Pierogi orkiszowe ze szpinakiem

To jest łatwe Idealne na Obiad
🕣 Czas czytania: 2 minut

Pierogi orkiszowe ze szpinakiem

Jest to wspaniała alternatywa dla smakoszy pierogów, proste w wykonaniu, smaczne, a za razem pełnowartościowe danie.

Składniki
🕣 Czas czytania: 2 minut

Ciasto:

Mąka orkiszowa 2 szklanki

Woda 1 szklanka

Farsz:

Szpinak 400 g

Ser feta 200 g

Czosnek 2 ząbki

Gałka muszkatołowa

Pieprz czarny

P1080160

P1080154

Sposób przygotowania:

Mąkę łączymy z wodą i zagniatamy ciasto, rozwałkowujmy je, a następnie wycinamy równe kółka.

Szpinak gotujemy, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Na koniec dodajemy pokruszony ser Feta, dokładnie mieszamy.

P1080168

P1080173

P1080179

Rozgrzewamy patelnię grillową, na której podsmażamy pierogi (bez dodatku tłuszczu).

anigif

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Opinie

  1. Dzień dobru. Czy do tych pierogów należy dać gorącą czy zimną wodę albo letnią robiąc z maką orkiszową pełnoziarnistą ?

  2. Dzień dobry 🙂 czy te pierogi można zamrozić? 🙂

    1. Witam, oczywiście można zamrozić, ale polecam najpierw je ugotować, a następnie porozkładać każdy oddzielnie do wystudzenia i dopiero wtedy mrozić, aby się nie skleiły. 😉

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *