Jesteś na:

Regeneracja wątroby – dieta. Jak długo regeneruje się wątroba?

16 18 20

Wątroba to bez wątpienia jeden z najważniejszych organów w organizmie człowieka. Spełnia szereg funkcji, bez których utrzymanie zdrowia, a nawet życia jednostki byłoby niemożliwe. Jest miejscem wielu przemian (np. węglowodanowych), magazynuje wiele składników pokarmowych (np. witaminę D), a także pełni funkcję detoksykacyjną, usuwając wszelkie szkodliwe substancje z ustroju. Niedomaganie wątroby jest niezwykle niebezpieczne i wymaga natychmiastowego działania. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o możliwościach regeneracji wątroby.

Regeneracja wątroby

Ze względu na bardzo istotne funkcje, jakie wątroba pełni w organizmie, jest to narząd niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego ustroju. Jej uszkodzenie może pojawić się np. w wyniku nadużywania alkoholu, niewłaściwej diety, wirusów czy czynników toksycznych. Co ciekawe, sam narząd nie daje objawów bólowych (nie jest unerwiony). Dopiero jego powiększenie wywołuje nacisk na tzw. torebkę wątrobową, a więc błonę surowiczą otaczającą narząd, która jest unerwiona. Na szczęście wątroba posiada duże zdolności regeneracyjne, zatem przy pomocy różnorodnych środków medycznych oraz prawidłowej diety możliwy jest powrót do zdrowia.

Jak długo regeneruje się wątroba?

Długość okresu regeneracji wątroby jest różna i w dużym stopniu zależy od odżywienia pacjenta, jego prawidłowej diety ułatwiającej i usprawniającej proces. Dużą rolę odgrywa tutaj także stopień uszkodzenia narządu. Ogólnie przyjmuje się, iż proces ten trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy (ok. 6). Szacuje się, że nawet po chirurgicznym usunięciu 75% masy wątroby po kilkunastu tygodniach obserwowana jest odbudowa jej masy. Pamiętajmy, że po przekroczeniu pewnego „progu uszkodzeń”, zmiany mogą być nieodwracalne, a jedyną metoda leczenia może okazać się przeszczep.

Dieta wspomagająca regenerację wątroby

Dieta, jak już wspomniałam, to bardzo ważny element regeneracji wątroby. W tym procesie niezwykle istotną rolę odgrywają fosfolipidy (lipidy + fosfor). Są one bowiem naturalnymi składnikami błon komórkowych i mają zdolność wbudowywania się także w błonę hepatocytów, a więc komórek wątroby. Tym sposobem przyspieszają odnowę narządu, niezależnie od rodzaju uszkadzającego czynnika. Często podawane są jako środki farmakologiczne, jednak w żywności możemy znaleźć wiele ich naturalnych źródeł takich jak: soja, żółtka jaj czy olej sojowy, a także płatki owsiane, orzeszki ziemne i włoskie oraz kiełki pszenicy. Zawierają je także ryby, wątróbka, szparagi i wszelkie owoce morza.

Oczywiście niezbędna jest dieta ubogotłuszczowa, zakładająca ograniczenie produktów wysokoprzetworzonych, a więc wyeliminować należy wszelkie fast foody, smażenie, duszenie z uprzednim smażeniem, słodycze oraz słone przekąski. Najlepszą metodą obróbki będzie gotowanie w wodzie czy na parze oraz pieczenie w folii lub smażenie beztłuszczowe. Dodatkowo warto zadbać o spożywanie owoców i warzyw, najlepiej świeżych, takich jak burak, awokado, kalarepa, grejpfrut czy szpinak, które wykazują ochronne działanie na komórki wątrobowe. Ponadto korzystnie mogą wpłynąć niektóre witaminy działające antyoksydacyjnie i wymiatające wolne rodniki (np. witaminy C i E). Podobnie jak w przypadku wielu innych racjonalnych diet warto jeść mniej, a częściej, zatem jadłospis składać się powinien z 56 niewielkich objętościowo posiłków.

Zrezygnować trzeba z wszelkich używek (kawa, alkohol, nikotyna, narkotyki), które wzmagają uszkodzenia. Bardzo ważna jest odpowiednia ilość wody, wynosząca minimum 2 l w ciągu dnia. Właściwe nawodnienie ma duże znaczenie w przypadku oczyszczania narządu, gdyż powoduje odpowiednie nawilżenie komórek i wspomaga usuwanie toksyn, odciążając wątrobę. Bardzo skuteczne okazują się również wszelkie zioła, np. ostrokrzew paragwajski (popularny jako Yerba mate) czy cykoria, wykazujące działanie ochronne na hepatocyty. Nie zapominajmy też o ostropeście plamistym, który jest najskuteczniejszy na wszelkie problemy związane z wątrobą. Kurkuma zaś wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki czemu wpływa na skrócenie procesu regeneracji.

Podsumowując, wątroba to jeden z najistotniejszych narządów w organizmie człowieka. Jej uszkodzenie nie tylko przysporzy wielu niekorzystnych objawów, ale w konsekwencji może doprowadzić nawet do śmierci. Na szczęście narząd ten ma duże zdolności regeneracyjne i dzięki dodatkowemu wsparciu od strony przewodu pokarmowego możliwy jest szybki powrót do zdrowia.

Literatura:

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., „Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo PZWL, 2012,
  2. Gawęcki J., Grzymisławski M., „Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2”, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2017,
  3. Kwon Y. J., Lee K. G., Choi D., „Clinical implications of advances in liver regeneration”, Clin. Mol. Hepatol., 2015, 21(1)/7-13,
  4. Mao S. A., Glorioso J. M., Nyberg S. L., „Liver regeneration”, Epub., 2014,
  5. Ou-Yang Q., Lin X. M., Zhu Y. J., Zheng B., Li L., Yang Y. C., Hou G. J., Chen X., Luo G. J., Huo F., Leng Q. B., Gonzalez F. J., Jiang X. Q., Wang H. Y., Chen L., „Distinct role of nuclear receptor corepressor 1 regulated de novo fatty acids synthesis in liver regeneration and hepatocarcinogenesis in mice”, Hepatology, 2018, 67(3)/1071-1087,
  6. Wójcik M. Bobowiec R., „Wątrobowe komórki owalne w procesach regeneracji wątroby i he patogenezie”, Życie Weterynaryjne, 2012, 87(3).

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Oceń
Regeneracja wątroby – dieta. Jak długo regeneruje się wątroba? - 9.7/10. Oddano 3 głosy.
Paulina Chrzan
ponad miesiąc temu Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?