeniu zarówno podczas wysiłku fizycznego i umysłowego. Doskonale sprawdzi się w jadłospisie sportowców oraz osób na diecie redukcyjnej.

Składniki

Płatki owsiane – 5 łyżek

Mleko 1,5% – 1 szklanka

Orzechy nerkowca – 5 sztuk

Migdały – 5 sztuk

Siemię lniane – 1 łyżka

Sezam – 1 łyżeczka

Słonecznik – 1 łyżeczka

Żurawina suszona – 6 sztuk

Miód (naturalny) – 1 łyżeczka

Jabłko  – 2 plastry

P1090131

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane oraz siemię lniane wsypać do garnka, zalać mlekiem, gotować około 10 minut, a następnie odstawić na około 7 minut, aby mleko zostało do końca wchłonięte. Owsiankę wyłożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć plastry jabłka przekrojone na pół, orzechy nerkowca oraz migdały. Posypać sezamem, słonecznikiem i posiekaną suszoną żurawiną. Całość polać miodem.

Owsiankę można podawać z dowolnymi świeżymi owocami np. truskawkami, malinami, borówkami itp.

P1090135

Smacznego!

Oceń
8.4/10. Oddano 16 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: