Jesteś na:

Olej z pestek dyni – właściwości, zastosowanie, dawkowanie. Olej z pestek dyni na pasożyty

16 18 20

Dynia była już uprawiania 7000 lat p.n.e. jako podstawa wyżywienia Inków.  Kojarzona jest z płodnością oraz długowiecznością stąd dawniej nazywana była zielonym złotem i eliksirem długowieczności. Stanowi ważny element tradycyjnej medycyny m.in. w Europie, Chinach, Indiach. Pestki z dyni i uzyskiwany z nich olej stanowi bogactwo składników odżywczych, niezwykle ważnych ze względu na wartość żywieniową.

Dynia, roślina zielna, należy do rodziny dyniowatych Cucurbitaceae. Częścią jadalną są owoce, pestki, liście i kwiaty. Spośród wszystkich części jadalnych z pewnością na szczególną uwagę zasługują pestki Cucurbitae semen, które wykazują wysoką wartość odżywczą. Od setek lat wykorzystywane są w leczeniu wielu chorób i nieprawidłowości. Współcześnie badania naukowe potwierdziły wielokierunkowe działanie oleju z pestek dyni (Oleum Cucurbitae) jako głównej substancji o biologicznie czynnym działaniu. Przypisywane są mu właściwości przeciwnowotworowe, czy też korzystny wpływ na profil lipidowy krwi, jednak to nie wszystko. Zdecydowanie warto wykorzystać olej z pestek dyni i cieszyć się jego korzystnym działaniem dla zdrowia.

Olej z pestek dyni

Pestki dyni Cucurbitae semen pochodzą z Meksyku i południowo-zachodniej i wschodniej części Ameryki [1]. Nasiona stanowią cenny surowiec zielarski oraz spożywczy. Właściwości dyni znane były już 7000 lat p.n.e. Indianie wykorzystywali ją w medycynie, kulinariach, również w sztuce oraz w wielu rytuałach. Nasiona używano w przypadku zatruć, w chorobach układu moczowego, również do eliminacji pasożytów przewodu pokarmowego. W dawnych wierzeniach przypisywano dyni wiele znaczeń, m.in. chroniła przed nieprzewidzianymi wydatkami, stosowano ją także jako afrodyzjak, dzięki zawartości tokoferolu, uznawanego za witaminę płodności. Na Węgrzech olej z dyni uważany jest za tradycyjny składnik tamtejszej diety. W Polsce obecnie wzrasta zainteresowanie olejem z pestek dyni, a jego prozdrowotne działanie sprawia, że dynia zyskuje na wartości [2].

W badaniu Wroniak i wsp. określano jakość olejów tłoczonych na zimno uwzględniając cechy sensoryczne oraz fizykochemiczne. Najbardziej pożądany przez konsumentów był m.in. olej z pestek dyni. Charakteryzował się ciemnozielonym zabarwieniem oraz najwyższą stabilnością oksydatywną [3].

Właściwości oleju z pestek dyni

Wykazano, że w oleju z pestek dyni znajduje się bogactwo aktywnych związków, które korzystnie wpływają m.in. na układ pokarmowy i moczowy. Trójterpenowe związki nazywane kukurbitacynami wykazują działanie przeciwpasożytnicze, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwwrzodowe [4]. Pestki dyni składają się w ok. 3040% z oleju, który jest bogaty w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród kwasów tłuszczowych zawartych w oleju z pestek dyni, znajduje się najwięcej kwasu oleinowego oraz linolowego. Dodatkowo zawarte są w mniejszej ilości kwas palmitynowy i stearynowy. Ze względu na wysoką zawartość cynku, olej z pestek dyni można stosować w profilaktyce zapalenia i przerostu prostaty. Ponadto zawiera witaminy: B1, B2, B3, A, C, D, E, beta-karoten. Co więcej jest źródłem selenu, potasu, fitosteroli, skwalenu, fitosteryny, cytruliny. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w pestkach dyni wpływają korzystnie na obniżanie cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenie ryzyka powstawania miażdżycy [1,2].

Dodatkowo przeciwutleniacze zawarte w oleju z pestek dyni odgrywają znaczącą rolę w zmniejszaniu uszkodzeń DNA i peroksydacji lipidów oraz utrzymaniu funkcji odpornościowej. W badaniu Kim i wsp. potwierdzono, że każda część dyni zawierała znaczną ilość przeciwutleniaczy, tokoferoli i karotenoidów [5]. Zauważono również, że diety bogate w nasiona dyni były związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka żołądka, płuc i jelita grubego [6,7].

W badaniu na modelach szczurzych wykazano również neuroprotekcyjne działanie pestek dyni. Wyciąg z dyni zwyczajnej wpłynął na zmniejszenie poziomu peroksydacji lipidów [8]. W kolejnym badaniu stwierdzono, że wyciąg z pestek dyni miał działanie antyhiperglikemiczne w leczeniu cukrzycy typu 2 (również na modelu szczurzym) [9].

Spożywanie pestek z dyni ma wpływ na procesy reprodukcyjne. Cynk zawarty w oleju z dyni wpływa na ochronę plemników przed wolnymi rodnikami, dodatkowo stabilizuje DNA jąder plemników, dzięki czemu zwiększa ich aktywność, co wpływa na zapłodnienie [10].  

β-sitosterol zawarty w oleju z pestek dyni również wykazuje szeroki zakres efektów biologicznych. Wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi, może zapobiegać niektórym nowotworom. Uważa się, że jest odpowiedzialny za leczenie łagodnego rozrostu gruczołu krokowego [5].

Dodatkowo L-Tryptofan zawarty w pestkach dyni wpływa na odpowiednią kondycję psychiczną oraz na koncentrację [2].

Zastosowanie oleju z pestek dyni

W medycynie jest wykorzystywany jako wspomaganie leczenia wielu chorób. Szczególnie polecany dla osób z problemami związanymi z układem moczowym, pęcherzem moczowym. Wspomaga eliminację pasożytów w przewodzie pokarmowym. Wykazuje ogólne działanie przeciwzapalne dla organizmu. Można stosować także przy występujących wrzodach błony śluzowej żołądka. Wskazany dla osób chcących obniżyć glikemię poposiłkową, pacjentów z nieprawidłowymi stężeniem cholesterolu w surowicy krwi. Jest jednym ze składników diety stosowanej w leczeniu AIDS, a także dla usprawnienia pracy przewodu pokarmowego (przy występujących zaparciach, nieprawidłowym wydzielaniu żółci) [1,2,7,9].

W kuchni olej z pestek dyni ma zastosowanie do dań zimnych m.in. do sałatek, sosów jako dodatek do serów, kanapek. Może stanowić uzupełnienie do dań w diecie łatwostrawnej. Podgrzany traci swoje zdrowotne właściwości, dlatego też powinien być przechowywany w zimnym, ciemnym miejscu [2].

Olej ma również szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Stanowi dodatek do wielu kremów. Wyciągi z oleju z pestek dyni mają działanie regenerujące i nawilżające. Działanie oleju z pestek dyni ma zastosowanie w kremach dla cery suchej i zmęczonej. Dzięki zawartości antyoksydantów w oleju ma efekt przeciwstarzeniowy, który również jest niezwykle ważny przy wyborze surowców do kosmetyków. Dodatkowo działanie przeciwzapalne oleju z pestek dyni będzie wpływać korzystnie na zmniejszenie zmian trądzikowych [2].

Olej z pestek dyni na pasożyty

Jak wskazują autorzy, olej z pestek dyni może być stosowany do odrobaczania dzieci i dorosłych bez występujących skutków ubocznych. Kukurbitacyna przenika do organizmu pasożytów uszkadzając ich układ nerwowy. Co więcej wpływa na przyspieszenie procesu usuwania robaków z przewodu pokarmowego. Olej z pestek dyni wpływa na eliminację tasiemca uzbrojonego, nieuzbrojonego, owsików, glisty ludzkiej, tęgoryjca dwunastnicy [11].

Dawkowanie oleju z pestek dyni

Jak wskazują autorzy, kukurbitacyna nie wchłania się z przewodu pokarmowego, przez co nie podrażnia błony śluzowej jelit, dlatego też nie wykazuje działania toksycznego i nie występują przedawkowania [11]. Kuracja olejem w walce z pasożytami powinna trwać minimum dwa tygodnie, jedna łyżeczka oleju na czczo (ok. 30 min. przed posiłkiem) oraz kolejna łyżeczka przed kolacją (ok. 30 min. przed). Przy kuracji należy pamiętać o prawidłowym wypróżnianiu się. Dla zachowania dobrej kondycji zdrowia zaleca się wypijanie 1 łyżeczki oleju z pestek dyni dziennie. Należy jednak pamiętać, że olej z pestek dyni dostarcza kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 w nieco większej ilości. Dla zachowania odpowiedniego stosunku w diecie kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 powinno uwzględniać się odpowiednią ilość kwasów z rodziny omega-3 z innych źródeł [12,13].

Poza kuracją olej z pestek dyni można stosować w kuchni jako dodatek do sałatek na zimno i innych dań, jego orzechowo-gorzki smak wzbogaci walory smakowe, a przy tym zwiększy wartość odżywczą posiłku.

Należy jednak dodać, że mimo tak szerokiego zakresu działania oleju z pestek dyni, przy wymienionych wyżej schorzeniach, w pierwszej kolejności należy skonsultować się ze specjalistą. Niejednokrotnie sytuacja może wymagać zastosowania leczenia specjalistycznego.

Wielokierunkowe działanie oleju z pestek dyni potwierdzono w wielu badaniach. Składniki odżywcze zawarte w oleju wpływają na odpowiednie funkcjonowanie m.in układu pokarmowego, moczowego, dodatkowo działają przeciwpasożytniczo. Biorąc pod uwagę dużą dostępność oleju z pestek dyni, z pewnością można go stosować leczniczo w profilaktyce wielu chorób, jak również by zapobiegać efektowi starzenia. Udowodnione korzystne działanie terapeutyczne może okazać się alternatywą dla innych syntetycznych substancji o działaniu terapeutycznym.

Literatura:

  1. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Kobus-Cisowska i wsp.: Działanie prozdrowotne pestek dyni. Żywność- Żywienie 2016, 70,37-39]
  2. Miśkowiec A.: Dynia. Panacea 2013, 2, 32-33
  3. Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K.: Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2006, 2, 46-58
  4. El-Mosallamy A.E., A.A. Sleem, O.M. Abdel-Salam, N. Shaffie, S.A. Kenawy. 2012. „Antihypertensive and cardioprotective effects of pumpkin seed oil”. Journal od Medicinal Food 15 (2) : 180-189.
  5. Kim M., Eun J., Young-Nam K i wsp.: Comparison of the chemical compositions and nutritive values of various pumpkin (Cucurbitaceae) species and parts. Nutr Res Pract. 2012, 6, 21–27
  6. Chang D., Pan H., Jin J. i wsp: Effect of pumpkin distillable subject on lipid peroxidation and the activity of antioxidative enzyme induced by Plumbum in mouse. Chin J Clin Rehabil. 2004, 8, 4378–4379
  7. Yadav M., Jain S., Tomar R. i wsp.: Medicinal and biological potential of pumpkin: an updated review. Nutr Res Re. 2010, 23, 184–190
  8. Zaib S., Khan M.: Report: Protective effect of Cucurbita pepofruit peel against CCl4 induced neurotoxicity in rat. Pak J Pharm Sci 2014, 27, 1967-1973
  9. Bharti S., Kumar A., Sharma N. i wsp.:Tocopherol from seeds of Cucurbita pepoagainst diabetes: validation by in vivoexperiments supported by computational docking. J Formos Med Assoc 2013, 112, 676-690.
  10. Zhu W.: The immobilization of zinc ions on human spermatozoa in vitro. Shengzi Yu Biyun 1991, 11, 73-74, 26
  11. Li T., Ito A., Chen X. i wsp..: Usefulness of pumpkin seeds combined with areca nut extract in community-based treatment of taeniasis northwest Sichuan Province, China. Acta Trop 2012, 124, 152-15
  12. Korzyści zdrowotne z oleju z pestek dyni. http://www.olej.edu.pl/korzysci-z-oleju-z-pestek-dyni/
  13. Ożarowski A.: Ziołolecznictwo, Poradnik dla lekarzy, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1982

Oceń
ponad tydzień temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?