Jesteś na:

Orzechy według najnowszych badań zmniejszają ryzyko nowotworu

16 18 20

Orzechy posiadają dużą ilość związków, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, chronią przed nadwagą i rozwojem cukrzycy. W świetle najnowszych badań naukowych, okazuje się, że ich spożywanie hamuje także wzrost komórek nowotworowych. 

Orzechy chronią przed rakiem

Badacze z Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie wykazali, że orzechy aktywują mechanizmy obronne organizmu, które odpowiadają za unieczynnienie reaktywnych form tlenu (RFT, ang. Reactive Oxygen Species), które mogą uszkadzać DNA i powodować powstanie zmiany nowotworowej. Wyniki ekspertyzy zostały opublikowane w Molecular Carcinogenesis. 

Badano wpływ 5 rodzajów orzechów, takie jak: makadamia, włoskie, laskowe, a także pistacje i migdały. „Strawiono” je sztucznie w probówkach. Otrzymanym w ten sposób produktem działano na linie komórkowe. W przypadku wszystkich rodzajów orzechów otrzymano podobny efekt. Zaobserwowano, że w komórkach, które poddano działaniu masy orzechowej, enzymy ochronne  dysmutaza ponadtlenkowa i katalaza zwiększały swoją aktywność. Ponadto, komórki nowotworowe obumierały. 

W  kolejnym eksperymencie naukowcy planują sprawdzić, czy obróbka termiczna orzechów wpływa w jakikolwiek sposób na wykryty efekt ochronny.

Wiele produktów spożywczych powszechnie dostępnych w sklepach wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Do najbardziej popularnych należą przyprawy korzenne takie jak:

Aby uzupełnić swoją dietę w produkty antynowotworowe warto także przyjrzeć się liście Superfoods, która zbiera najcenniejsze produkty spożywcze. Wiele z nich posiada dużą liczbę przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, a tym samym przed zmianami nowotworowymi. Możemy zaliczyć do nich:

Ostatnimi czasy wiele mówi się także o pestkach gorzkiej moreli, które zawierają amigdalinę substancję, która niszczy komórki rakowe. Nadal jednak prowadzone są badania nad jej właściwościami. Biorąc pod uwagę także najnowsze odkrycia związane z orzechami, być może jesteśmy o krok od odkrycia leku na raka. Dużym prawdopodobieństwem jest to że odnajdziemy go w naturze. Dbajmy zatem o swoją dietę nie tylko ze względu na wygląd naszej sylwetki, ale także ze względu na swoje zdrowie.

Jak widać orzechy posiadają jeszcze wiele nieodkrytych przez nas właściwości zdrowotnych. Warto włączyć do swojej diety garść orzechów, aby uzupełnić ją o cenne witaminy i składniki mineralne, a także chronić się przed zmianami nowotworowymi.

Literatura:

Schlörmann W et al. Chemopreventive potential of in vitro fermented nuts in LT97 colon adenoma and primary epithelial colon cells. Molecular Carcinogenesis. DOI: 10.1002/mc.22606
Oceń
Orzechy według najnowszych badań zmniejszają ryzyko nowotworu - 7.5/10. Oddano 4 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?