Jesteś na:

Pomidor malinowy – właściwości, witaminy, wartości odżywcze i przepis na sałatkę

16 18 20

W końcu przyszedł wyczekiwany czas świeżych i smacznych warzyw, dojrzewających w pełni słońca. To dobry moment na uzupełnianie wszelkich niedoborów żywieniowych, zdrowymi warzywami i owocami. Na wszystkich targach, stoiskach, sprzedawcy zachęcają do kupna pięknie wyglądających warzyw, w tym wartościowych pomidorów. Jednym z najchętniej kupowanych odmian tego warzywa jest pomidor malinowy. Dlaczego cieszy się taką popularnością?



Pomidor malinowy

Pomidor malinowy to odmiana warzywa do uprawy gruntowej. Charakteryzuje się sporej wielkości owocami oraz pięknym, malinowym kolorem. Powierzchnia tych pomidorów jest żebrowana, określana również mianem sercowatej. Jego miąższ jest niezwykle soczysty, mięsisty i bardzo smaczny o lekko słodkawym smaku.

Do odmian pomidorów malinowych zaliczamy: malinowy olbrzym, malinowy ożarowski oraz malinowy retro. Każda z nich różni się okresem dojrzewania oraz wielkością owoców.

Pomidor malinowy – właściwości

Pomidory to przede wszystkim źródło witamin i minerałów. Odmiany malinowe są bardzo delikatne, soczyste i słodkawe. Podnoszą odporność organizmu, przyspieszają gojenie się ran, a także posiadają właściwości antyoksydacyjne (głównie za sprawą likopenu), a substancje w nich zawarte przeciwdziałają wolnym rodnikom. Bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego oraz krwionośnego, chronią także serce. Minerały zawarte w pomidorach malinowych, wzmacniają układ kostny. Polecane są w dolegliwościach układu moczowego, działając moczopędnie oraz detoksykacyjnie. Są niskokaloryczne, co sprawia, że chętnie po nie sięgają osoby na dietach odchudzających. Pomidory malinowe pomagają w regulacji poziomu glukozy we krwi.

Pomidor malinowy – witaminy

Pomidory malinowe zawierają sporą dawkę witaminy C, która nie tylko podnosi odporność organizmu, ale także wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Zawierają także kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży. Ponadto znajdujemy w nich witaminę A, B1, B2 oraz B6, które odpowiadają za prawidłowe funkcje komórkowe. Ważna jest także witamina K, która uczestniczy w procesach krwiotwórczych.

Pomidor malinowy – wartości odżywcze

Pomidory malinowe oprócz tego, że są bardzo smaczne i soczyste, posiadają wiele wartości odżywczych. W 100 g warzywa znajduje się około 3 g węglowodanów, 0,2 g tłuszczu i 0,9 g białka. Zawierają także błonnik pokarmowy. Niebagatelna jest rola potasu, którego zawartość w pomidorach jest naprawdę wysoka (280 mg/100 g). Poza tym znajdziemy w nich wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz sód. Zawarty jest w nich także karoten oraz liczne pierwiastki śladowe.

Pomidor malinowy – przepis

Przepis na sałatkę z pomidorami malinowymi

Składniki:

  • pomidory malinowe
  • miąższ arbuza
  • czerwona cebula
  • ser np. mozzarella
  • świeża bazylia
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny

Przygotowanie: pomidory malinowe pokroić w kostkę, z miąższem arbuza postąpić tak samo. Cebulę pokroić drobno. Wrzucić do miseczki. Doprawić do smaku, dodać odrobinę oleju i soku z cytryny. Na koniec posypać pokrojonym serem i świeżą bazylią.

rozwiń

Pomidory malinowe to jedna z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych odmian pomidorów. Są delikatne, soczyste i przykuwają wzrok swoim pięknym kolorem. Ponadto posiadają wiele właściwości korzystnych dla organizmu oraz mnóstwo wartości odżywczych.

 

Zobacz również:
Oceń
Pomidor malinowy – właściwości, witaminy, wartości odżywcze i przepis na sałatkę - 5.9/10. Oddano 28 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • Sycylii 18.04.2016, 12:04

    Prawda !!

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?