Jesteś na:

Papryka czuszka pomocna w walce z rakiem. Poznajmy wszystkie jej właściwości

16 18 20

Ostre potrawy mają swoich wielbicieli, którzy cenią je za swój charakterystyczny i wyrazisty smak. Zyskują go dzięki takim warzywom jak papryka czuszka, która posiada wiele właściwości leczniczych, a także może pomagać w walce z chorobami nowotworowymi. Warto więc zapoznać się z tym warzywem bliżej.

Papryka czuszka

Czuszka to odmiana papryki, która charakteryzuje się bardzo ostrym smakiem. Zaklasyfikowana jest do rodziny psiankowatych, a jadalne owoce rośliny odznaczają się wydłużonym kształtem oraz głęboko czerwonym kolorem. Najczęściej czuszka stosowana jest jako przyprawa do wielu potraw, nadając im wyrazistego, pikantnego smaku.

Papryka czuszka jest niezwykle popularna w Bułgarii, gdzie mieszkańcy na każdą paprykę mówią właśnie „czuszka”. Natomiast w naszych stronach „czuszka” to określenie grupy ostrych odmian papryki.

Czuszkę można wyhodować w domowej doniczce. Po zakupie czerwonej papryczki, należy odstawić ją na około dwa tygodnie, aby uległa wysuszeniu, a następnie pozyskane z papryki nasionka włożyć do doniczki z ziemią. Roślina najlepiej rośnie w nasłonecznionym miejscu. Po około 3 miesiącach będziemy mogli się cieszyć pierwszymi owocami.

Papryka czuszka – właściwości

Ostre papryczki charakteryzują się wysoką zawartością kapsaicyny – substancji, która wykazuje wiele leczniczych właściwości. Im wyższy poziom ostrości papryki tym zawiera ona więcej kapsaicyny. Papryka czuszka posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, co wykorzystywane jest w wielu chorobach, a szczególnie w przewlekłym zapaleniu stawów. Czuszka łagodzi także bóle głowy, często pomagając przy dolegliwościach migrenowych. Korzystnie wpływa na układ krążenia, pobudzając jego pracę, a także zapobiegając chorobom związanym z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi czy chorobie niedokrwiennej serca. Ostra papryczka pobudza także trawienie i poprawia apetyt. Czuszka okazuje się także przydatna w stanach przeziębienia, zmniejszając opuchliznę błon śluzowych, ułatwia wydalanie śluzu, przynosząc ulgę w katarze. Ponadto papryczka wykazuje działanie antynowotworowe.

Papryka czuszka na raka

Jak już wcześniej wspominaliśmy, papryka czuszka posiada właściwości przeciwnowotworowe, a to wszystko dzięki zawartości kapsaicyny. Jest to substancja chemiczna, alkaloid, który oddziałuje na receptory bólu, błonę śluzową, powodując pieczenie i dając uczucie ostrego smaku. Kapsaicyna zawarta w ostrej papryce nie tylko podkreśla smak potraw, nadając im wyrazistości, ale także może wpływać na komórki nowotworowe. Naukowcy podkreślają bardzo korzystny wpływ tej substancji w leczeniu chorób nowotworowych. Zatem ostra papryczka nie tylko może bardzo dobrze smakować jako dodatek do potraw, ale także leczyć.

Papryka czuszka to jedna z odmian ostrej papryki, która posiada wielu wielbicieli pikantnych smaków. Służy nie tylko jako przyprawa, ale także wykorzystywana jest w wielu dolegliwościach. Ponadto, okazuje się, że może być pomocna w walce z chorobą nowotworową.

Kup zbilansowaną dietę już za 20zł!

Schudnij zdrowo

Oceń
Papryka czuszka pomocna w walce z rakiem. Poznajmy wszystkie jej właściwości - 6.8/10. Oddano 42 głosy.
Aleksandra Musiał
ponad miesiąc temu Ukończyła dietetykę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biotechnologię ze specjalizacją analityka biotechnologiczna na Uniwersytecie Rolniczym.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?