Jesteś na:

Pasta wegetariańska z orzechów włoskich i pieczonej papryki

16 18 20

Pyszna, sycąca i pełna wartości odżywczych pasta na bazie orzechów włoskich i słonecznika to propozycja nie tylko dla osób unikających mięsa. Dostarczy nam zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminę E, magnez, fosfor oraz sporą dawkę błonnika. Tak bogaty skład usprawni pracę naszego mózgu, pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi, wzmocni naczynia krwionośne i ochroni nas przed nowotworami. Pasta smakuje wyśmienicie z pieczywem, ale może zostać również wykorzystana jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki lub pesto do makaronu.

Pasta wegetariańska z orzechów włoskich i pieczonej papryki

Pasta wegetariańska z orzechów włoskich i pieczonej papryki

Składniki

Orzechy włoskie – 1/2 szklanki

Słonecznik – 1/2 szklanki (łuskany)

Papryka czerwona – 2 sztuki

Cukinia – 1/2 sztuki

Czosnek – 1 ząbek

Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Papryka czerwona w proszku – 1 łyżeczka

Papryka czerwona wędzona – 1/2 łyżeczki

Chili w proszku – szczypta

Sól – do smaku

Pasta wegetariańska z orzechów włoskich i pieczonej papryki

Pasta wegetariańska z orzechów włoskich i pieczonej papryki

Sposób przygotowania:

Orzechy włoskie zalać wodą i moczyć około 1 godziny, następnie odcedzić.

Paprykę umyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w dowolnej formie do zapiekania. Piec przez 40–50 min w temperaturze 200°C, aż do uzyskania mocno przypieczonej, lekko czarnej skórki. Po upieczeniu paprykę umieścić w worku lub w zamkniętym naczyniu, po wystudzeniu przekroić na pół, oczyścić z pestek, obrać dokładnie ze skórki i pokroić na kawałki.

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć kilka minut na teflonowej patelni, aby cała woda odparowała. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia i zblendować, do momentu otrzymania pasty o pożądanej przez nas konsystencji. Spróbować i ewentualnie doprawić.

Pastę przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku około 4 dni.

Pasta wegetariańska z orzechów włoskich i pieczonej papryki

Pasta wegetariańska z orzechów włoskich i pieczonej papryki

Pasta wegetariańska z orzechów włoskich i pieczonej papryki

Pasta wegetariańska z orzechów włoskich i pieczonej papryki

Oceń
6.5/10. Oddano 2 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: