Jesteś na:

Śledź – występowanie, charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

16 18 20

O zdrowotnych właściwościach ryb nie trzeba chyba zbyt wiele przypominać. Stanowią one cenne źródło wielu składników wpływających na serce, wygląd oraz nasze zdrowie. Zatem zaleca się, aby znalazły się one na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Statystycznie Polak zjada w skali roku prawie o połowę mniej ryb niż osoby z innych krajów Europy. W niniejszym artykule spróbuję przedstawić tę popularną w Polsce rybę, co być może zachęci niektórych do jej spróbowania, bądź przywrócenia do jadłospisu.



Śledź – wstępowanie i charakterystyka

Śledź występuje w wielkich ławicach głównie w Oceanie Atlantyckim i przyległych mu morzach. Jest rybą często spotykaną w Bałtyku. Długość ciała tej ryby nie przekracza 30 centymetrów. Kolor łusek to srebrzysto-szary. Mięso jest miękkie, tłuste, o wyrazistym, charakterystycznym smaku. Lekko ościste. Ciekawostką jest to, że śledź bałtycki jest mniejszy oraz mniej tłusty niż ten sam gatunek występujący w oceanie.   

Śledź – wartości odżywcze

Zaliczany jest do jednej z najbardziej popularnych ryb w naszym kraju. Pod względem zawartości tłuszczu jest to ryba tłusta, czyli zawiera dużo drogocennych kwasów omega 3 (2 g na 100 g ryby). To bardzo ważny składnik diety, który może uchronić nas przed wieloma schorzeniami, a nawet nowotworami! Ponadto kwasy tłuszczowe omega 3 zmniejszają stężenie “złego” cholesterolu we krwi. Wpływają pozytywnie na pewne obszary w naszym mózgu poprawiając przez to zdolność koncentracji.

Śledź jest także bogatym źródłem głównie witaminy E oraz D. Jak wiadomo, witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i ich uszkodzeniem, ponadto zapobiega powstawaniu zakrzepów w układzie krążenia. Natomiast witamina D jest niezwykle ważna do utrzymania w dobrej kondycji kości oraz stawy.

Ponadto śledź jest także źródłem takich pierwiastków jak potas, selen i żelazo, które mają pozytywny wpływ na układ nerwowy, hamują rozwój miażdżycy.

Śledź – przepisy

Pomysłów jak przyrządzić śledzie jest co nie miara, jednak najczęstszą formą podania tej ryby są różne marynaty. Wszędzie można się natknąć na przepisy jak przyrządzić śledzie w śmietanie, oleju lub z pomidorami i cebulą, jak przyrządzić śledzie po szwedzku, kaszubsku itd. Niektóre przepisy wymagają więcej lub mniej pracy. Ryba ta nadaje się także świetnie do smażenia i grillowania. Nie może jej także zabraknąć według niektórych na stole w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Oto dwa pomysły na to, by sprawić, aby ta ryba cieszyła każde podniebienie:

Przepis na marynowane śledzie

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych,
  • woda,
  • cebula,
  • ocet,
  • olej,
  • pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

Przygotowanie: śledzie należy oczyścić delikatnie pod strumieniem bieżącej wody. Dwie główki cebuli posiekać w plastry. Do garnka wlać szklankę wody, 1/3 szklanki octu, 120 ml oleju, łyżkę cukru i pokrojoną wcześniej cebulę, a następnie gotować około 10 minut. Pod koniec gotowania dorzucić wedle uznania przyprawy. Gdy zalewa będzie przestudzona dodać całe filety śledziowe. Najlepiej odstawić je na 24 godziny i dopiero podać na stół, ponieważ po tym czasie charakterystyczny smak ryby wymiesza się z odpowiednio przygotowaną zalewą.  

rozwiń
Przepis na śledzie w śmietanie

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych,
  • gęsta śmietana,
  • jabłko,
  • cukier puder,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: jabłko należy obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. Odcisnąć możliwie ile się da soku i wymieszać z 300 ml gęstej śmietany. Doprawić do smaku solą, pieprzem cukrem pudrem. Filety śledziowe pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i wymieszać z sosem. Pozostawić w lodówce na kilka godzin dla uzyskania lepszego smaku.

rozwiń

Lista ryb jakie można by tu wymieniać i opisywać jest długa. Pogłębianie wiedzy na ich temat pod względem tego, czego nam mogą dostarczyć w pokarmie ma na celu nakłonić Was do wprowadzenia ich na stałe do swojego jadłospisu.

Zobacz również:
Oceń
Śledź – występowanie, charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy - 7.3/10. Oddano 11 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?