Jesteś na:

Olej z żywokostu – zastosowanie. Olej żywokostowy na twarz

16 18 20

Żywokost lekarski wykorzystywany jest od wieków jako niezastąpiony lek na wszelkie choroby związane z tkanką kostną. Sama nazwa rośliny wskazuje na to, że stosowany był kiedyś jako bezcenny środek wspomagający zrastanie się kości. Ze względu na swoje właściwości uważany jest za jedną z najcenniejszych roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Należy jednak pamiętać, że nieodpowiednio użytkowany żywokost może być niebezpieczny dla zdrowia człowieka. Obecnie coraz większą popularnością cieszy się olej z żywokostu, który znajduje zastosowanie w leczeniu wielu zaburzeń.

Olej z żywokostu

Olej z żywokostu jest wyciągiem roślinnym z żywokostu lekarskiego. Roślina ta należy do rodziny ogórecznikowatych i występuje naturalnie na terenie Europy i Azji Środkowej. Siedliskiem żywokostu są obrzeża jezior, strumieni, zarośla, rowy, bagna oraz podmokłe tereny. Zbiory rośliny następują na przełomie drugiego i trzeciego roku wegetacji. W swoim składzie żywokost posiada alantoinę, która pobudza regenerację uszkodzonych tkanek, oraz wiele garbników, polifenoli, substancji śluzowych oraz auksyny, czyli substancji chemicznych przyspieszających gojenie się ran. Mimo licznych korzystnych właściwości żywokost lekarski nie powinien być spożywany doustnie, ponieważ zawiera on alkaloidy, które wykazują działanie toksyczne w stosunku do wątroby. Spożycie rośliny może doprowadzić do marskości tego narządu oraz zmian nowotworowych w płucach, dlatego nie zaleca się przyjmowania olejku w ten sposób. Z tego powodu właściwości żywokostu wykorzystuje się na rany i złamania kości w postaci maści, okładów lub oleju. To właśnie olej z żywokostu stał się ostatnio bardzo popularną formą, która wykorzystywana jest do zewnętrznego stosowania. Można go zakupić w aptece lub drogeriach albo zrobić samemu w domu. Jaki jest przepis na domowy olej z żywokostu? Wystarczy jedynie zalać korzeń rośliny olejem roślinnym i zostawić w słoiku na 2-3 tygodnie. Po tym czasie substancję należy przecedzić i gotowe!

Olej z żywokostowy – zastosowanie

Żywokost wykorzystywany był od wieków jako lek na złamania, stłuczenia, zwichnięcia i inne problemy z tkanką kostną, tj. bóle kręgosłupa, rwę kulszową czy bóle reumatyczne. Olej z żywokostu z powodzeniem stosowany jest jako maść przy stanach zapalnych ścięgien czy zakrzepowym zapaleniu żył. Po nałożeniu substancja wchłania się głęboko w skórę, a temu procesowi towarzyszy przyjemne uczucie ciepła i rozgrzewania chorych miejsc. Nieoceniony jest również wpływ ekstraktu z żywokostu na przyśpieszenie gojenia się ran. Nałożony na uszkodzoną skórę (owrzodzenia, rany, odleżyny), dzięki zawartości alantoiny, przyspiesza tworzenie się ziarniny umożliwiającej regenerację naskórka. Bardzo docenianą przez kobiety właściwością ekstraktu z żywokostu jest zdolność do napinania i naciągania pomarszczonej skóry. Z tego powodu olejki czy maści z tej rośliny cieszą się bardzo dużą popularnością wśród kobiet, które walczą z oznakami starzenia się skóry. Dodatkowo olejek ma działanie antycellulitowe, dlatego chętnie wsmarowywany jest w okolice ud i pasa [1].

Olej z żywokostowy na twarz

Jak już wspominano, olej żywokostowy doskonale sprawdza się jako preparat do pielęgnacji skóry na twarzy. Często stanowi składnik maści, kremów czy serum przeznaczonych do stosowania w okolicach twarzy i oczu. Doskonale napina, regeneruje oraz nawilża skórę, dzięki czemu wygładza zmarszczki oraz odżywia cerę. Efektem regularnego stosowania olejku z żywokostu jest nawilżona, gładka i promienna skóra twarzy. Ze względu na kojące właściwości polecany jest on szczególnie do skóry suchej, zniszczonej oraz wrażliwej na sztuczne kosmetyki pielęgnacyjne. Dobrze sprawdza się również jako produkt łagodzący podrażnioną skórę głowy. Dodatkowo wcierki z olejku polecane są do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych [2].

Olej z żywokostu wykazuje wiele cennych właściwości, które wykorzystywane są w procesie leczenia zaburzeń związanych z tkanką kostną czy gojeniem się ran. Chętnie stosowany jest również przez kobiety, które doceniają jego przeciwzmarszczkowe i antycellulitowe właściwości. Należy pamiętać, że olejek może być stosowany jedynie zewnętrznie, ponieważ doustne spożycie może powodować problemy wątrobowe.

Literatura:

  1. Najcenniejsze rośliny lecznicze w różnych kulturach i cywilizacjach, [dostęp on-line] https://gutw.ug.edu.pl/sites/default/files/_nodes/news/53613/files/najcenniejsze_rosliny_lecznicze_w_roznych_kulturach_i_cywilizacjach_-_mgr_rafal_krol_0.pdf [dostęp 14.03.18],
  2. http://ziolowawyspa.pl/koniec-boli-kregoslupa/ [dostęp 14.03.18].

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Olej z żywokostu – zastosowanie. Olej żywokostowy na twarz - 8.4/10. Oddano 11 głosy.
Autor artykułu:
Justyna Paroń
, Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?