Jesteś na:

Pasty wegetariańskie – dla kogo, zalety, przepis

16 18 20

Szybkie w przygotowaniu, smaczne i łączące różnorodne składniki, których kombinacje są nieograniczone. Stanowią świetny dodatek zarówno do makaronu pełnoziarnistego, razowego pieczywa czy warzyw pokrojonych w zgrabne słupki. Zdrowe, pełne błonnika, składników mineralnych i witamin. Mowa o pastach wegetariańskich!

Pasty wegetariańskie – zalety

Pasty wegetariańskie są ciekawą propozycją dodatku do pełnoziarnistego czy razowego pieczywa, świeżych warzyw czy makaronów.

  • Pasty wegetariańskie, o ile nie są wykonane na bazie lub z dodatkiem jaj nie zawierają cholesterolu.
  • Dostarczają składników mineralnych i witamin, które zależne są od użytych do przygotowania pasty składników.
  • Świetnie zastąpią wędliny (przetworzone mięsa), które według należącej do WHO Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), zostały uznane za jeden z najbardziej kancerogennych czynników, przyczyniających się do rozwoju raka jelita grubego.
  • Pasty są ciekawym urozmaiceniem diety o produkty, które powinniśmy spożywać, jednak część osób ma problem z przygotowaniem na ich bazie potraw  np. rośliny strączkowe.
  • Pasty wegańskie mogą być dobrym sposobem na eksperymenty kulinarne, gdyż liczne możliwości i różnorodność dostępnych produktów skłania do łączenia nietypowych surowców ze sobą, uzyskując nowe wymiary smakowe.
  • Wegetariańskie pasty np. hummus czy pasta z zielonego groszku są dobrym pomysłem na przystawki podczas różnorodnych imprez. Wystarczy nałożyć pasty do większej miseczki, pokroić w słupki marchewkę, pietruszkę czy naciowego selera lub pełnoziarniste pieczywo, a następnie maczać w paście dodatki.
  • Pasty przygotowywane są z warzyw, dlatego w łatwy sposób możemy wzbogacić jadłospis o porcję jarzyn, co będzie sprzyjać zachowaniu zdrowia.
  • Jeżeli do przygotowania zużyjemy niewielką ilość tłuszczu w postaci oleju czy oliwy, pasta będzie niskokaloryczna.
  • Pasty wegetariańskie nadają się nie tylko do pieczywa czy warzyw. Śmiało przygotowaną porcję pasty możemy wymieszać z ugotowanym makaronem z pełnego ziarna, posypać całość prażonymi ziarnami słonecznika czy dyni, tworząc wyjątkowy i szybki obiad.
  • Pasty wegetariańskie zawierając warzywa oraz rośliny strączkowe, dostarczają cennego błonnika.
  • W pastach możemy również „przemycić” pewne mniej lubiane przez nas składniki, które jednak ze względów żywieniowych powinny znaleźć się w naszej diecie np. szpinak, rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica itp.) czy korzeniowe warzywa pełne błonnika.

Pasty wegetariańskie – dla kogo?

Pasty wegańskie są dobre dla każdego, szczególnie jednak polecam je osobom:

  • na diecie niskokalorycznej,
  • na diecie przy kamicy pęcherzyka żółciowego,
  • z chorobami układu krążeniowego,
  • z chorobami jelit, wymagających stosowania diety wysokobłonnikowej
  • dla dzieci i młodzieży,
  • osobom, które chcą zmniejszyć ilość spożywanych wędlin i mięsa,

Pasty wegetariańskie – z czego przygotować

Przygotowanie pasty wegetariańskiej nie jest skomplikowane. Wystarczy wybrać składniki z poniższych kategorii według uznania, po czym zblendować je w blenderze, wymieszać rozdrobnione widelcem czy pokrojone nożem na drobne cząstki składniki. Następnie przygotowaną pastę można przechowywać w lodówce przez 3–4 dni.

Baza:

 

  • warzywa strączkowe: groch, kolorowa soczewica, kolorowa fasola, ciecierzyca, groszek zielony, soja itp. produkty zarówno suche po ugotowaniu jak i dostępne w formie konserwowej w puszce,
  • grillowane warzywa śródziemnomorskie: bakłażan, cukinia, papryka,  
  • biały ser:  twaróg półtłusty, serek wiejski,
  • jaja gotowane na twardo,
  • kasze jaglana, gryczana, ryże.

Dodatki:

 

  • pasty z roślin strączkowych: gotowane/przesmażone na oliwie z przyprawami  warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, burak. Dodatkowo sprawdzą się por lub cebulka, nadając lekko ostrego posmaku,
  • pasty z jaj: ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, kukurydza, groszek zielony, marynowane warzywa,
  • pasty z białego sera: ogórek zielony, rzepa, rzodkiewka, świeża kolorowa papryka, kiełki, rukola,
  • pasty z roślin strączkowych, grillowanych warzyw śródziemnomorskich: oliwki, suszone pomidory, kapary,
  • pasty z roślin strączkowych, warzyw śródziemnomorskich: pomidory z puszki/zwykłe pomidory, które po obróbce termicznej świetnie wzbogacają smak past z fasoli,
  • wszystkie rodzaje past: prażone nasiona słonecznika, sezamu, pestki dyni,  orzechy nerkowca, włoskie, migdały i inne.

Składniki wzbogacające smak:

 

  • przyprawy: różnorodne zioła suszone,  pieprz, papryka słodka, papryka ostra, curry, niewielkie ilości soli,
  • świeże zioła: szczypiorek, natka pietruszki, kolendra, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, mięta i inne świeże zioła,
  • papryczka chili, washabi, imbir, czosnek, cebula,
  • sok z cytryny.

Składniki nadające konsystencji:

 

  • tłuszcze, zarówno do obsmażenia warzyw czy pomidorów jak i dodatek do past: oliwa z oliwek, roślinne oleje np. rzepakowy, kukurydziany, sojowy,
  • produkty nabiałowe do past z jaj oraz białego sera: serek homogenizowany,  jogurt naturalny, jogurt grecki, mleko spożywcze,
  • woda do rozrzedzenia konsystencji pasty lub podlania warzyw podczas obróbki termicznej.

Pasty wegetariańskie – przepis

aromatyczną pastę z czerwonej fasoli

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli
  • Pomidor + 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek – łyżka
  • 3 suszone pomidory
  • Średnia marchew
  • Średnia pietruszka
  • Plaster selera
  • Przyprawy (po łyżeczce): curry, papryka słodka, cząber, majeranek, bazylia oraz sól i pieprz do smaku.
  • Woda do podlania warzyw

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez chwilę curry oraz paprykę. Następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę i selera. Podsmażany ok. 5 minut, podlewając wodę w miarę potrzeby.
  2. Kroimy bardzo drobno pomidora i dokładamy na patelnię, po chwili dokładamy również przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory oraz zioła: cząber, majeranek i bazylię. Dusimy, aż warzywa staną się miękkie, w miarę potrzeby również podlewając niewielkimi porcjami wody. Zdejmujemy z gazu.
  3. Fasolę umieszczamy na sitku i obficie przelewamy wodą, aby ziarenka oczyścić z zalewy.
  4. Fasolkę przekładamy do blendera wraz z warzywami i blendujemy na gładką masę. Próbujemy i w zależności od preferencji doprawiamy według własnego uznania.
  5. Przekładamy pastę do czystego słoika i przechowujemy w lodówce 3–4 dni.

rozwiń

Pasty wegetariańskie stanowią ciekawą alternatywę do tradycyjnych dodatków do pieczywa czy makaronu, w zastępstwie niekorzystnych dla zdrowia wędlin z przetworzonego mięsa. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, drugie śniadanie, obiad czy kolację, jak i w formie przystawki na imprezach. Pasty dostarczają składników mineralnych, witamin zależnych od użytych składników oraz cennego błonnika, którego spożycie w populacji polskiej jest zbyt niskie. Warto mieszać, łączyć różne produkty, w różnorodne i niebanalne kombinacje. Z pewnością pasta przygotowana w domu będzie znacznie lepsza od kupnej, gdyż osobiście mamy wpływ na jej skład recepturowy oraz jakość użytych składników. Przygotowując pasty nie warto się ograniczać!  

Sprawdź swoje zapotrzebowanie kaloryczne

Darmowy kalkulator online

Zobacz również:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Pasty wegetariańskie – dla kogo, zalety, przepis - 0.9/5. Oddano 4 głosy.
Autor artykułu:
Martyna Jaros
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone