Jesteś na:

Sałata lodowa. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i przepisy

16 18 20

Jak się okazuje sałata jest dobra nie tylko dla królików. Bardzo dobrze współgra z wieloma potrawami. Niektórzy traktują ją jedynie jako ozdobę talerza, a inni upatrują w niej wiele cennych składników. I dobrze, bo sałata to nie tylko ładnie wyglądająca „zielenina”.

Sałata lodowa

Sałata lodowa to jedna z najpopularniejszych dostępnych odmian sałaty na rynku spożywczym. Pojawiała się już dawno temu, a swoje korzenie wywodzi prawdopodobnie z basenu Morza Śródziemnego. Obecnie jej uprawa powszechna jest na całym świecie. Obok sałaty masłowej o intensywnej zielonej barwie, jest najchętniej kupowanym produktem liściastym.

Sałata lodowa jest bardzo krucha i delikatna, a nazwę zawdzięcza zapewne odgłosowi jaki wydaje przy łamaniu, podobnym do kruszenia lodu. Jest bardzo smaczna, dość słodka i idealnie komponuje się z wieloma daniami, często stając się ich podstawą.

Sałata lodowa – właściwości

Przede wszystkim sałata lodowa jest ceniona za swój smak i kruchość. Jest bardzo odporna na przechowywanie i długo zachowuje swoją świeżość w lodówce, nie tracąc cennych wartości. Ponadto sałatę lodową można z powodzeniem kroić nożem i nie wymaga ona rwania jak inne rodzaje sałaty.

Dzięki zawartości składników odżywczych (choć nie w imponujących ilościach), poprawia trawienie zapobiegając zaparciom, wpływa korzystnie na serce i układ krążenia, dba o układ nerwowy, nawet lekko uspokajając, a także dostarcza niewielkich dawek podstawowych witamin.

Sałata lodowa – wartości odżywcze

Sałata lodowa jest produktem niskokalorycznym, zatem polecanym w dietach odchudzających. Wartość energetyczna 100 g produktu wynosi około 14 kcal. Posiada bardzo niewielką ilość węglowodanów i tłuszczów, a zarazem jest źródłem cennego błonnika (1,2 g/100 g produktu), który usprawnia pracę jelit i poprawia trawienie. Sałata lodowa w porównaniu z innymi rodzajami jest dość uboga w składniki odżywcze, co nie oznacza, że jest ich pozbawiona. Przy swojej niskiej wartości kalorycznej, zawiera nieco witamin i składników mineralnych, zatem warto od czasu do czasu po nią sięgnąć.

Obok podstawowych składników odżywczych w sałacie znajdziemy minerały. Potas chroni serce i zapobiega powstawaniu nadciśnienia tętniczego krwi. Sałata także posiada niewielkie ilości magnezu i żelaza, które korzystnie wpływają na funkcje organizmu.

Sałata lodowa – witaminy

Sałata lodowa w swych liściach kryje witaminy A, D, E, a także niezbędny w prawidłowym rozwoju układu nerwowego kwas foliowy. Posiada również niewielkie pokłady β-karotenu, który aktywnie uczestniczy w zapobieganiu efektów starzenia organizmu.

Sałata lodowa nie jest  dobrym źródłem na uzupełnienie braków witamin, ale spożywając ją, nie pochłaniamy wielu kalorii, a jednak dostarczamy pewne składniki odżywcze. Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta na pewno może zawierać w menu sałatę lodową.

Sałata lodowa – przepisy

Przepis na sałatę po francusku

  • główka sałaty lodowej
  • łyżeczka octu
  • 4 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • mała cebula
  • sól
  • pieprz

Sałatę pokroić i dodać przyprawy. Cebulkę pokroić bardzo drobno i dodać do sałaty. Na koniec dodać wymieszany olej z octem i cukrem. Najlepiej smakuje jako dodatek do dań głównych.

rozwiń
Przepis na kurczaka na sałacie

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • ulubione przyprawy
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • papryka
  • oliwki
  • ser feta
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie: kurczaka przyprawić i przygotować w folii lub też upiec bez tłuszczu. Sałatę lodową grubo pokroić i włożyć do miseczki. Pomidorki koktajlowe i oliwki przekroić na pół, paprykę pokroić i wrzucić do miseczki z sałatą. Ser pokroić w kosteczkę. Sałatę doprawić i skropić oliwą z oliwek. Dodać ser feta. Na koniec kurczaka pokroić w dość grube plastry i położyć na sałacie.

rozwiń

Jak się okazuje sałata lodowa to nie tylko zielony dodatek do potraw i tzw. zielenina. Pomimo, że nie zwiera sporych ilości składników odżywczych to nie jest bezwartościowa. Ponadto, jest produktem niskokalorycznym, idealnie sprawdzającym się dla osób dbających o linię. Krucha, lekko słodkawa i delikatna, komponuje się z większością posiłków.

 

Oceń
Sałata lodowa. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i przepisy - 7.0/10. Oddano 165 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Maria 22.12.2015, 8:12

    Dziękuję.Pomimo że za radą córki zajadam się nią,to nie wiedziałam o niej zbyt wiele.Teraz wiem,że warto ją jeść.

    Odpowiedz
  • Ax 31.03.2016, 2:53

    Na podstawie czego? Chyba nie tego opisu.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?