Jesteś na:

Rabarbar. Właściwości, witaminy, zastosowanie i przepis na wyśmienite ciasto

16 18 20

Rabarbar nie tylko zasługuje na uwagę ze względu na swój smak, ale przede wszystkim z powodu  wielu dobroczynnych składników, które posiada i pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Co zyskujemy zajadając się rabarbarem?

Rabarbar

Rabarbar, inaczej nazywany rzewieniem (Rheum L.), jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych. Większość z nas nazywa go owocem, gdyż kojarzy się głównie ze słodkim smakiem deserów i napoi. Jednak wbrew pozorom rabarbar to warzywo, które pochodzi z rejonów Azji, ale u nas także znalazło wielu zwolenników.

Rabarbar to roślina, która uprawiana jest dla bardzo smacznych ogonków liściowych, z których powstaje wiele pysznych przepisów na ciasta, kompoty, wina czy przetwory. Ogonki liściowe mogą przybierać różne barwy: od zielonej do różowej i mocno bordowej. Zawierają liczne witaminy i składniki wzmacniające organizm.

Rabarbar – właściwości

Rabarbar jest warzywem, które idealnie wpasowuje się w zdrową i zbilansowaną dietę. Posiada niski indeks glikemiczny (15) i zaledwie 9 kcal w 100 g. Warzywo pomaga szybko uporać się z zalegającymi w organizmie toksynami, a także dzięki zawartości błonnika pokarmowego, usprawnia pracę jelit i wspomaga perystaltykę. Ponadto rabarbar zawiera substancje, które skutecznie łagodzą skutki stresu i zapobiegają jego powikłaniom. Zawartość minerałów i witamin wzmacnia odporność organizmu, a związki przeciwutleniające tworzą barierę dla wolnych rodników.

Bogaty skład rabarbaru nadaje warzywu właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, a dodatkowo działa oczyszczająco nie tylko od wewnątrz, ale pomaga w walce z trądzikiem. Ponadto rabarbar działa odkwaszająco na organizm, niwelując skutki złego samopoczucia.

Rabarbar – witaminy

Rabarbar to skarbnica cennych witamin. Czerwono-zielone warzywo to przede wszystkim witamina C, ale nie tylko. W skład rabarbaru wchodzi również witamina E, β-karoten oraz liczne witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także kwas foliowy, nie mówiąc o licznych składnikach mineralnych oraz substancjach o właściwościach przeciwutleniających.

Rabarbar – zastosowanie

Nie będzie zaskoczeniem zastosowanie rabarbaru w sztuce kulinarnej. Najbardziej podstawowym i popularnym sposobem na jego spożycie jest posypanie ogonka liściowego cukrem i rozkoszowanie się kwaskowatym smakiem. Jednak istnieją inne, pyszne sposoby na delektowanie się smakiem rabarbaru. Wielu z nas nie wyobraża sobie lepszego środka na gaszenie pragnienia w upalne dni jak kompot z rabarbaru, inni zachwycają się smakiem ciasta drożdżowego z kruszonką i lekko kwaskowym warzywem, jeszcze inni uwielbiają wszelkie konfitury przyrządzone z rabarbaru. Można go wykorzystać także do produkcji wina, jako smakowy dodatek.

Rabarbar – przepis na ciasto

Przepis na ciasto z rabarbarem

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 cukier wanilinowy

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła

Przygotowanie: blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać obie mąki, jajko, masło oraz cukier. Szybko zagnieść ciasto. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć dno i brzegi blachy. Ciasto podpiec w piekarniku nastawionym na 160°C przez 25 minut. Pokrojony rabarbar wymieszać z miodem, cukrem i cukrem wanilinowym. Do osobnej miski dodać składniki na kruszonkę i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na 180°C na około 45 minut i piec na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

rozwiń

Rabarbar to świetne rozwiązanie na smakowite i zdrowe desery w postaci kompotu czy ciasta. Bardzo dobrze smakuje, a do tego jest zdrowy. Niskokaloryczna przekąska w postaci rabarbaru, poprawia odporność i oczyszcza organizm z toksyn. Warto korzystać z jego dobrodziejstw.

 

 

Kup dietę za 20zł

Sprzedaż online w kilka minut
Zobacz również:
Oceń
Rabarbar. Właściwości, witaminy, zastosowanie i przepis na wyśmienite ciasto - 7.0/10. Oddano 36 głosy.
Aleksandra Musiał
ponad miesiąc temu Ukończyła dietetykę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biotechnologię ze specjalizacją analityka biotechnologiczna na Uniwersytecie Rolniczym.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?