Jesteś na:

Parówki – czy można je jeść bez lęku o swoje zdrowie?

16 18 20

Parówki najczęściej zjadamy na śniadanie, kolację bądź w formie popularnych hot-dogów. Wiele kontrowersji krąży wokół parówek. Dziś odpowiemy na pytanie, czy parówki mogą być zdrowe?

Parówki – niebezpieczna propozycja na śniadanie

Skład parówek, tych najgorszej jakości, może spowodować, że na zawsze oduczymy się ich jeść. Pamiętajmy jednak, że oferta producentów żywności jest dość szeroka, dlatego możemy wybrać produkt lepszej jakości. Najważniejsze przy wyborze parówek jest czytanie etykiet! Zobaczmy co mogą zawierać parówki:

  • MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Unikajmy parówek produkowanych z tego rodzaju mięsa. Zawiera ono niewielką ilość mięsa, bowiem resztę wypełniają zmielone chrząstki i fragmenty kości;
  • emulgatory – cytryniany i fosforany, dzięki którym mięso ma jednolitą strukturę;
  • E250 azotan sodu – konserwant;
  • E261 glutaminian sodu – polepszacz;
  • polifosforany – poprawiają kolor produktu;
  • błonnik – dodawany w celu poprawy konsystencji i spulchnienia produktu.

Jeśli chcemy już zakupić parówki, czytajmy etykiety. Pamiętajmy, że produkty o najkrótszej liście składników zazwyczaj są najzdrowsze. Unikajmy parówek z MOM i szukajmy tych, które mają w swoim składzie największą ilość mięsa.  

Oceń
Parówki – czy można je jeść bez lęku o swoje zdrowie? - 7.2/10. Oddano 6 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?