Jesteś na:

Pszenica durum – mąka i makaron durum. Jaki makaron wybrać?

16 18 20

Jest wiele błędnych teorii opartych na tym, iż w walce o piękną sylwetkę należy zrezygnować ze spożywania makaronu, gdyż jest on kaloryczny, niezdrowy, a w dodatku zawiera gluten! Nic bardziej mylnego. Makaron to bardzo dobry produkt. Jeśli nie cierpisz na nietolerancję glutenu, nie ma podstaw, aby z niego rezygnować. Należy jednak pamiętać, że przy wyborze produktów spożywczych przede wszystkim należy kierować się ich składem i właściwościami.  Zatem jaki makaron powinniśmy wybrać? Czym się kierować przy jego wyborze?

Pszenica durum

Pszenica durum charakteryzuje się wysoką zawartością białka, jest twarda i używana do produkcji makaronów. Ciasto jest mniej elastyczne niż ciasta chlebowe, co ułatwia formowanie kształtów makaronu. Pod względem odżywczym jest zdecydowanie bardziej polecana niż pszenica zwykła. Jej ziarniaki są szkliste, a ich wnętrze jest bursztynowo-żółte. Wytwarza w bielmie barwnik luteinę, co w najprostszy sposób odróżnia ją od pszenicy zwyczajnej.

Mąka durum

Mąka z pszenicy durum zawiera więcej składników mineralnych: fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego i błonnika pokarmowego niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która należy do związków, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytwarzać, dlatego tak ważne jest dostarczanie jej wraz z pożywieniem. Odpowiedni poziom luteiny jest korzystny dla wzroku, skóry, a w surowicy krwi odgrywa ważną rolę w zapobieganiu miażdżycy. Ważne jest również to, że mąka durum ma niski indeks glikemiczny, co powoduje niższy wyrzut cukru i insuliny niż w przypadku jedzenia produktów z pszenicy zwykłej. Indeks glikemiczny makaronu z pszenicy durum jest zależny od czasu jego gotowania. W przypadku, gdy makaron z pszenicy durum jest gotowany przez 20 minut, jego indeks glikemiczny wynosi ponad 55, natomiast jeżeli jest gotowany 12 minut, wartość indeksu glikemicznego jest niższa niż 35.

Makaron durum

Ze względu na swoje właściwości (twarde bielmo, wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów. Produkty zbożowe są podstawą zbilansowanej diety. Jedząc te wykonane z pszenicy durum, dostarcza się do organizmu więcej minerałów, witamin i błonnika pokarmowego, niż w przypadku jedzenia produktów z pszenicy zwykłej. Makarony otrzymane z mąki durum charakteryzują się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardością. Z pszenicy durum produkuje się również kuskus.

Makaron z pełnoziarnistej mąki durum zawiera około 323 kcal w 100 g, z czego 12 g stanowi białko, 2 g tłuszcze, 64 g węglowodany, a aż 7 g błonnik. Z kolei makaron dwujajeczny z mąki pszennej typ 450 zawiera aż 368 kcal, w tym 75,8 g to węglowodany, 11,1 g białka, 1,6 g tłuszcze, błonnik stanowi tylko 2,4 g.

Jaki makaron wybrać?

Należy pamiętać, że makaron nie jest produktem niskokalorycznym, dlatego też powinno się go spożywać z umiarem. Dla osób zdrowych, które nie muszą stosować diety lekkostrawnej najzdrowszą opcją będzie wybór makaronu pełnoziarnistego 100%. Zawiera on dużą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych. Najważniejszą rzeczą przy wyborze zdrowego makaronu jest uważne czytanie etykiet. Makaron składa się z mąki i wody, dlatego w jego składzie nie powinny znajdować inne produkty.

Pszenica durum ma większą wartość odżywczą od zwykłej. Kierując się wyborem zdrowego makaronu powinniśmy kupować te wytworzone z całych ziaren bez żadnych dodatków. Makaron pełnoziarnisty będzie najlepszym wyborem.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Pszenica durum – mąka i makaron durum. Jaki makaron wybrać? - 4.3/5. Oddano 12 głosy.
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
, Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!