Jesteś na:

Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy

16 18 20

Kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpaka – czyli o wszystkich obliczach roszponki.

Roszponka 

Roszponka warzywna należy do rośliny kozłkowatych. Rośnie dziko w Europie, Północnej Afryce i Azji. To właśnie nazwa tej rośliny stała się inspiracją dla imienia stworzonej przez Braci Grimm postaci – Roszpunki.

Uprawa roszponki

Posiadanie przydomowego ogródka daje nam wiele możliwości. Oprócz spokojnego miejsca relaksu może stać się polem uprawnym warzyw i owoców. Wdzięczną w hodowli rośliną jest właśnie roszponka. Podobno w domu hodował ją prezydent Jefferson. Nie wymaga wiele, a świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Preferowany typ gleby to ta o odczynie obojętnym. Roszponka jest niewrażliwa na zimno. Najlepiej siać ją w okresie od lipca do sierpnia lub we wrześniu. Pierwszych plonów możemy spodziewać się po około 3 miesiącach od zasiewu.

Właściwości roszponki

Liście roszponki mają nietypowy lekko orzechowy posmak. Walory sensoryczne to tylko wierzchołek góry lodowej. W malutkich zielonych listkach drzemie bogactwo witamin, minerałów i wielu innych związków o dobroczynnym potencjale. Wśród nich wymienić można witaminę C (38mg./100g), wapń (38mg/100g), żelazo (2mg/2100g), magnez (13 mg), karoteny. Nie dostarczając zbędnych kalorii zjadając sałatkę z roszponki idealnie wzbogacimy swój jadłospis w niezbędne składniki. Medycyna ludowa głosi, że roszponka działa kojąco na układ nerwowy oraz pobudza trawienie. Trzymając się jednak suchych faktów musimy docenić wysoką zawartości beta-karotenu. Beta-karoten to prowitamina A – niezbędna w wielu procesach. Jej niedobory skutkują między innymi zaburzeniami widzenia, tzw. „kurzą ślepotą” czyli niedowidzeniem o zmierzchu. Nie ma więc wątpliwości, że warto roszponki jadać jak najwięcej i jak najczęściej.

Ewa , 23 lata
Podczas 3 miesięcznego odchudzania z Trizerem udało mi się schudnąć 15 kg. Straciłam 5 cm w udach, 13 w biodrach, 11 w talii oraz 2 w bicepsie. Przyjmowałam Trizer 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami...

Roszponka – przepisy

Przepis na sałatkę z roszponką i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 2 garście roszponki
  • pomidorki koktajlowe 10 sztuk
  • nasiona słonecznika 1 łyżka
  • orzechy włoskie 1 łyżka
  • ser gorgonzola 50 g
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

Przygotowanie: orzechy posiekać. Pomidorki i sałatę umyć i osuszyć. Wymieszać składniki ze sobą. Dodać nasiona słonecznika i pokrojony ser. Wszystko skropić oliwą z oliwek. Dodać pieprz do smaku.

rozwiń
Przepis na sałatkę z roszponki z truskawkami

Składniki:

  • roszponka  2 garści
  • truskawki 10 sztuk
  • ser mozzarella 50 g
  • słonecznik 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 1 łyżka

Przygotowanie: umyte i osuszone liście wymieszać z pokrojonymi truskawkami. Dodać pokrojoną mozzarellę. Posolić i posypać pieprzem. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Dodać do sałatki. Skropić oliwą z oliwek.

rozwiń

Literatura:

  • USDA National Nutrient Database for Standard Reference
  • Agnieszka Gryszczyńska I in.; Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na ludzki organizm

 

Oceń
Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy - 4.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?