Jesteś na:

Pielęgnacyjne właściwości naturalnych olejków: rycynowy, z czarnuszki, jojoba, z rokitnika

16 18 20

Obecnie konsumenci chętniej wybierają kosmetyki pochodzenia naturalnego niż te produkowane przemysłowo. Naturalne olejki posiadają liczne właściwości prozdrowotne. Coraz częściej stosowane są do pielęgnacji skóry oraz włosów. Każdy z nich posiada odmienne, korzystne właściwości.

Olejek rycynowy

Olej rycynowy jest stosowany w leczeniu problemów skórnych takich jak:

  • oparzenia słoneczne,
  • trądzik,
  • sucha skóra,
  • rozstępy,
  • kurzajki,
  • czyraki,
  • grzybica,
  • zakażenia drożdżakami,
  • liszaje.

Olej rycynowy zmniejsza również widoczność zmarszczek, ponieważ wnika on głęboko w skórę i stymuluje produkcję kolagenu oraz elastyny. Szczególnie polecany jest do stosowania na końcówki suchych włosów, ponieważ pozwala zapobiegać ich rozdwajaniu i nadmiernemu puszeniu. Omawiany olej zapobiega problemom z tak zwanymi “workami” pod oczami. Olejek rycynowy zabezpiecza suche usta oraz doskonale je nawilża i regeneruje. Jest wykorzystywany jako naturalne serum do rzęs oraz jako maska do włosów powodując, że stają się one lśniące, miękkie, puszyste i znacznie szybciej rosną. Olejek z rycyny działa zmiękczająco na twardą skórę pięt, łokci i kolan, zwalcza bakterie wywołujące trądzik, jest stosowany do redukcji blizn, rozstępów, jako środek dezynfekujący na otwarte rany. Zawarta w oleju witamina E pomaga w leczeniu rozdwajających się paznokci oraz obdartych skórek.

Olejek z czarnuszki

Olejek z czarnuszki stosowany jest głównie we wszelkich problemach skórnych, w szczególności w:

  • trądziku,
  • łuszczycy,
  • grzybicy skóry,
  • atopowym zapaleniu skóry,
  • zaskórnikach,
  • wypryskach,
  • wysypkach,
  • przetłuszczającej się cerze,
  • braku napięcia,
  • poparzeniach słonecznych,
  • oznakach starzenia.

Olejek z czarnuszki skutecznie zmiękcza skórę, poprawia jej koloryt, łagodzi podrażnienia, zmniejsza wydzielanie sebum oraz przyspiesza gojenie się ran. Jest on również stosowany w pielęgnacji włosów, sprawia bowiem, że są bardziej błyszczące i wzmocnione, szczególnie u podstawy, dzięki czemu lepiej się unoszą, a skóra głowy jest ukojona. Czarnuszka przeciwdziała łysieniu, hamuje wypadanie włosów oraz pozwala pozbyć się łupieżu. Olej stosowany jest w leczeniu owrzodzeń, skaleczeń i zmian ropnych. Olejek z czarnuszki polecany jest zarówno do cery suchej, jak i tłustej, trądzikowej, doskonale oczyszcza pory, wygładza, nawilża i regeneruje. Zmniejsza on również objawy alergii, łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry, posiada właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antygrzybiczne, działa łagodząco i kojąco, uelastycznia, ujędrnia i nawilża, poprawia krążenie, tworzy niewidzialną barierę ochronną dla skóry.

Olej jojoba

Ze względu na swoje naturalne właściwości nawilżające, olej jojoba jest bardzo popularnym składnikiem kosmetycznym. Świetnie sprawdza się w przypadku skóry suchej i tłustej. Olej z jojoba wpływa korzystnie na rzęsy, sprawia, że stają się one mocniejsze i lśniące. Nawilża suche usta, skórę dłoni oraz włosy. Stosowany w kosmetyce olej jojoba kontroluje wypadanie włosów i ułatwia wzrost nowych kosmków. Zawarte w nim witaminy oraz minerały mają działanie odżywcze i poprawiają ogólny stan zdrowia skóry głowy. Olej jojoba niesie pomoc dla tłustej cery, ponieważ reguluje on wydzielane sebum, a także wyraźnie przyspiesza regenerację komórek skóry oraz łagodzi wszelkie stany zapalne. Jest on również stosowany w leczeniu:

  • łupieżu,
  • egzemy,
  • łuszczycy,
  • trądziku,
  • oparzeń słonecznych,
  • popękanej skóry stóp i dłoni,
  • grzybicy skóry.

Olej jojoba zawiera znaczną ilość przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać powstawaniu linii mimicznych i zmarszczek. Posiada też działanie przeciwzapalne, łagodzi skórę i zmniejsza zaczerwienienie oraz świąd.

Ewa , 23 lata
Podczas 3 miesięcznego odchudzania z Trizerem udało mi się schudnąć 15 kg. Straciłam 5 cm w udach, 13 w biodrach, 11 w talii oraz 2 w bicepsie. Przyjmowałam Trizer 3 razy dziennie przed głównymi posiłkami...

Olej z rokitnika

W kosmetyce olej z rokitnika jest stosowany ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne i odżywcze. Jest on przeznaczony do pielęgnacji skóry:

  • przesuszonej,
  • łuszczącej się,
  • podrażnionej,
  • zniszczonej,
  • z oznakami starzenia się,
  • ze zmarszczkami,
  • naczynkowej,
  • z trądzikiem.

Ponadto posiada zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów, kremach i balsamach chroniących skórę przed promieniowaniem UV oraz kosmetykach łagodzących oparzenia i odmrożenia. Olej z rokitnika stymuluje proces regeneracji naskórka, chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, wygładza skórę, opóźnia procesy starzenia, zapewnia skórze odpowiedni poziom nawilżenia, przywraca sprężystość i zdrowy wygląd, poprawia koloryt oraz rozjaśnia przebarwienia. Olejek chroni przed podrażnieniami wywołanymi przez promienie słoneczne oraz jest stosowany jako naturalny filtr przeciwsłoneczny. Przyspiesza również gojenie się ran oraz łagodzi i leczy odleżyny. Olejek z rokitnika łagodzi też podrażnienia skóry, egzemy i zmiany skórne spowodowane reakcjami alergicznymi, zapobiega wypadaniu włosów, wzmacnia ich cebulki, działa przeciwłupieżowo, regeneruje uszkodzone włosy, leczy stany zapalne skóry głowy, nadaje włosom połysk, uelastycznia je i dodaje sprężystości. Olej z rokitnika dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy chroni komórki skóry przed szkodliwym wpływem toksyn.

Wszystkie opisane olejki posiadają liczne korzystne właściwości. Każdy z nich może być stosowany jako naturalna pielęgnacja skóry oraz włosów. Są one zalecane w leczeniu różnych chorób skóry, np. egzemie, łuszczycy, trądziku, oparzeniach skóry, grzybicy itd. lub też w codziennej pielęgnacji w celu nawilżenia, zmniejszenia wydzielania sebum, pielęgnacji włosów, zmniejszenia ich wypadania lub też przyspieszenia wzrostu itd.

Oceń
Pielęgnacyjne właściwości naturalnych olejków: rycynowy, z czarnuszki, jojoba, z rokitnika - 10.0/10. Oddano 3 głosy.
tydzień temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?