Jesteś na:

Porównanie jogurtów naturalnych

16 18 20

Powszechnie uważa się, że jogurty naturalne są zdrowe i pożywne, a na pewno stanowią lepszą alternatywę od jogurtów owocowych czy deserowych, chociaż tych ostatnich jogurtem nazwać już nie możemy. Między jogurtami naturalnymi istnieją jednak diametralne różnice. Jak się okazuje nie każdy możemy nazwać zdrowym produktem żywnościowym.



O jogurtach naturalnych słów kilka

Jogurt-Bakoma-naturalnyZanim przystąpimy do porównania składu jogurtów naturalnych dostępnych na rynku, warto zastanowić się czym te produkty mleczne w ogóle są i co powinno znaleźć się w ich składzie.

Jogurt naturalny należy do fermentowanych produktów mlecznych. Uzyskuje się go dzięki ukwaszeniu mleka bakteriami jogurtowymi, do których należą gatunki:

  • Lactobacillus bulgaricus
  • Streptococcus thermophilus.

Jogurt_bakoma_g_styZatem prawdziwy, dobrej jakości jogurt składa się wyłącznie z mleka i wyżej wymienionych bakterii. Ważne, aby były one żywe i w odpowiedniej ilości. Jogurt naturalny powinien zawierać ich co najmniej 107 w 1 cm3. Niestety producenci rzadko umieszczają na opakowaniach swoich produktów tak szczegółowe informacje, co może sugerować, że mają coś do ukrycia. Ponadto jeśli na opakowaniu jogurtu napisane jest „bez dodatku cukru”, pamiętajmy, że jest to wyłącznie chwyt marketingowy, cukier nie jest wcale potrzebny do wyprodukowania jogurtu naturalnego.

Probiotyki

Jogurt-activiaJedynym dodatkowym, ale pożądanym składnikiem mogą być probiotyki. Są to żywe kultury bakterii kwasu mlekowego o właściwościach prozdrowotnego oddziaływania na organizm ludzi i zwierząt, szczególnie na ich przewód pokarmowy. Bakterie probiotyczne:

  • poprzez gęste zasiedlanie w przewodzie pokarmowym uniemożliwiają rozwój drobnoustrojów patogennych
  • stymulują system odpornościowy
  • produkują laktazę, dzięki czemu dochodzi do zmniejszenia skutków nietolerancji laktozy
  • ułatwiają wchłanianie żelaza, wapna i witamin

jogurt-danoneTradycyjne bakterie jogurtowe (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus), nie są drobnoustrojami probiotycznymi. Jogurt staje się produktem o właściwościach probiotycznych dopiero po dodaniu do niego specjalnie wyselekcjonowanych szczepów probiotycznych.

Przykłady szczepów bakterii o potwierdzonym działaniu probiotycznym:

  • Lactobacillus acidophilus LA-5
  • Bifidobacterium lactis  BB-12
  • Lactobacillus casei LC-1
  • Bifidobacterium animalis DN-173 010
Ważne

Zott-jogurtCo oznaczają poszczególne człony nazwy bakterii?

Działanie probiotyczne bakterii odnosi się do szczepu, a nie do gatunku. Szczep jest przedstawicielem danego gatunku bakterii, np:

Gatunek bakterii – Bifidobacterium

Rodzaj bakterii – lactis

Szczep bakterii – BB-12

Tylko dzięki takiemu opisowi bakterii (łącznie z kodem szczepu) możemy mieć pewność, że posiadają one właściwości probiotyczne. Zatem dźwięcznie brzmiąca nazwa „jogurt probiotyczny” nie zawsze musi oznaczać produkt o zdrowotnym wpływie na organizm człowieka.

Dodatki niepożądane

jogurt-naturalny-calproNajczęstszym, niewskazanym składnikiem dodawanym do jogurtów naturalnych jest mleko w proszku. Jego obecność ma poprawić konsystencję jogurtu, podobnie jak białka mleka, których zadaniem jest nadanie im odpowiedniej gęstości. Pamiętajmy jednak, że są to produkty przetworzone, a takich w swojej codziennej diecie powinniśmy unikać.

Porównanie jogurtów naturalnych

Pod uwagę wzięłam kilka najbardziej popularnych marek jogurtów naturalnych dostępnych na rynku: Bakoma, Danone, Jana, Krasnystaw, Lidl Pilos, Zott.

PORÓWNANIE JOGURTÓW

 

Jogurt-naturalny-JanaWnioski: jak widać większość jogurtów naturalnych dostępnych na rynku zawiera w swoim składzie mleko w proszku oraz białka mleka. Jedynym jogurtem obecnym w zestawieniu i nie posiadającym substancji zagęszczających jest Jogurt Bakoma. Oznacza to, że jest on prawdziwie naturalny, a do produkcji użyto wyłącznie mleka i żywych kultur bakterii. Niestety brakuje dokładnej ilości bakterii i ich nazw. Producent chwali się za to brakiem dodatku cukru i wysoką zawartością białka (5g/100g). Powinniśmy jednak wiedzieć, że żaden jogurt naturalny (jak sama nazwa wskazuje) nie powinien zawierać substancji słodzących, a podobną ilością białka odznacza się również jogurt firmy Zott, który wcale nie reklamuje się jako produkt wysokobiałkowy. Uwagę należy zwrócić także na naturalny jogurt probiotyczny Jana. Producent w składzie podaje dokładną nazwę szczepów bakterii probiotycznych, co jest niewątpliwym plusem, jednak zawartość śmietanki i mleka w proszku sprawia, że wyróżnia się on największą ilością tłuszczu na 100 g.       Jogurt-pilosPodnosi to znacznie kaloryczność produktu i sprawia, że nie każdy może sobie pozwolić na jego bezkarne spożywanie.

Na liście testowanych produktów celowo nie umieściłam jogurtów odtłuszczonych (0% tłuszczu), mleko zawarte w jogurcie musi zawierać około 2–3 % tłuszczu, aby mogły rozpuścić się w nim witaminy rozpuszczalne w tłuszczach tj. A, D, E, K.

Kup jogurt naturalny z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Zobacz również:
Oceń
Porównanie jogurtów naturalnych - 6.8/10. Oddano 53 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Marek 28.01.2016, 2:36

    Bakoma Naturalny Gęsty nie zawiera mleka w proszku – kupuję go od kilku lat i był krótki okres, w którym mleko w proszku było dodawane, ale na szczęście porzucili ten pomysł. 😉

    Polecam również przetestować Jogurt Nadburzański: http://www.smbieluch.pl/produkty/kuchnia_lubelska
    Jak dla mnie najlepszy jogurt produkowany w naszym kraju. :))

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 29.01.2016, 6:39

      Ranking opracowany został w czasie, kiedy mleko w proszku znajdowało się w składzie jogurtu Bakoma, na jego nieszczęście, ponieważ teraz faktycznie go w nim nie znajdziemy. Chętnie wypróbujemy jogurt, który polecasz ☺

      Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?