Jesteś na:

Piołun – właściwości, przeciwwskazania, działanie uboczne

16 18 20

Piołun jest rośliną niegdyś niezwykle często stosowaną w medycynie ludowej i naturalnej. Niestety w związku z kontrowersjami, jakie wywoływał, jego spożycie zostało zaniechane. Obecnie coraz częściej wraca on do łask, a jego prozdrowotne właściwości coraz bardziej doceniane. Przeczytaj artykuł i dowiedz się o jego wspaniałym działaniu!

Piołun

Piołun to niewymagająca bylina, które potrafi przetrwać nawet w bardzo trudnych warunkach. Jego występowanie jest szerokie, spotkać go można m.in. w Europie, Azji, Ameryce Północnej, a nawet Afryce. Świetnie odnajduje się także w Polsce, gdzie od wieków stosowany był w medycynie ludowej. Ziele to zbiera się w momencie kwitnienia, którego czas przypada najczęściej w połowie lub pod koniec kwietnia. W swym składzie piołun zawiera wiele składników aktywnych, odpowiedzialnych za lecznicze działanie. Wśród nich wymienić można np. flawonoidy, garbniki czy liczne składniki mineralne i witaminy. Co ciekawe, jakiś czas temu zaniechano jego powszechnego stosowania, gdyż był sprawcą wielu kontrowersji. Związane było to z wysokoprocentowym alkoholem, zwanym absyntem, który otrzymywany z piołunu. Według licznych doniesień trunek ten, choć cieszył się złą sławą, był ulubieńcem wielu artystów, m.in. Ernesta Hemingwaya, Pabla Picassa i Vincenta van Gogha. Uważano bowiem, iż wykazuje właściwości psychoaktywne, a niekiedy może wywoływać halucynacje. Obecne badania przekonują o tym, że napar z bylicy tej rośliny jest całkowicie bezpieczny, jednak należy przestrzegać zaleceń odnoszących się do dziennego spożycia. Przekroczenie bezpiecznej dawki może wywołać niestety niekorzystne efekty uboczne.

Piołun – właściwości

Piołun jest rośliną, która przed laty cieszyła się wielkim uznaniem. To zapomniane zioło w ostatnich latach wraca jednak do łask. Wśród właściwości zdrowotnych możemy wymienić m.in. jego działanie przeciwskurczowe, co jest niezwykle skuteczne w łagodzeniu bóli menstruacyjnych. Co ciekawe, często wykorzystywany jest do uregulowania cykli menstruacyjnych. Nie bez powodu nazywany jest więc zielem panieńskim. Dodatkowo cechuje się aktywnością bakteriobójczą i przeciwzapalną, a także żółciopędną. Z tego względu stosowany jest często w schorzeniach wątroby oraz woreczka żółciowego. Nie zapominajmy o jego pozytywnym wpływie na walkę z pasożytami. Systematyczne picie naparu z tego ziela pomaga zwalczyć pasożyty przewodu pokarmowego, takie jak glista ludzka, nicienie czy owsiki. Ponadto roślina ta świetnie leczy niestrawność, a także wszelkiego rodzaju nieżyty żołądkowe. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, niwelując jednocześnie zgagę, wzdęcia, odbijanie oraz uczucie ciężaru w żołądku. Piołun jest preparatem skierowanym również do osób dbających o sylwetkę, gdyż pobudza apetyt i przyspiesza przemianę materii. Warto wspomnieć, iż charakteryzuje się on działaniem oczyszczającym, dlatego polecany jest w przypadku łagodnych dolegliwości układu moczowego.

Piołun – działanie uboczne

Przy przyjmowaniu większości produktów, nie tylko leczniczych, należy zachować umiar i unikać nadmiernych ilości. Pamiętajmy zatem, że piołunu nie wolno stosować zbyt długo. Równie istotna jest dozwolona ilość zioła, jaką można przyjąć w ciągu dnia. Zgodnie z zaleceniami piołun należy spożywać w małych dawkach i nie dłużej niż przez 4 tygodnie. W innym przypadku rozwinąć się mogą efekty uboczne, takie jak: nudności, biegunka, wymioty czy bezsenność i koszmary senne. Pojawić się mogą także napady niepokoju i zawroty głowy. Co ciekawe, w niektórych przypadkach możemy mieć do czynienia z wystąpieniem drgawek, a nawet napadów padaczkowych. W wyniku znacznego przedawkowania i sytuacji patologicznych rozwinąć się może niewydolność nerek lub zatrzymanie moczu. Wśród dalszych poważnych komplikacji wymienia się zaburzenia pracy mięśnia sercowego, porażenie i ostatecznie śmierć. Bardzo ważna jest, jak już wspomniałam, ilość przyjmowanej rośliny, jakiej nie należy przekraczać. Średnia dawka dobowa u dorosłych i osób w wieku podeszłym wynosi 1–1,5 g surowca na 150 ml wody w postaci wodnego wyciągu. Przestrzegając podanych wielkości porcji, możemy mieć pewność, iż piołun dostarczy nam wyłącznie korzyści.

Piołun – przeciwwskazania

Podobnie jak w przypadku wielu innych ziół czy produktów, również stosowanie piołunu wiąże się z pewnymi przeciwwskazaniami. Powodem zakazu spożywania tej rośliny może być uczulenie na jakiś składnik, który zawiera piołun. Takie sytuacje jednak zdarzają się niezwykle rzadko. Dodatkowo ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży oraz dzieci, gdyż mogą u nich pojawić się efekty niepożądane. W tych grupach spożycie rośliny jest całkowicie niezalecane. Ponadto uważać na ten produkt powinni ludzie mający skłonność do krwawień, hemoroidów czy też cierpiący na wrzody dwunastnicy lub żołądka. Dla pozostałych osób napary są bezpieczne i przeznaczone do spożycia.

Podsumowując, piołun to bylina przynosząca wiele pozytywnych skutków zdrowotnych. Idealnie nadaje się do łagodzenia bóli menstruacyjnych i regulacji miesiączek, bywa także pomocna w walce z problemami trawiennymi i pasożytami pokarmowymi. Należy jednak pamiętać o przestrzeganiu dobowej dawki, której nie wolno przekraczać. W innym przypadku pojawić się mogą niekorzystne efekty uboczne, takie jak: wymioty, biegunka, bezsenność, a w niektórych przypadkach nawet porażenie i śmierć.

Literatura:

  1. Bonenberg K., Piołun pospolity [Artemisia absinthium L.], Zioła a Zdrowie, 2002, 56,
  2. Geszprych A., Zróżnicowanie bylicy piołun [Artemisia absinthium L.] występującej na terenie Mazur pod względem zawartości i składu olejku eterycznego, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 2007, 517.1/317-324,
  3. Kiewlicz J., Malinowska P., Szymusiak H., Aktywność przeciwrodnikowa wybranych wyciągów ziołowych, Probl. Hig. Epidemiol., 2013, 94(2)/317-320,
  4. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Piołun – właściwości, przeciwwskazania, działanie uboczne - 9.0/10. Oddano 6 głosy.
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?