Orzechy arachidowe (ziemne)

16 18 20
Kalorie: 560 kcal Białko: 25.7 g Tłuszcze: 46.1 g Węglowodany: 11.9 g

Orzechy arachidowe to inna nazwa na orzechy ziemne lub fistaszki. Roślina ta należy do rodziny bobowatych. Pierwotnie rosła ona w Ameryce Południowej. Jej pierwsze plantacje powstały pod koniec trzeciego tysiąclecia p.n.e. Strąk z nasionami, czyli owoc tej rośliny dojrzewa pod ziemią. W zasadzie roślina ta nie jest orzechem, ale ze względu na specyficzny smak i podobne walory odżywcze, potocznie bywa zaliczana do grona orzechów.

Orzechy arachidowe – właściwości

Orzechy arachidowe to produkt kaloryczny. Jednocześnie jednak zalecany jest przez dietetyków. Już nawet niewielka garść tej przekąski jest w stanie nasycić na długo. Mają one również działanie przyśpieszające metabolizm. A oprócz tego zawierają wiele błonnika, około 8 g na 100 g produktu. 100 g tej przekąski zawiera 560 kcal. Chociaż wydaje się, że jest to spora liczba, inne orzechy potrafią zawierać ich jeszcze więcej.

Przynależność do roślin strączkowych sprawia, że orzechy ziemne mają bardzo wiele białka, nawet 25 g w 100 g produktu. Mają one także bardzo dużo witaminy B3, czyli niacyny. Jest ona niezbędna w procesach metabolizmu białka, tłuszczów i węglowodanów. Z tego powodu jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania całego układu nerwowego. Jej niedobór wywołuje poważną chorobę – pelagrę. W swoim składzie fistaszki zawierają również dużą ilość witaminy E i kwasu foliowego. Oprócz tego zawierają również selen. Bierze on udział w procesach metabolicznych odbywających się w komórkach, a także jest niezbędny, by w prawidłowy sposób funkcjonowało wiele enzymów w organizmie człowieka.

Amerykańsko-chińskie badania dowiodły, że regularne spożywanie orzechów arachidowych znacząco obniża ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej i udaru mózgu. To przełomowa wiadomość, ponieważ do tej pory uznawano orzechy ziemne za dużo mniej zasobne w składniki odżywcze, niż reszta gatunków orzechów. Do tego fistaszki są produktem tanim i powszechnie dostępnym.

Orzeszki ziemne to silny alergen. Już minimalna ich ilość może doprowadzić do pojawienia się wstrząsu anafilaktycznego. W orzechach także wytwarza się pleśń, zawierająca aflatoksyny, które są silnie toksyczne. Unikać należy spożywania zleżałych orzechów.

Orzechy arachidowe – zastosowanie

Świeże fistaszki traktowane są jako warzywo i stanowią bazę dla wielu potraw. Natomiast orzechy prażone to forma przekąski, która doczekała się wielu odmian smakowych. Zmielone orzechy ziemne stanowią podstawę do przygotowania masła orzechowego. Wytłacza się z nich olej z orzechów arachidowych, o licznych zdrowotnych właściwościach.

Najlepiej wybierać orzechy w łupinkach i obierać je samodzielnie. Orzeszki prażone i solone zawierają niepotrzebne dodatki i pozbawione są wielu antyoksydantów. Już wyłuskane orzechy należy starannie przechowywać, w miejscu suchym i pozbawionym dostępu światła. Ulegają one szybkiemu jełczeniu.

Zobacz również:
Oceń
ponad miesiąc temu