Jesteś na:

Skrobia modyfikowana i jej szkodliwość – sprawdźmy w jakich produktach się ukrywa

16 18 20

Skrobia modyfikowana jest to jeden z najbardziej wszechstronnych dodatków stosowanych w żywności. Cieszy się dużą popularnością ze względu  na szerokie zastosowanie, dostępność i unikalne właściwości…

W dzisiejszych czasach zdecydowaną większość produktów żywnościowych produkuje się z wykorzystaniem substancji dodatkowych. Są one stosowane między innymi w celu utrzymania  jakości, zapobiegania niekorzystnym zmianom podczas przechowywania produktów czy  zwiększenia efektywności procesów technologicznych. Do tej grupy należy również skrobia modyfikowana.

Skrobia modyfikowana – co to jest?

Jak powszechnie wiadomo, skrobia jest jednym z najważniejszych węglowodanów obecnych w produktach żywnościowych. W skali światowej produkowana jest głównie z kukurydzy, pszenicy, ziemniaków i manioku. Innymi źródłami mogą być również sorgo, pszenżyto, ryż czy kassawa. Skrobia modyfikowana to nic innego jak skrobia naturalna (pozyskana z wyżej wymienionych roślin i zbóż) poddana działaniu czynników zewnętrznych. Zaliczają się do nich czynniki fizyczne (temperatura, ciśnienie), chemiczne (substancje chemiczne) i enzymatyczne. Umożliwia to zmianę struktury cząsteczek skrobi, co w konsekwencji rozszerza możliwość zastosowania tego produktu w żywności. Producenci stosują dodatek skrobi modyfikowanej, aby otrzymywane produkty charakteryzowały się m.in. lepszą teksturą, elastycznością czy wyglądem.

Skrobia modyfikowana – szkodliwa?        

Dane naukowe dotyczące stosowania skrobi modyfikowanych w produktach żywnościowych potwierdzają jej bezpieczeństwo dla zdrowia. W przypadku skrobi modyfikowanych metodami chemicznymi, dodatek substancji chemicznych został ustalony na wystarczająco niskim poziomie, tak aby nie stanowił niebezpieczeństwa dla życia i zdrowia konsumentów. Tego rodzaju skrobie nie mają określonej dawki ADI, czyli ilości danej substancji wyrażonej na kg masy ciała na dzień, która może być pobierana w ciągu całego życia nie powodując ryzyka zagrożenia zdrowia. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia 2011 r., skrobie modyfikowane powinny być stosowane w najniższej dawce, jaka jest niezbędna do osiągnięcia pożądanych właściwości produktu. Jeśli będziemy spożywać dużą ilość produktów zawierających skrobie modyfikowaną możliwe jest, że wchłanianie wapnia, magnezu czy żelaza zostanie spowolnione. Mogą również wystąpić zaburzenia trawienia, aczkolwiek ze względu na minimalne jej ilości w produktach jest to mało prawdopodobne.

Skrobia modyfikowana – produkty

Skrobia modyfikowana jest stosowana w coraz większej ilości produktów spożywczych. Należą do nich:

  • dania gotowe,
  • sosy, panierki, koncentraty,
  • produkty nabiałowe, często jogurty smakowe,
  • desery błyskawiczne tj.budynie, kisiele,
  • produkty mięsne tj. pasztety, konserwy,
  • ciasta w proszku,
  • makarony,
  • wsady owocowe.

Jeśli w procesie produkcji została użyta skrobia modyfikowana, w składzie zamieszczonym na opakowaniu produktu na pewno znajdziemy o tym informację. W zależności od producenta, może być podana jako „skrobia modyfikowana” lub za pomocą symbolu E. Numer cyfrowy przy symbolu E jest zależny od tego, jaki związek został użyty w celu zmiany cech skrobi naturalnej. Wyróżnia się symbole:  E1404, E1410–E1414, E1420, E1422, E1440, E1442, E1450–E1452,

Należy pamiętać, że wszystkie surowce stosowane w przemyśle spożywczym muszą przejść szereg badań, które potwierdzają ich nietoksyczne działanie. Skrobia modyfikowana została wprowadzona na listę oficjalnych dodatków do żywności, zatem nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia. Należy jednak mieć na uwadze zasady racjonalnego odżywiania i komponować  urozmaiconą dietę.

Oceń
Skrobia modyfikowana i jej szkodliwość – sprawdźmy w jakich produktach się ukrywa - 6.7/10. Oddano 286 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • trylen 08.07.2015, 10:03

    „Skrobia modyfikowana została wprowadzona na listę oficjalnych dodatków do żywności, zatem nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia.” A co jeśli takie „oficjalne” dodatki wywołują problemy zdrowotne? Mi większość taki dodatków szkodzi w widoczny sposób. To co wobec tego? Komu powinna głowa za to spaść? Kto powinien do więzienia pójść? Jak to było badane i przez kogo? A może w ogóle nie było badane? Zresztą wszyscy doskonale wiedzą, że większość takich „witamin E”, to zwykłe trucizny, więc nie wiem, jak ktokolwiek mógł je w ogóle kiedykolwiek dopuścić. W dawnych czasach ich nie było w żywności i było dobrze, ale dziś widać mamy „postęp”. Istnieją całe tabele opisujące to, jaki dodatek wywołuje jakie skutki uboczne, także w ilościach używanych w produktach spożywczych. Jedyna normalna żywność dziś, to żywność ekologiczna, bo po takiej zazwyczaj nic mi nie jest, bo jest robiona bez takich dodatków przez mądrych ludzi, a nie przez nic nie wartych trucicieli.

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 09.07.2015, 12:41

      W takim przypadku polecamy wybierać produkty jak najmniej przetworzone ekologiczne bądź nie. Wówczas unikniesz wszelkiego rodzaju konserwantów i innych dodatków do żywności. Wymaga to z pewnością więcej czasu i uwagi, ale wówczas będziesz mieć pewność co do składu swoich posiłków.

      Odpowiedz
  • Fabian 02.09.2015, 8:06

    Haha aspartam, GMO, fluor, syrop glukozowo fruktozowy, glutaminian sodu, też są „na liście nieszkodliwych”. Smacznej wczesnej śmierci z powodu jedzenia.

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 02.09.2015, 2:15

      Wszystkie substancje, które wymieniłeś znajdują się na liście dopuszczanych dodatków do żywności w ilości nieprzekraczającej zalecaną prze Instytut Żywienia. W jednym produkcie syrop glukozowo-fruktozowy nie będzie szkodził organizmowi, jednak, jeśli produkty go zawierające stanowią ¾ naszej diety, z pewnością nie obędzie się bez skutków ubocznych pogarszających stan naszego zdrowia.

      Odpowiedz
      • klo 28.06.2016, 9:02

        Leczenie raka chemią tez jest dopuszczalne, ale się nie mówi, że chemia niszczy i zdrowe komórki. TO samo z żywnością, nie mówi się całej prawdy i tyle.

        Odpowiedz
      • makapaka 22.07.2016, 6:32

        Polecam obejrzeć film dokumentalny pod tytułem „Kto się boi GMO” i wszystko będzie jasne.Poza tym co z tego że wszystkie te dodatki są dodawane w małych ilościach skoro są w każdym produkcie ? Po zjedzeniu kliku produktów w ciągu całego dnia siłą rzeczy wyjdzie że dopuszczalna dawka została przekroczona.

        Odpowiedz
      • Zouave 27.07.2016, 9:46

        Tak, ale syrop jest już w sporej ilości rzeczy, np. w wędlinach pakowanych próżniowo.

        Odpowiedz
  • Michał 01.10.2015, 3:16

    Witam. Gdzie są padania potwierdzające bezpieczeństwo stosowania skrobi modyfikowanej? Gdzie one są? Dlaczego jest dodawana skrobia modyfikowana a nie zwykła? Ostatnio można zobaczyć w sklepach masowy wysyp skrobi w produktach dawnej pozbawionych skrobi całkowicie, np keczup pudliszki, jogurty bakomy, maślanki czekoladowe i z pieczonym jabłkiem itd, majonezy, keczupy w większości wszystkie za wyjątkiem pudliszków dla dzieci. Stało się to niemal nagle. Pytanie jakie można zadać co ma dać skrobia modyfikowana w keczupie i jogurtach i w innych produktach? Czy wcześniejsze jogurty były złe albo keczupy? Czym były wybrakowane żeby nagle zacząć dodawać modyfikowane coś. I czemu akurat modyfikowane a nie zwykłe? Ludzie powtarzają ciągle że są dozwolone i prawo i unia itd, ale unie tworzą ludzie a ludzie którzy piszą prawa (etap zatwierdzania itd) mogą mieć zupełnie skrajne intencje naszych czy od intencji zdrowych ludzi którzy chcą w zdrowiu wychowywać dzieci. Skrajność intencji. Dobrą publikacją jest publikacja byłego doradcy prezydenta Polski „GENETYCZNIE MODYFIKOWANE ORGANIZMY Obietnice i fakty Stanisław K. Wiąckowski”. W necie można znaleźć badania o szkodliwości gmo kukurydzy ale gdzie znaleźć badania o braku szkodliwości? Gdzie? Czy ludzie na tym forum w tym portalu mają takie badania? Jeśli tak proszę pisać do mnie. Następnie możemy skonfrontować te badania z tymi o szkodliwości albo wejść w świat nauki aby inni się na ten temat wypowiedzieli.
    Inną ważną sprawą jest że keczupy jogurty całe te jedzenie z dodatkami pochodzi od prywatnych ludzi, to są ich prywatne firmy, majątek i dochód, mają własne intencje zarabiania w pewien sposób i robią to. Bez nas stracą wiele. Więc przestańmy patrzyć na nich i zadbajmy o kawałek ziemi i do roboty:) …lub zorganizujmy się lokalnie. :)

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 03.11.2015, 4:39

      Na początek warto odróżnić skrobię modyfikowaną od żywności GMO. Skrobia modyfikowana uzyskiwana jest w trakcie fizycznych bądź chemicznych procesów, które mają za zadanie zmianę właściwości skrobi, np. poprzez poprawę wiązania wody skrobia staje się lepszym zagęstnikiem.

      Odpowiedz
    • Nike 02.03.2016, 6:22

      Ale skrobie modyfikowane to grupa różnych związków. Są dekstryny jak np. maltodekstryna, która ma bardzo wysoki Indeks Glikemiczny (IG=100, czyli jak czysta glukoza) i powinna być unikana, albo hydroksypropylowy fosforan dwuskrobiowy, który z kolei ma niskie IG i charakteryzuje się zawartością skrobi opornej, mającej podobne działanie do błonnika. Także, to również należałoby uwzględnić.
      I to nie prawda, że wszystkie związki „E-” są bezpieczne bądź nie, bo część może być naturalna (jak np. beta-karoten), a część szkodliwa, a nawet trująca w zależności od dawki. A jak taka skrobia jest w co drugim produkcie, tak jak to Michał zauważył, albo syrop fruktozowo-glukozowy, który jest po prostu dużo tańszy od cukru, gdy nadmiar fruktozy też jest szkodliwy, czy wszędobylski glutaminian sodu lub jego zamienniki, nie mówiąc już o aspartamie. Nietrudno sobie w ciągu dnia skumulować te substancje, wystarczy wypić kubusia, zjeść nudle z sosem ze słoika, jogurt owocowy i ciastka, żucie gum, niby nic. W dzisiejszych czasach, gdzie na każdym kroku koncerny chcą na nas zarobić jak najniższym kosztem, trzeba uważać na każdym kroku, bo wszędzie są jakieś „haczyki”. Czytajmy etykiety!

      Odpowiedz
  • kasztelan 27.10.2015, 4:07

    jak ktoś jest uczulony na ziemniaki to może jesc produkty zawierajace skrobie modyfikowaną czy nie?

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 03.11.2015, 3:12

      Uczulenie na ziemniaki może być bardziej skomplikowane niż nam się wydaje. Wszystko zależy od tego, na jaki składnik ziemniaka jesteś uczulona, czym się objawia alergia i czy pojawia się po spożyciu lub kontakcie z surowym ziemniakiem czy gotowanym? W tym wypadku trudno o jednoznaczną odpowiedź.

      Odpowiedz
  • stokrotka 21.02.2016, 12:33

    ŻYWNOŚĆ POWINNA BYĆ ZDROWA<NATURALNA BEZ ŻADNYCH MODYFIKACJI I KOMBINACJI PRZY PRODUKCJI. A wszelkie tłumaczenia,że w niewielkich ilościach to nie szkodzi-bzdura. Jeśli w niewielkich ilościach spożywane przez lata to na pewno zaszkodzi. Jak jest coś zdrowe to nie szkodzi w ogóle.

    Odpowiedz
    • camonday 31.05.2016, 12:04

      A co z ilością którą nasz organizm jest w stanie wydalić z organizmu? Dla przykładu skrobia fosforanowa, zażywana w niewielkich ilościach nie szkodzi a czasem pomaga (np. przy niedoborze fosforanu), mały nadmiar fosforanu szybko wydalany jest z organizmu wraz z moczem, jednak gdybyśmy zaczeli jeść E1410 na potęgę, nasze nerki nie nadążałyby filtrować naszej krwi. „Jak coś jest zdrowe to nie szkodzi w ogóle” a ja na to odpowiem pani, co za dużo to nie zdrowo.

      Odpowiedz
  • Adam 25.07.2016, 10:03

    Jasne, to dlaczego tyle bezmozgich yeti chodzi po yej plabecie, jesli modyfikowana soja jest nieszkodliwa, kto powiedzial ze jest zdrowa dr Ewa, pewnie powie tez ze Mmr szczepionki so zdrowe bo zawieraja tylko troszeczke rteci,;-)

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?