Przepis na masło orzechowe

To jest łatwe porcji: 1 słoiczek

Dzisiaj po raz pierwszy samodzielnie wykonałam masło orzechowe, które uwielbiam. Jak się okazało jego przyrządzenie jest bardzo proste i dość szybkie. Najlepiej smakuje podane na grzance z pieczywa pełnoziarnistego lub jako dodatek do owsianki.

P1010295

Składniki

Orzechy arachidowe (ziemne) – 250 g

Oliwa z oliwek – 3 łyżki

Miód 1 łyżka

Sól – szczypta

P1010292

Sposób przygotowania

Orzechy obrać ze skórki, podprażyć na suchej patelni, a następnie umieścić w pojemniku od blendera. Dodać miód, oliwę i szczyptę soli. Całość miksować około 15 minut (co jakiś czas przerywać, tak aby nie przegrzać blendera). Na początku miksowania orzechy będą sypką masą, natomiast po kilkunastu minutach zaczną przybierać pożądaną konsystencję. Masło należy umieścić w szczelnie zamkniętym słoiczku, przechowywać w lodówce.

ds

P1010299

P1010300

Smacznego !

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *