Jesteś na:

Olej z ostropestu – właściwości, zastosowanie, dawkowanie

16 18 20

Olej z ostropestu to produkt, który jest popularny ze względu na powszechnie propagowany zdrowy tryb życia i produkty bio. Niektóre z wystawianych na piedestał produktów są rzeczywiście bardzo zdrowe i warto włączyć je do codziennego menu, inne są zupełnie niepotrzebne, mają niekorzystny smak i znacznie wygórowaną cenę. Olej z ostropestu, a także sam ostropest należy do pierwszej grupy. Jest to surowiec znakomicie wspomagający wątrobę, a także leczący jej schorzenia, ale jego skuteczność dotyczy również przewodu pokarmowego. To i o wiele więcej w dalszej części artykułu.

Olej z ostropestu

Olej z ostropestu plamistego powstaje przez tłoczenie na zimno owoców ostropestu. Jest to roślina jednoroczna z rodziny Złożonych, naturalnie występująca w rejonie Morza Śródziemnego aż po Iran. Charakteryzuje się łodygą wzniesioną, do 1 m wysokości, a także kwiatami o barwie niemal purpurowej. Zawiera bogactwo składników, m.in. witamina C. K, fitosterole, garbniki, flawonoidy, kwas linolowy, jak również wiele składników mineralnych.

Właściwości oleju z ostropestu

Olej z ostropestu działa odtruwająco, szczególnie na wątrobę. Dzięki obecności Sylimaryny (jednej z frakcji flawonoidów) chroni miąższ wątroby oraz w pewnym stopniu, nerek. Co ciekawe udowodniono jej skuteczność w walce z truciznami, takimi jak etanol oraz muchomor. W związku z tym olej z ostropestu polecany jest we wszelkich schorzeniach gruczołu, jak: marskość wątroby, zapalenie, żółtaczka, wirusowe zapalenie. Dodatkowo jego skuteczność przypisuje się także w zwiększaniu wydzielania soku żołądkowego, jak również regulacji procesu trawienia i polepszeniu apetytu. Co więcej wpływa na wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych, powoduje niewielki skurcz mięśni gładkich naczyń krwionośnych i tym samym łagodnie podnosi ciśnienie krwi. Zatem zalecany jest w przypadku różnych krwawień wewnętrznych, nosa, a także z organów kobiecych. Według niektórych badań skuteczny wydaje się być w chorobie morskiej i lokomocyjnej. Należy wspomnieć także o aktywności przeciwzapalnej ostropestu. Hamuje on migrację i namnażanie się komórek nowotworowych, dzięki czemu chroni tkanki narażone na atak nowotworu. W kosmetyce olej ten może być stosowany w leczeniu cery trądzikowej, plam na skórze, a także w walce z zmarszczkami.

Olej z ostropestu na włosy

Olej ten ze względu na obecność witaminy C i K, a także polifenoli zapobiega wystąpieniu stresu oksydacyjnego i w związku z tym wolnych rodników, odpowiedzialnych za starzenie i pogorszenie kondycji włosów, skóry i paznokci. Dodatkowo zawartość kwasu linolenowego sprawia, że jest szczególnie zalecany do włosów bardzo suchych. Stosując można wymieszać łyżeczkę tego oleju z odżywką zwykle stosowaną. Taką maskę nałożyć na włosy i potrzymać ok. godzinę. Można też wykonać zabieg olejowania włosów polegający na wmasowaniu w skórę głowy, jak i we włosy na całej długości, oleju oraz pozostawienie go na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Następnie należy umyć włosy.

Zastosowanie oleju z ostropestu

Istnieją grupy osób, dla których produkt ten niestety nie jest zalecany, są to m.in.: chorzy z niedrożnością kanałów żółciowych, gdyż nadmierne wydzielanie żółci może być niekorzystne, a także leczeni lekami przeciwlękowymi, przeciwzakrzepowymi, metronidazolem, lekami antykoncepcyjnymi i statynami. W sytuacji zażywania wcześniej wymienionych farmaceutyków może wystąpić osłabienie ich działania. Według niektórych badań surowiec ten wzmaga laktację, jednak informacja ta nie została potwierdzona, a ostropest nie jest w żadnym wypadku zalecany dla kobiet w ciąży, jak również karmiących. Poza wyżej wymienionymi nie ma przeciwwskazań do jego stosowania. Można go stosować zarówno wewnętrznie, poprzez picie, a także zewnętrzne poprzez wmasowywanie w skórę czy olejowanie włosów, a także przygotowywanie okładów.

Dawkowanie oleju z ostropestu

Ostropest plamisty nie jest szkodliwy i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Zaleca się picie 23 łyżeczek oleju dziennie, czy też stosowanie do sałatek i innych potraw na zimno. Charakteryzuje się lekko gorzkim, orzechowym smakiem, stąd nie każdemu może przypaść do gustu. Przy zewnętrznym stosowaniu warto wykonywać regularne okłady, a także wcierać olej w skórę, skórę głowy lub chorobowo zmienione miejsce.

Podsumowując olej z ostropestu plamistego daje wiele korzystnych walorów zdrowotnych, a także kosmetycznych. Oprócz profilaktyki nowotworowej, właściwości ochronnych, szczególnie dla wątroby i nerek, zapobiega występowaniu zmarszczek i polepsza kondycję włosów. Jest to także znakomity wspomagacz trawienia i apetytu. Na szczęście jest to produkt coraz powszechniejszy i zazwyczaj nie ma problemu z jego zakupem. Dzięki temu jego jakość jest obecnie na bardzo wysokim poziomie.

 

Literatura:

  1. A. Ożarowski: „Ziołolecznictwo. Poradnik dla lekarzy.”, Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, 1982.
  2. A. Ożarowski, W. Jaroniewski: „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie.”, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa, 1987.
  3. Z. Amirghofran, M. Azadbakht, M. H. Karimi: „Evaluation of the immunomodulatory effects of five herbal plants.”, Journal of Ethnopharmacology, 72 (2000), 167–172.
  4. I. Wawer: „Żywność funkcjonalna: chleb dla wątroby.”, Przegląd piekarski i cukierniczy, 8 (2009), 4-7.
  5. H. Azaizeh, S. Fulder, K. Khalil, O. Said: „Ethnobotanical knowledge of local Arab practitioners in the Middle Eastern region.”, Fitoterapia, 74 (2003), 98–108.

Oceń
Olej z ostropestu – właściwości, zastosowanie, dawkowanie - 6.5/10. Oddano 2 głosy.
ponad tydzień temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?