Jesteś na:

Przepis na babeczki z kaszy jaglanej

16 18 20

Proste w przygotowaniu babeczki z kaszy jaglanej sprawdzą się idealnie na śniadanie, ale również jako deser lub przekąska w ciągu dnia. Dzięki zawartości kaszy jaglanej babeczki są lekkostrawne a zarazem sycące.

Składniki

Kasza jaglana, 100 g

mleko migdałowe, 1/3 szklanki

Woda, 1/3 szklanki

Jajko, 1 szt.

Jabłko, 2 szt.

Olej kokosowy, 1 łyżka

Syrop klonowy, 2 łyżki

Mąka jaglana, 3 łyżki

Rodzynki 1 łyżka

Orzechy włoskie 1 garść

proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki

Cynamon, 1/4 łyżeczki

przepis na babeczki z kaszy jaglanej

Jak przygotować babeczki z kaszy jaglanej?

  1. Kaszę jaglaną przepłukać. Wodę i mleko migdałowe przelać do garnka, zagotować, dodać kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Odstawić do przestygnięcia.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  3. Jabka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Orzechy posiekać.
  5. Do letniej kaszy jaglanej dodać olej kokosowy, starte jabłka, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i syrop klonowy. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej masy. Dodać posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać.
  6. Formę do muffinek wyłożyć papilotami (ok. 7 sztuk – w zależności od wielkości foremek). Ciasto przełożyć do foremek, piec w piekarniku przez ok. 30 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

 

 

Dziękuję sklepowi internetowemu BioSklep za dostarczenie składników najwyższej jakości do przyrządzenia tego dania.

 

 

Zapraszam na mój Fanpage Pomorzanka na Kujawach 

Oceń mnie
ponad tydzień temu
Skomentuj Dodaj opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone