Jesteś na:

Powody, dla których warto dopłacić do żywności ekologicznej

16 18 20

Wybór składników naszego codziennego jadłospisu podyktowany jest zazwyczaj podstawowym kryterium, czyli ceną żywności. Z punktu widzenia ekonomicznego jest to zrozumiałe, jednak pojawia się pewna wątpliwość: czy warto oszczędzać na zdrowiu?

Żywność konwencjonalna

Żadną tajemnicą nie jest, że żywność konwencjonalna wytwarzana jest na wielką skalę przy zastosowaniu wszelkich środków upraszczających, przyspieszających oraz zwiększających wydajność całego procesu produkcji. Podobne działania nadają jej niską cenę oraz powodują, że jest powszechnie dostępna. Ponadto nęci  ładnym opakowaniem (produkowanym również na dużą skalę, przy maksymalnie obniżonych kosztach) oraz pięknym wyglądem (uzyskanym, dzięki zastosowaniu przeróżnych dodatków). Obserwując tendencje rynku, co do powszechnego konsumpcjonizmu szybko można dojść do wniosku, że produkty wytwarzane masowo i dla szerokiego odbiorcy zawsze są tańsze od tych, które skierowane są do klientów bardziej wymagających. Ściśle wiąże się to z jakością oferowanych towarów. Jeżeli klient chce dostać towar lepszej jakości musi liczyć się z bardziej skomplikowanym, droższym oraz mniej wydajnym procesem produkcji. Z kolei klienci wymagający, którzy stanowią dla producentów mniejszość społeczeństwa – wiążą się z niższymi dochodami firmy wytwarzającej dany produkt. W zasadzie ciężko jest obarczać winą hipermarkety za asortyment przez nie sprzedawany, ponieważ sklep oferuje zawsze to, na co ma zbyt.
Trzeba jednak przyznać, że powoli wzrasta świadomość konsumentów na temat produktów oraz ich wpływu na zdrowie. Za sprawą edukacji żywieniowej propagowanej przez media oraz samodzielnie pozyskanym informacjom ludzie zaczynają myśleć kategoriami: tanio nie zawsze oznacza zdrowo. Warto jednak dokładnie przeanalizować proces produkcji ekożywności i tego, jaki ma ona wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Kiedy mówimy, że towar jest EKO?

Jednym z zadań Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest wyznaczanie jednostek certyfikujących nadzorowanych przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, które przeprowadzają kontrolę nad sposobem produkcji. Kontrola ta dotyczy każdego producenta żywności ekologicznej i każdą ekologiczną przetwórnię. Oprócz tego prowadzane są również niezapowiedziane inspekcje. Gospodarstwo, które spełnia nałożone wymagania otrzymuje certyfikat zgodności. Nadany przez wyższe jednostki numer powinien zostać umieszczony na każdym rozprowadzanym produkcie.
Towary opatrzone certyfikatem pochodzą z gruntów położonych w nieskażonym środowisku, na których przez ostatnie 3 lata nie stosowano nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Ponadto w procesie jego wytwarzania nie dodawane są żadne rozpuszczalniki, barwniki, substancje smakowe, preparaty zagęszczające bądź środki zastępujące cukier. Proces powstawania żywności eko sprowadza się do starych i sprawdzonych metod, w których wykorzystuje się nawozy naturalne. Żywność nie może być również modyfikowana genetycznie.
Aby wyprodukować towar opatrzony emblematem żywność eko potrzeba pracochłonnych metod, które są w stanie sprawdzać się wyłącznie na małych powierzchniach. Dodatkowo wymagane jest stosowanie kosztownych zabiegów pielęgnacyjnych, a plony są zwykle droższe aniżeli w produkcji żywności konwencjonalnej. Podobne działania prowadzą do wzrostu kosztów, a co za tym idzie wyższych cen wytwarzanych towarów. Z całym przekonaniem warto jest zainwestować w zdrową żywność, bo jej wartość jest nieporównywalnie wyższa od kupowanych na co dzień produktów zapełnionych toksycznymi dodatkami.

Co niesie ze sobą jedzenie produktów ekologicznych?

Kupując produkty żywności ekologicznej wybieramy towary o większej wartości odżywczej, nie zawierające szkodliwych dodatków chemicznych, konserwantów oraz chemicznych zanieczyszczeń. Takowa żywność posiada również lepsze walory smakowe i w naturalny sposób dłużej zachowuje świeżość. Ponadto ekologiczne surowce roślinne są źródłem witaminy C, witamin z grupy B, związków fenolowych, aminokwasów i cukrów, jak  również żelaza, magnezu, fosforu i innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania pierwiastków.

Dopłacając do droższych produktów ekologicznych inwestujemy w zdrowie. Łatwiej jest cieszyć się życiem, gdy mamy lepszą kondycję, spędzamy czas w naturalnym dla człowieka środowisku i mamy poczucie, że nie szkodzimy sobie, innym oraz Ziemi. W ostatnich latach zaobserwowano wzrost zainteresowania produktami ekologicznymi przez co ta gałąź przemysłu spożywczego bardzo mocno się rozwinęła. Producenci żywności zauważyli, że dodanie przedrostka eko, bio lub fit pozwala pozyskać klientów. Problem w tym, że nie wszystkie produkty nimi oznaczone świadczą o prozdrowotnych właściwościach towaru. Nadal przed zakupem należy skrupulatnie przejrzeć skład oraz informacje o przyznanych certyfikatach, które znajdują się na opakowaniu. Zdrowe odżywianie wymaga podejmowania mądrych decyzji!

Oceń
Powody, dla których warto dopłacić do żywności ekologicznej - 8.8/10. Oddano 4 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?