Jesteś na:

Pestki gorzkiej moreli w diecie antyrakowej

16 18 20

Większość z nas nie je owoców w całości – część obiera je ze skórki, a część nie. Tymczasem w ten sposób pozbawiamy się wielu cennych składników odżywczych, które wykazują prozdrowotne właściwości. Spora część ma duże obawy przed zjedzeniem kiwi ze skórką, a tuż pod nią znajduje się najwięcej witaminy C oraz błonnika. Bardzo podobnie jest w przypadku innych owoców, przykładowo morele mają bardzo zdrowe pestki.



Pestki moreli – właściwości

Pestki gorzkiej moreli pochodzą z dzikich odmian morelowatych i stanowią bogate źródło  minerałów, m.in. magnezu, a przede wszystkim są skupiskiem letrilu, który nazywany jest również amigdaliną czy witaminą B17. Ponadto zawierają one również szereg innych witamin: A, E, B15, B6 i B1, a także niezbędne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto wspomnieć, że w medycynie chińskiej jądra pestek są znane i stosowane od setek lat, najczęściej przy problemach oddechowych, niestrawności oraz nadciśnieniu tętniczym.

Tak jak ze wszystkim i z gorzkimi pestkami moreli nie należy przesadzać. Największy propagator amigdaliny i biochemik dr Ernest Krebs zachęca do jedzenia w całości owoców, które bogate są w witaminę B17, jak: gorzkie migdały, pigwę, wiśnie, śliwki, brzoskwinie a nawet jabłka. Gorzkich pestek moreli nie należy podawać dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, a to ze względu na toksyczność kwasu pruskiego. Dziennie można zjeść 2–3 pestki moreli.

Pestki moreli na raka?

Rak to choroba, na którą póki co nie ma żadnego lekarstwa, stąd też w wielu przypadkach traktowana jest jak wyrok śmierci. Jednak chemioterapia i radioterapia często przynoszą pozytywne efekty. Duże znaczenie odgrywa również dieta oraz profilaktyka – lekarze są zdania, że wybrane grupy pokarmów w znacznym stopniu obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jedną z nich są właśnie pestki gorzkiej moreli, które budzą wiele kontrowersji a to za sprawą faktu, że letril w 1971 roku został zakazany. Witaminę B17 uzyskiwano przez skraplanie i oczyszczanie amigdaliny z nasion moreli, a następnie była wstrzykiwana pacjentom chorym na raka. Zajmowali się tym naukowcy w San Francisco, także dr Ernesta Krebsa, w 1952 roku. Dr Richardson, który również współpracował z dr Krebbem wezwał dziennikarza śledczego G. Edwarda Griffina do opublikowania korzyści wynikających z leczenia pacjentów witaminą B17. Wtedy to Griffin odkrył, że kliniczne wyniki leczenia letrilem w Instytucie Sloane-Kettering, które doprowadziły do zakazu przez FDA leczenia witaminą B17 zostały celowo sfałszowane. Pomimo tych licznych kontrowersji pestki moreli oraz gorzkie migdały stoją na półce ze zdrową żywnością wielu hipermarketów i znajdują się w asortymencie sklepów ekologicznych zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych.

Związek amigdaliny ma cztery cząsteczki: dwie z nich to cząsteczki glukozy, a pozostałe dwie to cyjanek i benzaldyhide. Jej działanie polega na użyciu mechanizmu, który sprawia, że po zetknięciu z enzymem (betaglukozydaza), który z kolei obecny jest w dużych ilościach w komórkach nowotworowych, zaś praktycznie nie występuje w zdrowych, powoduje wytwarzanie cyjanku i aldehydu benzoesowego. Obie te substancje niszczą komórki rakowe – i tylko je, a nie szkodzą komórkom zdrowym.

Nie ma badań naukowych potwierdzających antynowotworową skuteczność amigdaliny, w związku z tym faktem osoby walczące z nowotworem nie powinny porzucać zalecanej przez lekarza klasycznej chemioterapii na rzecz gorzkich pestek moreli.

Jak przechowywać  i gdzie kupować morele?

Aby ich spożywanie mogło przynieść oczekiwane rezultaty należy przestrzegać kilku bardzo ważnych zasad dotyczących ich pochodzenia oraz sposobu przechowywania. Sklepy ze zdrową i ekologiczną żywnością oferują zakup pestek moreli skrzętnie zapakowanych. Zanim jednak zakupisz taki produkt, sprawdź informacje zawarte na etykiecie, a w szczególności zwróć uwagę na to, czy w opakowaniu – obok gorzkich moreli – nie ma również jej słodkich odmian. Dowiedziono, że słodka odmiana nie przejawia prozdrowotnych właściwości tak jak pestki gorzkiej moreli. Pamiętaj również o tym, aby pestki pochodziły z ekologicznych upraw, wtedy to dostarczysz organizmowi wszystko to, czego najbardziej potrzebuje.

Nie bez znaczenia jest też sposób ich przechowywania – powinny być trzymane w suchych miejscach, a najlepiej solidnie zapakowane, aby w ten sposób chronić cenne substancje przed utlenianiem. Swoje właściwości tracą również w momencie, kiedy są poddawane obróbce termicznej.

Jednego możemy być pewni, natura ma przed nami jeszcze wiele tajemnic. Te małe i niepozorne pestki skrywają w sobie wiele cennych właściwości i bez wątpienia należy bacznie przyglądać się temu, co jeszcze w przyrodzie możemy odnaleźć.  

Oceń
Pestki gorzkiej moreli w diecie antyrakowej - 7.2/10. Oddano 5 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?