Jesteś na:

Płatki drożdżowe – skład, właściwości i zastosowanie

16 18 20

Zapewniają odpowiednią równowagę mikroflory bakteryjnej jelita cienkiego i grubego, przeciwdziałają infekcjom, a co więcej stanowią skarbnicę składników mineralnych oraz witamin, szczególnie wzmacniających układ nerwowy – kompleksu z grupy B. W kwestii kulinarnej są niezastąpionym składnikiem, który wzbogaci smak potraw o nuty orzechowo-serowe. Płatki drożdżowe to zabite drożdże, toteż po ich spożyciu w stanie surowym nie musimy się obawiać nieprzyjemnych skutków ze strony układu pokarmowego. Dodatkowo mnogość możliwości wykorzystania, począwszy od wzbogacenia past wegańskich, przez zagęszczanie sosów i zup, na dodatku do mlecznych produktów fermentowanych kończąc sprawia, że zastosowanie płatków drożdżowych w kuchni znajdzie każdy amator kulinarnych eksperymentów.  

Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe są produktem bardzo korzystnym dla zdrowia człowieka, jednak mało znanym. Przypominają z wyglądu grubą bułkę tartą o jasnej barwie. Płatki drożdżowe są produktem ekologicznym, który zostaje uzyskany w wyniku specjalistycznej obróbki drożdży w melasie buraczanej w ściśle kontrolowanych warunkach produkcji. Proces produkcji uśmierca komórki drożdży, toteż tracą one zdolność fermentacji, co oznacza, że po spożyciu drożdże nie będą powodować nieprzyjemnych dolegliwości. Płatki drożdżowe można nabyć jedynie w sklepach ekologicznych. Są cenione przez osoby stosujące diety wegetariańskie oraz alergików, gdyż są bezglutenowe i nie zawierają laktozy.

Płatki drożdżowe – skład

Płatki drożdżowe dostępne w ekologicznych sklepach składają się wyłącznie z wysuszonych komórek drożdży, uformowanych w łatwe do użycia płatki. W niektórych rodzajach można znaleźć dodatkowo ekstrakt słodowy jęczmienny, mąkę (wtedy nie mogą ich spożywać osoby nietolerujące glutenu), sól morską. Najczęściej jednak sprzedawane są wyłącznie czyste płatki drożdżowe bez dodatków i takich najlepiej poszukać, jeśli zdecydujemy się na ich zakup.

Płatki drożdżowe – właściwości

Płatki drożdżowe są wartościowym pod względem żywieniowym produktem, podobnie jak surowiec, z którego powstają – drożdże spożywcze czy browarne. Stanowią cenne źródło węglowodanów, białka, tłuszczu, błonnika, składników mineralnych  i witamin. Właściwości płatków drożdżowych wynikają z zawartości w nich odpowiednich składników odżywczych.

  • Białko – płatki drożdżowe są dobrym sposobem, by wzbogacić jadłospis (szczególnie wegetarian) o pełnowartościowe proteiny.
  • Błonnik – wzmaga perystaltykę jelit i wzbogaca mikroflorę bakteryjną jelita cienkiego i grubego w korzystne szczepy bakterii, ograniczając rozwój bakterii gnilnych.
  • Kompleks witamin z grupy B – wzmacniają układ nerwowy oraz poprawiają kondycję oraz strukturę i koloryt włosów, skóry i paznokci.
  • Kwas foliowy – ważny składnik w diecie kobiet, szczególnie planujących ciążę i ciężarnych. Kwas foliowy wspomaga rozwój cewy nerwowej u płodu, zapobiegając zaburzeniom neurorozwoju u dzieci w życiu wewnątrzmacicznym.
  • Magnez i potas wspomagają pracę układu mięśniowego.
  • Chrom – pomaga w odchudzaniu, gdyż zapobiega napadom głodu.
  • Wapń – wzmacnia zęby i kości, jak również przewodnictwo mięśniowe.
  • Witamina D jest ważna w procesach kościotworzenia,  wzmacnia odporność i przeciwdziała nowotworom. Niedobory witaminy D przyczyniają się do rozwoju krzywicy, osteomalacji i osteoporozy.
  • Witamina C wzmacnia odporność, jest substancją przeciwutleniającą, niwelując wolne rodniki przyczynia się do zapobiegania stresowi oksydacyjnemu.

Płatki drożdżowe – zastosowanie

Płatki drożdżowe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, toteż wdrożenie ich do diety nie powinno stanowić problemu. Płatki drożdżowe można wykorzystać w jeden z poniższych sposobów:

  • dodać do jogurtu naturalnego, kefiru czy maślanki wraz z ulubionymi owocami, miodem i płatkami pełnoziarnistymi z owsa, żyta, pszenicy czy jęczmienia, tworząc gęsty koktajl mleczno-owocowy lub deser mleczny;
  • dodać do  zupy, sosu, w ramach zagęszczenia konsystencji w zastępstwie ciężkiej zasmażki;
  • dodać do domowej pasty z warzyw korzeniowych czy strączkowych, w celu zagęszczenia konsystencji i wzbogacenia smaku oraz wartości odżywczej;
  • posypać zdrową różnorodną kanapkę wzbogacając jej smak, zastosować zamiast soli kuchennej;
  • wzbogacić smak farszy do mięs, warzyw czy tarty warzywnej;
  • dodać do wytrawnych ciast i babeczek, z warzywami i równymi serami;
  • przygotować wegański parmezan łącząc w blenderze płatki drożdżowe z łuskanymi migdałami;
  • dodać do pasztetów czy zapiekanek makaronowych, warzywnych i mięsnych;
  • traktować jako suplement diety zjadając łyżeczkę płatków i popijając wodą.

Płatki drożdżowe są wartościowym produktem, który poznany przez niewielkie grono cieszy się w nim dużą popularnością. Płatki drożdżowe stanowią wartościowe źródło składników odżywczych w tym cennej witaminy D oraz witamin z grupy B. Szeroki wachlarz możliwości wykorzystania płatków drożdżowych sprawia, iż z łatwością można je wdrożyć do codziennego jadłospisu i korzystać z cennych właściwości zdrowotnych jakie za sobą niosą.

Kup płatki drożdżowe z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Literatura:

„Polskie zalecenia dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D – 2009”, Anna Dobrzeńska i Zespół Ekspertów. Instytut Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Klinika Neonatologii, Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka.

 

Zobacz również:
Oceń
Płatki drożdżowe – skład, właściwości i zastosowanie - 7.5/10. Oddano 12 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?