Jesteś na:

Rak przełyku – jego objawy i rokowania

16 18 20

Rak przełyku może rozwinąć się pod wpływem wielu czynników środowiskowych. Duży udział przypisuje się tutaj stosowanej diecie, w tym przyjmowanym używkom. Sprawdź jakie objawy mogą wskazywać na rozwój choroby.

Rak przełyku

Rak przełyku (łac. carcinoma oesophagi) – jest nowotworem złośliwym, mogącym rozwinąć się w obrębie przełyku. Przełyk stanowi umięśniony przewód o długości ok. 2325 cm, który jest odpowiedzialny za transport pokarmu z gardła do żołądka. W miarę jak guz rośnie, może wpływać na głębokie tkanki i mięśnie przełyku. Guz może pojawić się w dowolnym miejscu na całej długości, w tym na połączeniu przełyku i żołądka.

Wyróżniamy rak płaskonabłonkowy, który występuje, gdy rozpoczyna się w płaskich, cienkich komórkach tworzących wyściółkę przełyku. Ta forma najczęściej pojawia się w górnej lub środkowej części przełyku, ale może pojawić się w dowolnym miejscu. Z kolei  gruczolakorak pojawia się, gdy rak ma swój początek w komórkach gruczołowych przełyku, które są odpowiedzialne za wytwarzanie płynów, takich jak śluz. Gruczolakoraki najczęściej występują w dolnej części przełyku.

Rak przełyku – objawy

Wczesne stadia raka przełyku najczęściej przebiegają bezobjawowo. W miarę postępu choroby można zaobserwować:

  • niezamierzoną utratę masy ciała,
  • niestrawność,
  • zgagę,
  • trudności lub odczucie bólu podczas połykania,
  • częste dławienie podczas jedzenia,
  • wymioty,
  • ból w klatce piersiowej,
  • zmęczenie.

Rak przełyku – rokowania

Im wcześniej wykryty zostanie rak, szanse na wyleczenie wzrastają. Jeśli rak nie rozprzestrzenił się poza przełykiem, szansę na przeżycie mogą się poprawić po wykonaniu operacji. Niestety rokowania są złe, ponieważ w ciągu 5 lat przeżywa jedynie 10% chorych.  

Diagnozy dokonuje się na podstawie badania endoskopowego i oceny histopatologicznej pobranego wycinka.

Chociaż nie ma pewnej metody zapobiegania rakowi przełyku, istnieje kilka kroków, które można podjąć w celu obniżenia ryzyka. Ważne jest unikanie papierosów i żucia tytoniu. Ograniczenie spożycia alkoholu jest również uważane za czynnik zmniejszający ryzyko rozwoju raka. Stosując dietę z dużą ilością owoców i warzyw i utrzymując prawidłową masę ciała, możesz również skutecznie zapobiegać rakowi przełyku.

Literatura:

  1. Bochenek A, Reicher M. Anatomia Człowieka Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.
  2. Enzinger PC, Mayer RJ. Esophageal cancer. N. Engl. J. Med. 349 (23): 2241–52.

 

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Oceń
Ewa Świndryk
ponad miesiąc temu Absolwentką Dietetyki na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum. Głównie zajmuje się dietoterapią w chorobach autoimmunologicznych i nutrigenomika.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?