Jesteś na:

Olejek ze słodkich migdałów – skład oraz zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce

16 18 20

Podobnie jak surowiec, z którego powstał, olej ze słodkich migdałów tłoczony na zimno jest źródłem zdrowych wielonienasconych kwasów tłuszczowych, rozmaitych składników mineralnych oraz witamin. Dzięki delikatnemu smakowi jest świetnym dodatkiem do mięs, słodkich deserów i produkcji masy marcepanowej.



Olejek ze słodkich migdałów – skład

Surowcem, z którego tłoczony jest olej są migdałowe orzeszki. Migdały pochodzą z Azji Środkowej i Mniejszej, a do Ameryki dotarł w 1700 r. Garść migdałów, czyli jedynie ok. 28 gram, dostarczy organizmowi ok. 164 kcal, w tym ok 6 g białka oraz węglowodanów, 14 g zdrowych tłuszczów wielonienasyconych, aż 3,3 g błonnika i wachlarz witamin i składników mineralnych, do których można zaliczyć witaminę E, PP oraz kompleks z grupy B, ponadto  potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Olej tłoczony z tak wartościowego produktu posiada większość wymienionych składników. Głównym składnikiem odżywczym uzyskanym z migdałów jest tłuszcz, a w nim rozpuszczone składniki mineralne.

Jasno żółty olej ze specjalnej odmiany słodkich migdałów, posiada silne właściwości nawilżające dzięki zawartości kwasów oleinowego oraz linolowego i obecności witamin A, B1, B2, B6, D i E. Ponadto w oleju migdałowym zawarte są potas, wapń, żelazo, fosfor oraz magnez.

Olejek ze słodkich migdałów – zastosowanie w kosmetyce

Olej ze słodkich migdałów jest wartościowym emolientem o właściwościach nawilżających, zarówno skórę, jak i włosy oraz paznokcie. Nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju skóry.  Podczas regularnego stosowania, można zauważyć wygładzenie oraz poprawę jej nawodnienia. Olej ze słodkich migdałów stosowany profilaktycznie zapobiega i leczy podrażnienia skóry. Co więcej, znajduje zastosowanie w leczeniu egzemy oraz łuszczycy. Jego delikatna, aksamitna i jedwabiście lekka  konsystencja sprawiają, że wykorzystanie oleju do pielęgnacji ciała jest przyjemnością i rozkoszą. Migdałowy olej dzięki swoim właściwościom może być wykorzystywany również przez kobiety ciężarne, w zastępstwie balsamów i mleczek, jako środek zapobiegający rozstępom. Właściwości nawilżające oleju są wykorzystywane również w pielęgnacji suchych włosów, głównie w zabiegu olejowania pasemek.

Olejek ze słodkich migdałów zastosowanie w kuchni

Wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowego i linolowego), wskazują, aby nie stosować oleju migdałowego do smażenia i obróbki cieplnej, gdyż podczas tego procesu kwasy nienasycone zostaną utlenione na rzecz mniej korzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych. Warto wykorzystać olej migdałowy do przygotowania zdrowego i wartościowego dresingu do sałatki, świetnie nada się również do dań mięsnych, szczególnie chudych ryb i drobiu. Świetnie komponuje się ze słodkimi deserami. Olej migdałowy jest ważnym elementem podczas produkcji dobrej jakości marcepanu.

Migdały będące surowcem do produkcji migdałowego oleju są wartościowym składnikiem odżywczym, który warto spożywać w rozsądnych ilościach każdego dnia. Tłoczony na zimno olej, dzięki obecności wielu nienasyconych wiązań, znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w pielęgnacji ciała oraz włosów. Dodatkowo obecność licznych witamin i składników mineralnych sprawia, że olej ze słodkich migdałów jest składnikiem silnie nawilżającym i wspomagającym naturalną barierę ochronną każdego rodzaju skóry.

Kup olej ze słodkich migdałów z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Olejek ze słodkich migdałów – skład oraz zastosowanie w kuchni oraz kosmetyce - 2.8/10. Oddano 4 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?