Jesteś na:

Przepis na soczysty schab pieczony w ziołach

16 18 20

Pieczony schab to pyszna i zdrowa alternatywa dla kupnej wędliny. Nadaje się idealnie zarówno na ciepło do obiadu, jak i na zimno do ulubionego pieczywa. Osobiście podaję go z odrobiną konfitury z żurawiny, która podkreśla smak mięsa oraz działa dobroczynnie na układ pokarmowy i moczowy.

SAMSUNG CSC

Składniki

Schab surowy – 1 kg

Wino białe wytrawne – 1/2 szklanki

Woda – 1/2 szklanki

Oregano suszone – 1 łyżeczka

Tymianek suszony – 1 łyżeczka

Rozmaryn suszony – 1 łyżeczka

Majeranek suszony – 1 łyżeczka

Kolendra ziarna – 1 łyżeczka

Liść laurowy – 3 listki

Sól – 1 łyżeczka

Pieprz czarny – 1 łyżeczka

Sos sojowy – 1 łyżeczka

Musztarda – 1 łyżka

Ocet jabłkowy – 3 łyżki

Czosnek – 5 ząbków

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Schab oczyścić z ewentualnych błonek i opłukać. Liść laurowy pokruszyć, ziarna kolendry rozetrzeć w moździerzu (jeśli ktoś nie posiada moździerza ziarna wystarczy rozetrzeć łyżką lub bokiem noża), ząbki czosnku rozgnieść. Schab natrzeć solą. Do naczynia w którym będzie się marynowało mięso wlać wodę oraz wino, następnie dodać pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Mięso zanurzyć w marynacie, przykryć i umieścić w lodówce na 24-48 h (w razie konieczności wystarczy kilka godzin). Po tym czasie schab wyciągnąć z marynaty i obsmażyć krótko na patelni z nieprzywierającą powłoką (nie trzeba dodawać tłuszczu). Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą (wystarczy ½ szklanki) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec bez przykrycia przez 60-70 min. Schab smakuje świetnie na gorąco do obiadu lub po wystudzeniu zamiast wędliny do kanapek.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Oceń
6.1/10. Oddano 34 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: