Jesteś na:

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie, do smażenia, na twarz

16 18 20

Sklepowe półki uginają się dziś od różnorodnych olejów – każdy charakteryzuje się innymi właściwościami i składem, każdy ma swoje wady i zalety. Wybierając olej z pestek winogron, warto wiedzieć, iż budzi on w pewnym stopniu kontrowersje. Z jednej strony zawiera kilka potencjalnie prozdrowotnych związków, z drugiej znajdziemy w nim także te o niekorzystnym wpływie na organizm ludzki. Bardziej jednoznaczne jest natomiast zastosowanie oleju z pestek winogron w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym.

Olej z pestek winogron

Winogrona są spożywane przez ludzkość od blisko 6. tysięcy lat. Z Azji przywędrowały do Europy i Ameryki Północnej. O powstałym z nich oleju wspomina Biblia, natomiast w historii świata pierwsze wzmianki o oleju z pestek winogron datuje się na XVI wiek, kiedy to cesarz Maksymilian przyznał muzykom przywilej jego produkcji. Produkcja na małą skalę rozpoczęła się pod koniec XVIII wieku we Włoszech, na dużą we Francji w wieku XIX.

Obecnie olej z pestek winogron produkowany jest w takich państwach jak Włochy, Hiszpania, Chile czy Stany Zjednoczone [1]. Pestki winogron są tzw. materiałem odpadowym przy produkcji wina, a zawarty w nich olej stanowi od 8 do 20% suchej masy [2].

Produkcja oleju opiera się na metodach mechanicznych (tłoczenie na zimno lub gorąco) oraz ekstrakcji chemicznej lub rozpuszczalnikowej (metoda Soxleta) [3]. Sam olej jest łagodny w smaku, o barwie jasnozielonej bądź jasnożółtej, można go nabyć w przystępnej cenie.

Właściwości oleju z pestek winogron

To, z czym olej kojarzy się najbardziej to oczywiście składnik odżywczy nazywany tłuszczem. Olej z pestek winogron rzeczywiście bogaty jest w kwasy tłuszczowe: kwas linolowy (stanowi 6572% zawartości ), kwas oleinowy (1223%), kwas palmitynowy (411%) oraz  kwas stearynowy (8,515%). Jednonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ok. 19% wszystkich tłuszczów, wielonienasycone ok.70%, a nasycone 11%.

W oleju obecna jest witamina E (około 8 mg/100 ml) oraz antyoksydanty zabezpieczające go przed procesem utleniania [4]. Witamina E posiada właściwości neuroprotekcyjne, przeciwnowotworowe i przeciwutleniające. Jako antyoksydant usuwa wolne rodniki hydroksylowe, łagodzi stres oksydacyjny, redukuje stężenie lipoprotein o małej gęstości (LDL), a tym samym zmniejsza proces zapalny, który może być przyczyną rozwoju różnych chorób [5].

Kwas linolowy należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA), ma działanie obniżające poziom cholesterolu. Zawartość kwasów tłuszczowych PUFA w oleju mieści się w zakresie 85%90%. Podobnie jak jednonienasycony kwas oleinowy nie jest syntetyzowany w organizmie, dlatego ważne jest ich dostarczanie z zewnątrz [6].

Spośród korzyści wynikających ze spożywania oleju z pestek winogron można wymienić jego właściwości przeciwzapalne, kardioprotekcyjne, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Wiążą się one głównie z występowaniem w oleju takich związków jak tokoferol, kwas linolenowy, kwercetyna, karotenoidy i fitosterole [7].

Głównymi polifenolami zidentyfikowanymi w oleju z nasion winogron są katechiny, epikatechiny, resweratrol i procyanidyna [8]. Są one zdolne do hamowania uwalniania kwasu arachidonowego (AA), odpowiedzialnego za wytwarzanie leukotrienów i prostaglandyn, które z kolei aktywują odpowiedź zapalną.

Jednakże ilości lipofilowych i hydrofilowych składników oleju z winogron o prozdrowotnym  działaniu są niewielkie, co wymaga konsumpcji dużej ilości oleju, aby uzyskać korzystne efekty. Dodatkowo obecność dużej ilości kwasów tłuszczowych omega-6 i ich niekorzystny stosunek do kwasów tłuszczowych omega-3 może wpływać negatywnie na organizm ludzki indukując proces zapalny.

Zastosowanie oleju z pestek winogron

Olej z pestek winogron wykorzystywany jest na wiele sposobów:

  • w przemyśle spożywczym jako olej jadalny. Jest prawie bezzapachowy, podkreśla więc naturalny smak potraw. Stosowany na zimno nie traci zawartych w nim witamin, minerałów oraz prozdrowotnych substancji.
  • W przemyśle kosmetycznym. Większość olejów może być stosowana jako środek nawilżający skórę. Olej z nasion winogron jest bardzo lekki, więc łatwo wchłania się przez skórę i nie pozostawia śladów. Nie wywołuje też reakcji alergicznych. Inną zaletą oleju z nasion winogron jest stymulacja tkanki skóry prowadząca do regeneracji komórek. Badania wykazały, że miejscowe stosowanie kwasu linolowego zawartego w oleju z pestek winogron łagodzi skórę i zmniejsza utratę wody przez warstwę naskórkową. Olej z pestek winogron może też potencjalnie chronić ludzkie keratynocyty przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UVB. Wiąże się to z jego silną aktywnością przeciwutleniającą, która powoduje zmniejszenie ilości wolnych rodników.
  • W przemyśle leczniczym stosując olej z nasion winogron, organizm ludzki może przyspieszyć proces gojenia się ran, a także wpływać na redukcję blizn. Olej jest stosowany także w profilaktyce miażdżycy tętnic, nadciśnienia tętniczego, w chorobach naczyniowych takich jak żylaki czy trądzik różowaty.

Olej z pestek winogron do smażenia

Jeżeli w oleju przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe, które szybko się utleniają pod wpływem wysokiej temperatury, zaleca się go spożywać na surowo np. dodając do surówek i sałatek. Należy więc pamiętać, iż na oleju z pestek winogron nie powinno się smażyć potraw wbrew fałszywym informacjom podawanym przez producentów olejów. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju z pestek winogron nie powinny być eksponowane na ciepło. Do smażenia można wykorzystywać oleje o wyższej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych [9].

Olej z pestek winogron na twarz

Wspomniane już właściwości przeciwutleniające oleju z pestek winogron są odpowiedzialne za ochronę przed starzeniem się skóry. Olej z pestek winogron może wpływać korzystnie na redukcję zmarszczek, ponieważ zapewnia odpowiednie nawilżenie skóry oraz chroni przed wolnymi rodnikami.

Skóra potrzebuje dużej ilości kwasu linolowego, aby wzmocnić błonę komórkową i poprawić kondycję naskórka, a olej z pestek winogron może go dostarczyć. Pomaga także w utrzymaniu odpowiedniej ilości kolagenu i elastyny w organizmie, dzięki czemu skóra pozostaje elastyczna [10].

Olej można wykorzystać jako dodatek do sporządzonej samodzielnie maseczki na twarz. Przykładowo do  jogurtu i kurkumy należy dodać kilka kropel oleju, nałożyć na twarz pozostawiając na niej przez około 15 minut, a następnie spłukać wodą.

Olej można stosować w przypadku cery tłustej i trądzikowej zawarte w oleju przeciwutleniacze zapobiegają zapychaniu się porów. W przypadku cery suchej olej zapewnia jej nawilżenie. Na cerę naczynkową wpłynie pozytywnie ze względu na zawartą w nim witaminę K.

Właściwości organoleptyczne oleju z nasion winogron, w tym przyjemny zapach i wyjątkowy smak spowodowały zainteresowanie nim przemysłu spożywczego. W aspekcie żywieniowym olej ten jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-6; antyoksydatny w tym witaminę E oraz fitosterole. Nie nadaje się on do smażenia, natomiast w małych ilościach może być dodawany do zimnych potraw. Olej ten jest także powszechnie stosowany w kosmetologii przeciwdziała starzeniu się skóry oraz zapewnia jej nawilżenie.

Literatura:

[1] G. S. L. Vanhanen, “The potential for production of grape seed oil in New Zealand,” Food Group, Anim. Food Sci. Div. Lincoln Univ. Canterbury.

[2] J.-L. L. Natacha Rombaut, Raphaëlle Savoir, Brigitte Thomasset, Jérémie Castello, Elisabeth Van Hecke, “Optimization of oil yield and oil total phenolic content during grape seed cold screw pressing,” Ind. Crops Prod., vol. 63, pp. 26–33, Jan. 2015.

[3] F. B. SHINAGAWA et al., “Grape seed oil: a potential functional food?,” Food Sci. Technol., vol. 35, no. 3, pp. 399–406, Sep. 2015.

[4] H. H. O.O Fasina, M. Craig- Schmidt, Z.Colley, “Predicting melting characteristics of vegetable oils from fatty acid composition,” LWT – Food Sci. Technol., vol. 41, no. 8, pp. 1501–1505, Nov. 2008.

[5] F. D. Gunstone, “Vegetable Oils in Food Technology,” A John Wiley Sons, Ltd., Publ., p. 317, 2011.

[6] H. Lutterodt, M. Slavin, M. Whent, E. Turner, and L. (Lucy) Yu, “Fatty acid composition, oxidative stability, antioxidant and antiproliferative properties of selected cold-pressed grape seed oils and flours,” Food Chem., vol. 128, no. 2, pp. 391–399, Sep. 2011.

[7] J. Garavaglia, M. M. Markoski, A. Oliveira, and A. Marcadenti, “Grape Seed Oil Compounds: Biological and Chemical Actions for Health.,” Nutr. Metab. Insights, vol. 9, pp. 59–64, 2016.

[8] B. M. and Marina Cvjetko, Stela Jokic, Zika LepojeviC, Senka VidoviC and Ivana Radojcic Redovnikovic, “Optimization of the Supercritical CO2 Extraction of Oil from Rapeseed Using Response Surface Methodology,” Food Technol. Biotechnol, vol. 50, no. 2, pp. 208–215, 2012.

[9] C. Barringer, “Cooking with Grape Seed Oil or Rice Bran Oil: Is it safe?”

[10] E. I. Sotiropoulou, V. Varelas, M. Liouni, and E. T. Nerantzis, “GRAPE SEED OIL: FROM A WINERY WASTE TO A VALUE ADDED COSMETIC PRODUCT-A REVIEW,” Lab. Ind. Chem. Dept. Chem. Univ. Athens, Greece.

Oceń
Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie, do smażenia, na twarz - 10.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad tydzień temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?