Jesteś na:

Olejek rycynowy - na zaparcia, paznokcie i nie tylko...

16 18 20

Jeden olejek, a tak wiele możliwości i sposobów jego użycia. Jego wszechstronność jest często bagatelizowana i lekceważona, jednak czy słusznie? Jest to produkt stosowany w wielu branżach i dziedzinach życia zarówno w kosmetyce jak i w leczeniu różnych chorób i dolegliwości. Każda kobieta powinna wiedzieć o jego właściwościach pielęgnacyjnych, które wspomagają paznokcie, brwi, rzęsy a nawet włosy.

Czy znamy wszystkie możliwości olejku rycynowego? Jakie jest jego działanie i zastosowanie?

Olejek rycynowy – właściwości

Olejek rycynowy to tani produkt, który nie obciąży nadmiernie naszej kieszeni (koszt około 3 zł) i co ważne, możemy go dostać w każdej aptece. Olejek rycynowy to olej roślinny wytwarzany z rącznika pospolitego. Często słyszymy lub czytamy o jego pielęgnacyjnych właściwościach, nie każdy jednak wie, że zawarta w roślinie rycyna, sama w sobie jest trująca. Dopiero po wytłoczeniu oleju na zimno i poddaniu go bardzo wysokiej temperaturze, zawarta w nim trująca rycyna rozkłada się. Olejek rycynowy ma naprawdę wiele właściwości pielegnacyjnych i leczniczych. W kosmetyce stosowany jest w odżywkach do suchych włosów, kremach czy balsamach a to wszystko za sprawą tego, że z łatwością przenika przez naszą skórę. Natomiast jako produkt leczniczy, sprawdza się w środkach na przeczyszczenie lub zaparcia. Popularne są również okłady z olejku rycynowego na bóle kręgosłupa lub urazy szyi. Jego wszechstronność i ogólnodostępność sprawia, że powinien się on znaleźć w każdej domowej apteczce i kosmetyczce każdej kobiety.

Olejek rycynowy – zastosowanie

Zastosowanie olejku rycynowego jest bardzo szerokie, stosuje się go w medycynie, w kosmetyce, do rzęs i brwi, włosów i paznokci oraz (o czym rzadko się mówi) do silników spalinowych, czy farb.

Kto może stosować olejek rycynowy? Każdy z wyjątkiem kobiet starających się o dziecko lub kobiet będących już w ciąży. Olejek może doprowadzić do powikłań lub nawet do poronienia! Musimy o tym pamiętać zanim zdecydujemy się na zastosowanie olejku rycynowego.

Okłady z olejku rycynowego mogą nam pomóc przy zaparciach.

Okłady z olejku rycynowego mogą nam pomóc przy zaparciach.

Kup olejek rycynowy z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Olejek rycynowy – na przeczyszczenie i zaparcia

W dzisiejszych czasach wiele ludzi zmaga się z problemami zaparć, w ostateczności sięgając po leki i zioła, które niekiedy są szkodliwe dla żołądka. Również w tym wypadku możemy wykorzystać nasz „złoty” olejek, jednak przyjmowanie olejku rycynowego doustnie nie jest zalecane i powinniśmy to robić tylko w sytuacjach wyjątkowych. Jeżeli jednak zdecydujemy się na jego doustne przyjmowanie, musimy uważać z jego dawkowaniem. W takim wypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem. Na zaparcia mogą nam pomóc okłady z olejku rycynowego, które możemy przygotować sami w domu, nacierając kawałek starego materiału podgrzanym wcześniej olejkiem i przykładając go np. na brzuch. Nie powinniśmy robić okładów z olejku:

  • podczas ciąży
  • podczas miesiączki
  • podczas stosowania diety oczyszczającej

Olejek rycynowy – na paznokcie

Czas jesieni i zimy, to czas kiedy nasze paznokcie stają się słabe, łamliwe i zaczynają się rozdwajać. Wiele kobiet wydaje mnóstwo pieniędzy na różne odżywki i preparaty, które mają wzmocnić nasze paznokcie, nie zdając sobie sprawy, że olejek rycynowy stosowany regularnie pomoże nam je zregenerować . Może być on nakładany samodzielnie za pomocą kosmetycznego wacika również na wysuszone skórki wokół paznokci. Efekt powinien być już zauważalny po kilkakrotnym zastosowaniu olejku . To tani i łatwy sposób, aby wzmocnić nasze paznokcie i pozbyć się drażniących skórek.

Olejek rycynowy do rzęs

Olejek rycynowy w swoim składzie zawiera kwas tłuszczowy, który sprawia, że nasze rzęsy po zastosowaniu olejku rycynowego, regenerują i odbudowują się. Olejek przyspiesza proces rośnięcia naszych rzęs a oprócz tego, stają się ciemniejsze i przestają wypadać. Najłatwiejszym sposobem na nałożenie olejku na rzęsy jest wyczyszczenie starej szczoteczki od nieużywanego już tuszu do rzęs. Wyczyszczoną szczoteczkę możemy zamoczyć w olejku i postępować tak samo jak z tuszem do rzęs. Taką samą kurację może zafundować również naszym brwiom. Na efekty trzeba będzie poczekać, ale naprawdę jest warto.

Olejek rycynowy możemy stosować w wielu dziedzinach życia. Ma właściwości pielęgnacyjne, ale również lecznicze. Pomaga nam w walce z zaparciami, ale również regeneruje zniszczone paznokcie. Jeżeli decydujemy się na stosowanie olejku w celach leczniczych, musimy pamiętać, aby uważać z jego dawkowaniem. Natomiast jeżeli chcemy wykorzystać go w celach kosmetycznych i pielęgnacyjnych – bądźmy cierpliwi i systematyczni, bowiem tylko wtedy doczekamy się upragnionych paznokci, brwi czy rzęs.

Kup olejek rycynowy z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Olejek rycynowy - na zaparcia, paznokcie i nie tylko... - 7.0/10. Oddano 98 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?