Jesteś na:

Owoce jagodowe – właściwości i zastosowanie

16 18 20

Fioletowe, czarne i intensywnie czerwone – naturalne barwniki znajdujące się w owocach jagodowych są niezwykle cenne dla naszego organizmu. W ich składzie odnaleźć można również antyoksydanty, które wykazują silne właściwości przeciwzapalne oraz chronią nasze komórki przed zmianami.

Prozdrowotne właściwości jagód znane są od bardzo dawna. Do najpopularniejszych zastosowań należało wykorzystywanie borówek jako leku na zatrucia. Obecnie znane są przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym. Wyciągi z borówki czernicy oraz dzikiego bzu czarnego znajdują swoje zastosowanie w produktach kosmetycznych do nawilżania oraz odżywiania skóry. Owoce jagodowe uważa się za jedno z najbogatszych źródeł wartości odżywczych, które odgrywają znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Poprawiają odporność, mają działanie przeciwzapalne oraz antyseptyczne – jednak to tylko kilka przykładów. Poniżej znajdziesz opis właściwości najpowszechniejszych jagód.



Owoce jagodowe – właściwości i zastosowanie

  1. Maliny: różowe maliny uważa się za skarbnice potasu, magnezu wapnia oraz żelaza. W swoim składzie zawierają silne flawonoidy – kwercetynę oaz kemferol, które wykazują ochronne działanie na wątrobę, serce oraz mózg. Często nazywane są naturalną aspiryną, ponieważ mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Soki oraz herbaty malinowe znane są z działania napotnego. Biorąc pod uwagę ich właściwości nasze babcie słusznie sięgały po nie w wypadku, gdy kogoś z bliskich złapało przeziębienie. Leśne odmiany malin dają swoje owoce w lipcu i sierpniu. Ich mniej dzikie kuzynki mają większe owoce a zbiory trwają do jesieni. Nadają się do spożycia w deserach lub osobno. Ich smak można zamknąć również w słoiku robiąc z nich dżemy, soki, konfitury czy galaretki.
  2. Jeżyny: na pierwszy rzut oka przypominają maliny jednak z tego mylnego wrażenia powinien wyprowadzić ich ciemnofioletowy bądź czarny kolor oraz zupełnie odmienny smak. Jeżyny wpisują się w listę produktów chroniących przed nowotworami, ponieważ znajduje się w nich mnóstwo ważnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Jedząc je można zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia. Jeżyny zawierają duże pokłady witaminy E – uważanej za eliksir młodości. Ponadto są źródłem błonnika, magnezu, potasu oraz prowitaminy A. Można zajadać się nimi na surowo lub w formie deserów, jednak świetnie sprawdzają się również jako przetwory.
  3. Owoce borówki brusznicy: ta mała krzewinka rośnie w lasach oraz na torfowiskach. Jej owoce mają czerwony bądź czerwono-biały kolor. Przede wszystkim są źródłem witaminy C, kwasów organicznych oraz cukrów. Jednak za jej najważniejsze działanie uważa się odkażanie układu moczowego. Ponadto borówki brusznicy obniżają ciśnienie krwi oraz uszczelniają ściany naczyń krwionośnych. Można zajadać się nimi w formie galaretki bądź konfitury do mięsa.
  4. Poziomki: swoim wyglądem przypominają miniaturową wersję truskawki, jednak są od niej znacznie słodsze i jeszcze bardziej aromatyczne. Dzikie odmiany można spotkać podczas spacerów po lesie lub kupić ich sadzonki i samodzielnie hodować w przydomowym ogródku. Owoce te zawierają dużo potasu, żelaza oraz witaminy C. Ponadto mogą znaleźć swoje zastosowanie w kosmetyce – po rozgnieceniu widelcem kilku poziomek można z nich zrobić naturalną maseczkę do twarzy. Gwarantuje ona promienny i odświeżony wygląd. Poziomki idealnie dopełnią także letni deser.
  5. Jagody leśne: dla wielu nieodłącznym elementem wakacji są pierogi z jagodami. Jagody leśne to dziko rosnące owoce, które swoim wyglądem bardzo przypominają borówki – jednak są od nich zdecydowanie mniejsze oraz mają ciemniejszy kolor. Dzięki swoim naturalnym właściwościom idealnie spisują się jako lek na ból brzucha i problemy z trawieniem. Jedzone w suszonej formie sprawdzą się jako środek nie biegunkę. Nie można również zapomnieć o ich cennych składnikach, które wspomagają wzrok. Ich stosowanie zaleca się wszystkim spędzającym dużo czasu przed komputerem bądź tym, którzy mają problemy z widzeniem po zmroku. Przygotowany ekstrakt z jagód poprawia krążenie w gałce ocznej oraz wspomaga leczenie chorób siatkówki.

Owoce jagodowe mają wiele zalet. Za najważniejszą uważa się ich smak oraz prozdrowotne właściwości. Dojrzałe są radością dla podniebienia oraz oczu.

 

Zobacz również:
Oceń
Owoce jagodowe – właściwości i zastosowanie - 8.8/10. Oddano 14 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?