Jesteś na:

Seler korzeniowy – właściwości, sok, przepisy. Liście selera

16 18 20

Seler to jedno z najstarszych warzyw świata, obecnie uprawiany na całym świecie, wykorzystywany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Doskonałe źródło witamin, związków fenolowych, olejków eterycznych i innych składników odżywczych, posiadający wiele właściwości leczniczych, m.in. obniżających poziom glukozy we krwi oraz poziomu lipidów w surowicy.

Seler korzeniowy

Seler korzeniowy jest spokrewnioną odmianą typowego selera liściowego. Uprawia się go ze względu na pyszny, gruboziarnisty korzeń podziemny. Jest popularnym warzywem w sezonie zimowym, używanym jako puree w potrawach, zupach i gulaszach, znany szczególnie w regionach Europy Wschodniej i Północnej. Wymaga pełnego słońca i wystarczającej wilgoci w glebie, aby rozkwitać. Rozwija się jako duża, kulista bulwa tuż pod powierzchnią ziemi o szorstkiej powierzchni zewnętrznej i białym, gładkim miąższu w środku.

Seler korzeniowy właściwości

Korzeń jest doskonałym źródłem niektórych niezbędnych minerałów, takich jak fosfor, żelazo, wapń i miedź. Fosfor jest niezbędny do metabolizmu komórek, wapń utrzymuje zdrowe kości i zęby, miedź pomaga przywrócić odporność, a żelazo zapobiega anemii. Ponadto jest dobrym źródłem witaminy K, która poprawia mineralizację kości i spełnia określoną rolę u pacjentów z Alzheimerem poprzez ograniczenie uszkodzeń neuronów w mózgu. Seler zawiera również witaminy z grupy B oraz umiarkowaną ilość witaminy C (8mg/100g).

Podawany przez wieki jako lek na nadciśnienie, wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, pomaga zapobiec chorobom serca, obniżając poziom złego cholesterolu we krwi. Dostarczając błonnik pokarmowy, seler zwiększa również trawienie, a wysoki poziom wody w selerze może zapobiec odwodnieniu.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy pomaga zapobiegać utlenianiu komórek. W badaniach wykazano, iż seler posiada właściwości przeciwnowotworowe, ze względu na związki takie jak kwas kawowy, kwas p-kumarowy, kwas ferulowy, apigenina, luteolina, garbnik, saponina i kemferol [1].

Badania wykazują również pozytywny wpływ selera na płodność przez działanie ochronne przeciwko substancjom, takim jak walproinian sodu, glikol propylenowy i ftalan dietylu, które powodują uszkodzenia struktury jąder i spermatogenezę. Należy go jednak spożywać z umiarem, gdyż istnieją związki takie jak apigenina, która może indukować działanie hamujące na płodność w przypadku długotrwałego stosowania lub wysokiego stężenia [3].

Seler ma niską zawartość cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Poprzez włączenie selera do diety można zmniejszyć ryzyko chorób związanych z sercem, takich jak zawał serca i gromadzenie się cholesterolu w tętnicach.

Sok z selera

Aby seler zachował swoje wartości odżywcze, najlepiej spożywać go na surowo, bowiem jak większość warzyw, podczas obróbki termicznej traci wiele właściwości. Korzeń selera można traktować jako przekąskę, chrupiąc w wolnej chwili lub połączyć go z innymi warzywami czy owocami, tworząc pełen witamin sok. Sprawdza się z połączeniu z marchwią lub jabłkami. Sok z selera wspomaga naturalne mechanizmy obronne organizmu i zmniejsza stan zapalny. Może zapobiec wysokiemu ciśnieniu krwi, wysokiemu poziomu cholesterolu oraz zaburzeniom trawienia. Warto go pić przynajmniej kilka razy w tygodniu.

Przepis na koktajl z selerem

Składniki:

  • pół selera
  • 2 jabłka
  • pół zielonego ogórka
  • pół natki pietruszki

Wykonanie:

Przed wrzuceniem do sokowirówki należy pokroić seler na mniejsze kawałki, jabłka i ogórka nie obierać ze skórki.

rozwiń

Liście selera

Liście selera korzeniowego zawierają większą ilość składników mineralnych i witamin niż sam korzeń. Stanowią bogate źródło flawonoidów, antyoksydantów i fitosteroli. Coraz częściej traktowane są jako surowiec zielarski, ze względu na działanie przeciwzapalne w obrębie układu pokarmowego i ochronie naczyń krwionośnych. Składniki aktywne liści selera uszczelniają naczynia krwionośne, uelastyczniają je i zapobiegają stanom zapalnym. Mają również działanie moczopędne i redukują poziom złego cholesterolu – idealny surowiec leczniczy dla osób z nadciśnieniem. Zawierają olejki eteryczne, z D-limonenem na czele. Mogą stanowić doskonały dodatek do sałatek, frytek i zup. Liście można również ususzyć. Przydadzą się do sporządzania ziołowych naparów i jako dodatek do potraw.

Seler korzeniowy przepisy

Seler nadaje delikatny smak potrawom, może być stosowany na surowo w sałatkach czy surówkach. Ugotowany i zblendowany  tworzy pyszną mieszankę z puree ziemniaczanym. Można go podawać z rybami, mięsem i innymi warzywami korzeniowymi, takimi jak ziemniaki, buraki, kalarepa, rzepa lub marchew. Seler korzeniowy może być również stosowany w zupach, sosach, ciastach, zapiekankach.

Przepis na zupę krem z selera

Składniki:

  • seler korzeniowy 1szt.
  • ziemniaki 3 szt.
  • cebula 1 szt
  • bulion warzywny 1l
  • jogurt naturalny 200g
  • natka pietruszki 1szt.
  • olej rzepakowy 30g
  • przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy)

Wykonanie:

  1. Seler obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  3. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  4. Przygotować bulion (z włoszczyzny, jak na zupę).
  5. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej.
  6. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony seler i ziemniaki i podsmażyć na dużym ogniu przez około 35 minut, często mieszając. Następnie dodać pokrojoną cebulę, zmniejszyć ogień i podsmażać razem, często mieszając, aż cebula się zeszkli, a całość wydzieli piękny aromat.
  7. Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  8. Jogurt wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Dodać do garnka z ugotowaną zupą i wymieszać.
  9. Zupę zestawić z ognia i zblendować. 
  10. Doprawić do smaku.
  11. Podawać posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.

rozwiń
Przepis na frytki z selera

Składniki:

  • seler korzeniowy 1 szt.
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • przyprawy według uznania (np. słodka papryka, pieprz, tymianek)

Wykonanie:

Seler pokroić w paski (mniej więcej jednakowej długości i szerokości, aby frytki upiekły się równomiernie). Wrzucić do miski, dodać  przyprawy, wlać olej i dokładnie wymieszać, tak, by każda frytka była obtoczona w przyprawach. Całość odstawić na ok. 15–20 minut. Piec w blaszce obłożonej papierem do pieczenia, ok. 20 minut w 180 stopniach (do zrumienienia).

rozwiń
Przepis na zapiekankę z selerem

składniki:

  • mały seler korzeniowy 1szt.
  • ok. 30 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • przyprawy (majeranek, sól, pieprz)

Sos pomidorowy:

  • 400 ml przecieru pomidorowego (lub krojonych pomidorów z puszki),
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy (sól, pieprz)
  • 70 g sera żółtego
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Seler obrać i pokrój na plastry o szerokości ok. 1 cm.
  2. Przygotować dwie miseczki. Do pierwszej wsypać mąkę, do drugiej jajka z rozgniecionym czosnkiem.
  3. Na patelni rozgrzać olej. Plastry selera obtaczać w jajku i mące, a następnie podsmażyć na patelni.
  4. Przygotować sos pomidorowy mieszając w misce przecier pomidorowy z rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz pozostałymi składnikami. 
  5. Piekarnik rozgrzać do 180′ C. Dno naczynia żaroodpornego posmarować sosem pomidorowym. Na nim ułożyć warstwę selera korzeniowego. Posmarować je po wierzchu sosem pomidorowym, a następnie posypać startym serem i tak do wyczerpania składników. Powinny powstać 2 warstwy.
  6. Wstawić naczynie do piekarnika i piec przez ok. 20 minut, aż ser na wierzchu zapiekanki roztopi się i przyrumieni.
  7. Podawać na ciepło z sałatką lub surówką. 

rozwiń

Seler korzeniowy zawiera wiele substancji odżywczych, dlatego warto dodać go do codziennej diety. Korzystnie wpływa na stan zdrowia, jednak u osób przyjmujących leki moczopędne powinien być spożywany z umiarem.

Literatura:

  1. Kooti WDaraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med.2017
  2. Li MYHou XLWang FTan GFXu ZSXiong AS. Advances in the research of celery, an important Apiaceae vegetable crop. Crit Rev Biotechnol.2017
  3. Kooti WMoradi MPeyro K,Sharghi M,Alamiri F, Azami M, Firoozbakht M, Ghafourian M. The effect of celery (Apium graveolens L.) on fertility: A systematic review. J Complement Integr Med. 2017
  4. http://rozanski.li/1632/seler-apium-w-leczeniu-schorzen-ukladu-moczowego

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Seler korzeniowy – właściwości, sok, przepisy. Liście selera - 9.2/10. Oddano 9 głosy.
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!