Jesteś na:

Przepis na Ciasto Marchewkowe Fit

16 18 20

Chcielibyście zaskoczyć swoich gości pysznym deserem a do tego zdrowym, bez dodatku cukru i całkowicie wegańskim? Zaserwujcie im fit ciasto marchewkowe. Gwarantuję, że nawet najwięksi przeciwnicy zdrowego jedzenia będą prosić o dokładkę.

Składniki

Ciasto marchewkowe:

Marchew 4 sztuki

Orzechy włoskie 1 szklanka

Daktyle 1 szklanka

Wiórki kokosowe 1/2 szklanki

Cynamon 3/4 łyżeczki

Sól szczypta

Krem z orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca 1 szklanka

Syrop klonowy 3 łyżki

sok z 1/2 cytryny

Olej kokosowy 3 łyżki

Mleczko kokosowe 3 łyżki

ciasto marchewkowe fit

Jak zrobić ciasto marchewkowe fit?

  1. Namocz daktyle w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut. Odsącz.
  2. Blachę o wymiarach 20×20 wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach
  4. Orzechy włoskie rozdrobnij razem z daktylami w malakserze
  5. W misce połącz ze sobą startą marchew, zmielone orzechy i daktyle. Dodaj wiórki kokosowe, cynamon i sól.
  6. Zawartość miski przełóż na blachę, rozprowadź równomiernie na całej jej powierzchni i dociśnij dłońmi. Włóż do zamrażalnika na czas przygotowania kremu
  7. Orzechy nerkowca mocz przez przynajmniej 8 godzin. Odsącz je i umieść wraz z pozostałymi składnikami na krem w blenderze. Zblenduj na jednolitą masę. W przypadku, gdy składniki będą zbyt suche, dolej wody.
  8. Wyjmij blachę z lodówki, połóż na wierzch krem, posyp cynamonem i udekoruj połówkami orzechów włoskich. Schłodź w lodówce przez ok. godzinę.

Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.

 

 

Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach 

Oceń
7.0/10. Oddano 2 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: