Jesteś na:

Rola kuchni regionalnych w żywieniu współczesnego człowieka

16 18 20

Wśród wszechogarniającej „westernizacji” (naśladowanie amerykańskich wzorców żywieniowych) diety na całym świecie (nawet w Chinach i Japonii), coraz częściej w Polsce promujemy produkty regionalne. Zaczynamy doceniać, że nasze polskie, tradycyjne potrawy przewyższają te zza oceanu. Jednak jak to tak naprawdę jest z naszą narodową kuchnią? Jaką rolę pełni w diecie współczesnego człowieka? Czy nasze rodzime produkty są faktycznie jakościowo lepsze od zagranicznych?



Fast food

W każdej galerii handlowej i przy każdej głównej drodze w Polsce znajdziemy restauracje typu fast food. Najczęściej otwarte 24 godz. z możliwością zamówienia i odbioru przy specjalnych okienkach bez wychodzenia z auta. Teraz również w większych miastach jest możliwość dowozu do domu. Bardzo to wygodne. Poza tym restauracje tego typu zachęcają głównie najmłodszych miejscami do zabawy przy restauracji, zabawkami dodawanymi do posiłków oraz możliwością organizacji urodzin. Zwłaszcza dlatego, że dzieci nie są w stanie rozróżnić, co jest zdrowe, tylko chcą jeść to, co ich rówieśnicy.Ale co z jedzeniem tam serwowanym? Jest szybko przygotowane, od razu podawane, na ogół tanie. Cechuję się również wysoką kalorycznością. Czyli tanio, szybko i niezdrowo.

Ale pojęcie fast food obejmuje nie tylko restauracje tego typu, ale dotyczy również sposobu przygotowanie potraw w domu. Głównym przykładem jest stosowanie kuchenek czy piecy mikrofalowych. Sklepy zasypują nas produktami, które po podgrzaniu przez kilka minut w mikrofali, maja dać nam gotowy posiłek. Trzeba jednak pamiętać, że tak wysoka temperatura używana w tej metodzie, powoduje utratę wielu witamin i składników mineralnych. Ponadto półprodukty przeznaczone do użycia technologii mikrofalowej zawierają wiele barwników, substancji konserwujących, stabilizatorów itp. Spożywanie takich dań może mieć tragiczne skutki dla naszego zdrowia.

Slow food

Nurt ten zajmuje się prezentowaniem produktów lokalnych.

Logo nurtu propagującego produkty tradycyjne.

Jest to nurt w kulinariach, który powstał we Włoszech w 1985 roku jako sprzeciw dla restauracji typu fast food. Nazwa sugeruje, że w przygotowaniu i spożywaniu tych potraw nie towarzyszy pośpiech. Stąd element w logo, którym jest ślimak.

Nurt ten zajmuje się prezentowaniem produktów lokalnych, tradycyjnych, by w ten sposób rozpowszechnić edukacje żywieniową. Więcej informacji można znaleźć tutaj: http://www.slowfood.pl/

Żywność tradycyjna

Zgodnie z definicją przyjętą przez Komisję Europejską określenie „tradycyjny” odnosi się do żywności, która jest w obrocie na rynku przynajmniej przez okres wskazujący na przekaz z pokolenia na pokolenie, czyli minimum 25 lat.

Żywność tradycyjna jest charakterystyczna ze względu na specyficzne surowce, metody przetwarzania i miejsce pochodzenia. Tego typu żywność kojarzy się z tradycjami kulinarnymi, niskim stopniem przetworzenia, przygotowaniem wg starych receptur oraz konkretnym regionem.

Żywności tradycyjna – zalety

Z badań przeprowadzanych w sześciu krajach Europy, w tym w Polsce, wynika, iż na podstawie wielu kryteriów, takich jak smak, wygląd, bezpieczeństwo itp., konsumenci oceniają żywność tradycyjną bardzo pozytywnie.

W Polsce na podstawie wyników możemy przedstawić, jakie atrybuty badani przypisywali tego rodzaju żywności. Podając w kolejności od najczęściej wybieranych, wyniki wyglądają następująco:

  • Wyjątkowy smak
  • Wysoka jakość
  • Atrakcyjny wygląd
  • Wysoka wartość odżywcza
  • Zdrowotność
  • Korzystny wpływ na środowisko i lokalną gospodarkę
  • Długi czas przygotowania
  • Wysoka cena
  • Mała dostępność

Wyniki kolejnego badania pokazują, jak często polscy konsumenci kupują żywność tradycyjną. Wyniki są następujące:

  • Często – 65 %
  • Od czasu do czasu – 30 %
  • Nigdy – 3 %
  • Nie znam tego typu żywności – 2%

Jak kupować produkty regionalne (tradycyjne)?

Wyniki ostatniego badania wskazują, że świadomość Polaków w zakresie żywności tradycyjnej jest bardzo duża. Warto jednak kupując znać kilka ważnych informacji.

Otóż produkty regionalne mają swoje specjalne oznaczenia, takie jak:

  • Chroniona Nazwa Pochodzenia
  • Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
  • Chronione Oznaczenie Geograficzne
Specjalne oznaczenia produktów regionalnych.

Specjalne oznaczenia produktów regionalnych.

Aby produkt otrzymał tego typu oznaczenie musi spełniać surowe kryteria. Standard produkcji musi być zawsze na wysokim poziomie gdyż podlega wielu kontrolom, a każde najmniejsze uchylenie może skutkować odbiorem oznaczenia. Dlatego wybierając produkty z tymi znakami, możemy być pewni, że sięgamy po wysoką jakość.

Podsumowując wszystkie informacje zawarte w tym artykule, nasuwa się jeden wniosek: warto jak najczęściej sięgać po produkty tradycyjne. Ich jakość jest niewątpliwa lepsza niż półproduktów fast foodów. Na szczęście, coraz częściej ludzie przestają ulegać złudzeniu, że to, co z zachodu, jest najlepsze. Wyraźniej wybija się moda na żywność ekologiczną, slow food i w tym na produkty tradycyjne. Jest to właściwa droga do zwiększenia świadomości żywieniowej konsumentów.

Pamiętajmy, że gdy sięgamy po nasze lokalne, tradycyjne produkty mamy pewność ich pochodzenia, sposobu produkcji i wysokiej jakości. Ponadto, kupując tego typu żywność, wspieramy polską gospodarkę i podtrzymujemy miejsca pracy.

Oceń
Rola kuchni regionalnych w żywieniu współczesnego człowieka - 2.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?