Jesteś na:

Pomysły na zachowanie letnich owoców

16 18 20

Lato to sezon na świeże owoce i warzywa. Jedzmy je zatem jak najczęściej. Jednak wiemy dobrze, że kiedy nadejdzie jesień owoce staną się droższe i coraz mniej smaczne. Możemy jednak zatrzymać ich cudowny smak i cieszyć się nim nawet zimą.



Owocowe przetwory

Oczywiście najlepszym sposobem na zachowanie smaku i cennych witamin pochodzących z owoców są przetwory. Warto pomyśleć o nich już teraz, kiedy sezon na owoce jest w pełni, a ich cena nie jest wygórowana. Najlepszą podstawą pod przetwory są świeże i słodkie owoce.  

Owoce nadają się do przygotowania dżemów, marmolady, powideł i konfitury. Jakie są właściwie pomiędzy nimi różnice?

  • Dżem – rozdrobnione i posłodzone owoce gotuje się, a następnie pasteryzuje w celu utrwalenia produktu.
  • Marmolada – przygotowuje się ją z wieloowocowych przecierów, które następnie gotuje się bądź lekko podsmaża i pasteryzuje.
  • Powidła – uzyskuje się je z przecieru, zazwyczaj śliwkowego, który najpierw się gotuje, a następnie smaży.
  • Konfitury – całe owoce zazwyczaj jednego gatunku gotuje się w cukrowym roztworze. Dzięki temu owoce zachowują swój kształt a cukrowy roztwór zagęszcza się i formą przypomina galaretkę.   

Jeśli jednak nie mamy czasu na domowe weki i zimą zazwyczaj wybieramy gotowe w sklepie, czytajmy przed ich wyborem dokładnie etykietę. Niestety producenci dodają często do owocowych przetworów syrop glukozowo-fruktozowy lub skrobiowy, zagęstniki takie jak: guma guar, guma ksantanowa, czy konserwanty – benzoesan sodu, kwas sorbowy. Uważajmy zatem i dokładnie czytajmy etykiety produktów.

Oceń
Pomysły na zachowanie letnich owoców - 7.0/10. Oddano 3 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?