Jesteś na:

Pieczarki – właściwości, potrawy z pieczarek. Czy pieczarki są ciężkostrawne?

16 18 20

Pieczarki to doskonałe źródło błonnika, minerałów śladowych oraz witamin z grupy B. Mają niską zawartość węglowodanów, tłuszczów i kalorii. Działają przeciwzapalnie i poprawiają odporność.

Pieczarki

Pieczarki zawierają składniki odżywcze takie jak miedź, potas, selen i białko. Są również dobrym źródłem fosforu, cynku, niacyny i kwasu pantotenowego. Badania pokazują, że ekstrakty z pieczarek mogą zwiększać równowagę hormonalną i zapobiegać zależnym od hormonów nowotworom (zwłaszcza nowotworom piersi). 

Właściwości pieczarek

Działają przeciwrakowo, przez zwiększenie naturalnych komórek odpornościowych. Mogą hamować powstawanie nowotworów, chronić DNA przed uszkodzeniem i zatrzymać mutację komórkową, jednocześnie chroniąc zdrowe komórki i zwiększając zdolność organizmu do detoksykacji z niebezpiecznych substancji. Według raportu z 2005 r. Opublikowanego w „Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” grzyby zawierają „związki i złożone substancje o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwnowotworowych, przeciwalergicznych, immunomodulujących, przeciwzapalnych, przeciwmiażdżycowych, hipoglikemicznych i hepatoprotekcyjnych„, co oznacza, że mogą wzmocnić prawie każdy system w organizmie. Pieczarki zawierają również witaminy z grupy B, które pomagają w funkcjonowaniu nadnerczy i zamieniają składniki odżywcze z pożywienia w użyteczną energię. Witaminy z grupy B posiadają między innymi zdolność do wspomagania funkcji neuroprzekaźników, co sprawia, że ​​stają się odpornymi na stres substancjami odżywczymi, które pomagają przełamywać „mgłę mózgu”, zapobiegają zaburzeniom tarczycy i wspierają zdrowy metabolizm. Pieczarki mogą również pomóc w utracie zbędnych kilogramów, dzięki temu, iż są niskokaloryczne mogą być wykorzystywane do przygotowywania posiłków na diecie redukcyjnej. Wiadomo już, że witamina D jest najlepiej pozyskiwana z ekspozycji na słońce, jednak pieczarki również są jej dobrym źródłem. Witamina D może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca, zapobiega również utracie masy kostnej i poprawia nastrój.

Czy pieczarki są ciężkostrawne?

Tak, niestety pieczarki mimo swoich właściwości, tak jak inne grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, dlatego też nie są zalecane dzieciom i osobom ze schorzeniami przewodu pokarmowego. Ściana komórkowa pieczarek zbudowana jest z chityny (wielocukier, który nie jest trawiony przez żołądek). Substancja ta może powodować dolegliwości przewodu pokarmowego u osób bardziej wrażliwych. Aby obniżyć ciężkostrawność produktu zalecane jest duszenie, z dodatkiem ziół ułatwiających trawienie (m.in. kminek, tymianek, majeranek, cząber).

Przepis na potrawy z pieczarek

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty 150g
  • Pieczarki 50g
  • Czosnek 3 ząbki
  • Ser żółty 10g
  • Natka pietruszki, sól, pieprz czarny, zioła (majeranek, tymianek)
  • Oliwa z oliwek łyżeczka

Wykonanie:

  1. Pieczarki opłukać i pokroić na grube plastry.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, zeszklić na oliwie. Dołożyć pieczarki, doprawić przyprawami i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
  3. W osolonej wodzie gotować makaron, odcedzić i przełożyć na patelnię z pieczarkami. Dodać ser i podsmażyć wszystko ok. 2 minut.

rozwiń
Przepis na zupę pieczarkową

Składniki:

  • Pieczarki 0,5 kg
  • Por 1 szt.
  • Rosół z warzyw 0,5 l
  • Jogurt grecki 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek łyżka
  • Imbir, kolenda, sól, pieprz
  • Pietruszka

Wykonanie:

  1. Dokładnie umytego pora i pieczarki pokroić w talarki.
  2. Pora wrzucić na patelnię, dodać przyprawy i smażyć ok 3 minut. Gdy pory uzyskają lekko szklisty kolor, dorzucić pieczarki. Wszystko razem podsmażyć na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. 
  3. Zawartość z patelni przerzucić do garnka, dolać rosół i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 10-15 minut, przyprawiając do smaku.
  4. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia. Na talerzu dodać jogurt i posypać pietruszką.

rozwiń
Przepis na nadziewane pieczarki

Składniki:

  • Cebula 1szt
  • Szpinak mrożony 150g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ser feta 50g
  • Ser żółty 20g
  • Sól, pieprz, ostra papryka
  • Pieczarki ok. 30 dużych sztuk

Wykonanie:

  1. Cebule pokroić w drobną kostkę.
  2. Szpinak odsączyć z wody.
  3. Ser żółty oraz fetę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
  5. Cebule zeszklić na oliwie, przełożyć do miski dodać szpinak, fetę, ser żółty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostra papryką.
  6. Pieczarki dokładnie umyć, pozbawić ogonków, lekko skropić oliwą i ułożyć na blasze wgłębieniem do góry.
  7. Lekko oprószyć solą i pieprzem i podpiec w piekarniku około 10-15 minut aż wypełnia się płynem – odwrócić i piec przez następne 15 minut.
  8. Wyjąć z piekarnika, wypełnić nadzieniem i podpiec kolejne 10 minut, aż nadzienie będzie cieple. 

rozwiń

Jeśli twierdzisz, iż pieczarki nie mają żadnych właściwości odżywczych, jesteś w błędzie. Produkt ten to przede wszystkim źródło witamin z grupy B oraz minerałów. Wspomagają zarówno układ odpornościowy, jak i gospodarkę hormonalną. W związku z ich ciężkostrawnością niepolecane dzieciom, osobom starszym oraz posiadającym choroby układu pokarmowego.

Literatura:

  1. Jeong SCKoyyalamudi SRPang G. Dietary intake of Agaricus bisporus white button mushroom accelerates salivary immunoglobulin A secretion in healthy volunteers. Nutrition. 2012 May;28(5):527-31
  2. Noriko Kanaya, Makoto KuboZheng LiuPeiguo ChuCharles Wang, Yate-Ching Yuan, Shiuan Chen.  Protective Effects of White Button Mushroom (Agaricus bisporus) against Hepatic Steatosis in Ovariectomized Mice as a Model of Postmenopausal Women. PLoS One. 2011; 6(10): e26654. Published online 2011 Oct 25. doi:  10.1371/journal.pone.0026654
  3. Chen SOh SRPhung SHur GYe JJKwok SLShrode GEBelury MAdams LSWilliams D. Anti-aromatase activity of phytochemicals in white button mushrooms (Agaricus bisporus). Cancer Res. 2006 Dec 15;66(24):12026-34.

Kup dietę za 20zł

Wysyłana na e-mail w kilka minut
Oceń
Pieczarki – właściwości, potrawy z pieczarek. Czy pieczarki są ciężkostrawne? - 9.0/10. Oddano 4 głosy.
Katarzyna Urbańska
ponad miesiąc temu Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i kursów doszkalających w Akademii Dietetyki oraz Nutri Center.

Opinie

  • lara 06.03.2018, 11:09

    Będąc u dietetyka dowiedziałam się, że pieczarki mogą pomóc w odchudzaniu, dlatego włączyłam je do swojej diety. Zazwyczaj raz w tygodniu znajdują się w moim jadłospisie. Tylko zbilansowana dieta może pomóc w walce z kilogramami. A jak dołoży się do tego ćwiczenia to figura supermodelki gwarantowana.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?