Jesteś na:

Produkty wspomagające odchudzanie

16 18 20

Z każdym rokiem rośnie odsetek osób zmagających się z nadmierną masą ciała. Problem nie dotyczy tylko osób dorosłych, ale także dzieci. Czy niektóre produkty mogą wspomóc proces odchudzania?

Celem odchudzania nie jest tylko poprawienie wyglądu zewnętrznego, ale także przeciwdziałanie niektórym chorobom zależnym od diety – m.in. miażdżycy, cukrzycy typu 2, nadciśnieniu. W jaki sposób zredukować nadmierną masę ciała? Należy zastosować dietę redukcyjną tzn. dietę o ujemnym bilansie energetycznym – dostarczać organizmowi mniej energii niż potrzebuje, aby zaczął wykorzystywać swoje zapasy.

Energetyczność diety nie może być niższa niż podstawowa przemiana materii (PPM) – energia jaką potrzebuje nasz organizm do podtrzymania funkcji życiowych. U każdego człowieka PPM jest inna. Dlatego dieta powinna być dostosowywana indywidualnie do płci, wieku, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej, a także współistniejących chorób przewlekłych. Rozkład energii w produktach białkowych (mięso, drób, ryby i ich przetwory, mleko i jego przetwory, nasiona roślin strączkowych), węglowodanowych (zboża, pseudozboża i ich przetwory, warzywa, owoce) i tłuszczowych (oleje, tłuszcze) w różnych dietach może być odmienny. Jak podaje literatura fachowa udział energii dostarczanej z białka powinien stanowić 15–25%, z węglowodanów 45–55% a tłuszczu ogółem 25–30%.

Odchudzanie nie może opierać się tylko na chwilowej diecie, ale na wprowadzeniu stałych, zdrowych nawyków żywieniowych, a także zmianie stylu życia – odpowiedniej długości snu, unikaniu stresu, jeśli to możliwe, i wprowadzenie regularnej aktywności fizycznej. Już samo zastosowanie zasad Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej przyniesie rezultaty w redukcji masy ciała.

Dieta i aktywność fizyczna zawsze będą stanowiły podstawę w procesie odchudzania. A co z produktami, które wspomagają odchudzanie?

Produkty wspomagające odchudzanie

Co jakiś czas w środkach masowego przekazu można usłyszeć o preparatach czy też substancjach wspomagających odchudzanie. Nie chodzi tu tylko o suplementy dostępne w aptekach czy sklepach zielarskich, ale także o produkty powszechnie występujące w sklepach spożywczych. Badania naukowe często wskazują, że rzeczywiście niektóre substancje czynne mogą działać korzystnie na redukcję masy ciała. Jednak nie jest to jednoznaczne z tym, że mają stanowić dodatek do kuracji odchudzającej. Warto więc skupić się na produktach, albo substancjach, które nie tylko mogą wspomóc odchudzanie, ale również  korzystnie wpłynąć na nasz organizm.

Błonnik

Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, można podzielić na dwa rodzaje. Frakcję rozpuszczalną w wodzie, a także nierozpuszczalną. Pierwsza odpowiada za:

  • rozluźnienie mas kałowych,
  • uczucie sytości,
  • wychwyt toksycznych związków w jelicie,
  • zwiększone  wydalanie tłuszczów, co wpływa na zmniejszenie cholesterolu całkowitego i triglicerydów,
  • spowalnia wchłanianie glukozy.

Frakcja nierozpuszczalna:

  • pobudza wydzielanie śliny oraz soków trawiennych,
  • zwiększa objętość treści pokarmowych dając szybciej uczycie sytości,
  • pobudza ukrwienie jelit,
  • chroni przez zaparciem, żylakami odbytu, polipami.

Obie frakcje występują we wszystkich roślinach, ale czasami jedna może przeważać. Rozpuszczalny błonnik w większej ilości będzie znajdować się w warzywach oraz owocach (źródło witamin i flawonoidów), natomiast nierozpuszczalny w produktach zbożowych z pełnego przemiału (źródło składników mineralnych).

Błonnik nie tylko daje uczucie sytości, ale także reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz profilu lipidowego i glikemii. Dostępny jest w każdym sklepie spożywczym.

Zioła o działaniu moczopędnym

Nadmierna masa ciała to nie tylko tkanka tłuszczowa, ale także woda. Przyczyn gromadzenia się wody może być wiele. Głównie są to złe nawyki żywieniowe takie jak: nadmiar soli w diecie, spożywanie dużych ilości alkoholu, niewystarczająca ilość wody w diecie, a także długie siedzenie oraz problemy hormonalne.

Warto wprowadzić napary ziołowe o działaniu oczyszczającym. Najbardziej powszechne jest ziele skrzypu, liść pokrzywy, a także korzeń mniszka lekarskiego i ziele fiołka trójbarwnego. Dostępne są  w aptekach, sklepach zielarskich, a nawet w sklepach spożywczych. Wystarczy stosować kilka razy dziennie np. do posiłku.

Przyprawy wspomagające trawienie

Tkanka tłuszczowa nie stanowi tylko formy magazynowania nadwyżki energii. Wydziela m.in. cytokiny prozapalne, które mogą powodować przewlekły stan zapalny organizmu. Dlatego ważne jest wzbogacenia diety w produkty o działaniu przeciwzapalnym. Przykładem mogą być przyprawy i warzywa powszechnie używane w kuchni, takie jak kurkuma, pieprz cayenne, cynamon i imbir.

W sklepach dostępne są różne zioła, zarówno suszone w opakowaniach, jak i  świeże w doniczkach. Nie tylko nadają smak potrawom, ale także wspomagają trawienie. Zwiększają wydzielanie soków trawiennych (tymianek, rozmaryn, oregano), działają rozkurczowo (tymianek, bazylia, majeranek), a także wiatropędnie (koper, kminek) zwalczając uczucie pełności oraz niwelują wzdęcia.

Ciepłe napoje

Korzyści dla zdrowia przynoszą także napoje, takie jak kawa czy herbata. Uważa się, że kawa zwiększa wydatek energetyczny przyspieszając tym samym metabolizm. Stymuluje rozkład triglicerydów tkanki tłuszczowej oraz zmniejsza wchłanianie glukozy, co może wspierać  odchudzanie. Niektóre badania potwierdzają tę tezę, jednak wpływ kawy na proces odchudzania jest niewielki. Ostatnio jednak coraz częściej mówi się o działaniu prozdrowotnym kawy. 300 mg kofeiny dziennie (ok. 3 filiżanki) może zmniejszyć ryzyko powstania cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego, nowotworów a także choroby Parkinsona lub Alzheimera.

A co z osobami, które wolą herbatę? Najbardziej korzystne działanie zdrowotne ma herbata czerwona oraz zielona. Pierwsza zmniejsza stężenie glukozy we krwi, a także wpływa regulująco na profil lipidowy. Zawarte dodatkowo w niej polifenole mogą działać ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. Czerwona herbata ma bardzo charakterystyczny smak, który nie każdemu może odpowiadać.

Zielona herbata jest delikatniejsza w smaku. Przypisuje się jej korzystny wpływ na tkankę tłuszczową organizmu. Dzięki obecności kofeiny, a także galusanu epigalokatechiny zwiększają jej spalanie w organizmie. Dodatkowo jest bogata w katechiny, które mają działanie silnie antyoksydacyjne. Reguluje profil lipidowy krwi zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, a także ma wpływ na ochronę organizmu przed nowotworami.

Jest wiele produktów mogących wspomóc proces odchudzania. Jednak badania naukowe nie są jednoznaczne, co do ich skuteczności. Podstawą jest zawsze indywidualna dieta i regularna aktywność fizyczna.  Przy odchudzaniu zaleca się wzbogacenie swoich przypraw w aromatyczne, suszone lub świeże zioła, a dietę o produkty zawierające błonnik. Dodatkowo warto zamienić zwykłą, czarną herbatę na czerwoną lub zieloną oraz wypijać dodatkowo napary ziołowe. Nie można zapomnieć także o kolorowych warzywach i owocach, które nie tylko są źródłem błonnika, ale także witamin i flawonoidów, które wspomagają funkcjonowanie organizmu, a także działają silnie antyoksydacyjnie.

Literatura:

  1. Bojarowicz H., Przygoda M., Kofeina cz.I, Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm [W:] „Probl. Hig. Epidemiol”., 93/2013, s. 8–13.
  2. Ciborowska H., Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
  3. Grys A., Łowicki Z., Parus A., Właściwości lecznicze imbiru, Borgis [W:] „Postępy Fitoterapii”, 1/2010, s. 42–45.
  4. Jankowski M.J., Kurkuma jako lek przeciwzapalny i przeciwnowotworowy [W:] „Borgis – Postępy Fitoterapii”, 2/2004, s. 87–90.
  5. Jarosz M., Dietetyka, żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, IŻŻ, Warszawa 2017.
  6. Kohlmunzer S., Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
  7. Wierzejska R., Wpływ picia herbaty na zdrowie – aktualny stan wiedzy [W:] „Przegląd Epidemiol”, 68/2014, s. 595–599.

Opublikowano ponad tydzień temu
Oceń artykuł
Produkty wspomagające odchudzanie - 5.0/5. Oddano 6 głosy.
Autor artykułu:
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
, Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk. Specjalizuje się w schorzeniach układu pokarmowego, szczególnie jelit. Sporo czasu poświęca badaniom nad zagadnieniem zaparć oraz choroby Leśniowskiego-Crohna.