Jesteś na:

Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że...

16 18 20

..olejek z czarnuszki potrafi cofnąć proces starzenia się skóry! Jego dobroczynne działanie wpływa na wiele aspektów naszego ciała. Jest uniwersalny, nie niesie ze sobą skutków ubocznych, a efekty – widoczne są błyskawiczne. Czyż to nie prawdziwy skarb?



Czarnuszka, a dokładniej Czarnuszka Siewna jest rośliną uprawianą przeważnie na południu Europy, ale również w Polsce. Z jej nasion wytwarza się olejek, mający wiele przeciwstarzeniowych właściwości. Nasiona są bardzo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, ale także substancje wspierające nasze drogi żółciowe. Dodawana do potraw ma działanie żółciopędne, rozkurczające, regulujące cykl menstruacyjny, a nawet odrobaczające. Z powodzeniem mogą być stosowane, jako zamiennik ostrych przypraw i pieprzu, jednocześnie wspierając nasz układ trawienia.

Czarnuszka – właściwości

Czarnuszka – nazywana inaczej czarnym kminem, posiada wiele cech, które korzystnie wpływają na zdrowie i znajdują z powodzeniem zastosowanie wśród zróżnicowanych potrzeb organizmu. Wytwarzany z niej olejek zawiera wiele cennych substancji i ma bardzo dobry wpływ na zdrowie. Czarnuszkę w postaci nasion, jako przyprawę cechuje:

  • zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych – olej z czarnuszki zawiera bogaty skład nienasyconych kwasów, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, cerę, stan i elastyczność skóry, witalność oraz utrzymywanie wagi. Można ją spożywać na zimno lub dodawać do potraw.
  • wspomaganie smaku potraw oraz ich strawności – w postaci ziaren, czarnuszka z powodzeniem może być stosowana jako zamiennik pieprzu, ponieważ nie podrażnia żołądka i wspaniale podkreśla smak wielu potraw.
  • ochronne działanie na wątrobę i drogi żółciowe – działanie ochraniające wątrobę polega na wspomaganiu usuwania przez nią toksyn i przyspieszanie metabolizmu tłuszczów. Pobudza również wydzielanie żółci.
Olejek z czarnuszki stosowany jest w głównie we wszelkich problemach skórnych.

Olejek z czarnuszki stosowany jest w głównie we wszelkich problemach skórnych.

Olejek z czarnuszki natomiast, cechuje w szczególności:

  • duża zawartość antyoksydantów – w szczególności witaminy A i E, które są silnymi przeciwutleniaczami, ochraniającymi organizm przed wolnymi rodnikami. Wpływają także na stan skóry, stosowane zewnętrznie wspomagają likwidowanie zaskórników, niedoskonałości i wzmacniają oraz uelastyczniają skórę. Jednym słowem – pomagają zachować młody wygląd skóry.
  • działanie nawilżające i ujędrniające – olejek dogłębnie nawilża i odżywia skórę, nie tylko twarzy. Stosowany na blizny zmniejsza ich widoczność, stymuluje odnowę naskórka i zdecydowanie ujędrnia skórę. Jak każdy olejek ma również działanie zmiękczające.
  • działanie przeciwzmarszczkowe – zapewne jedna z najbardziej pożądanych cech olejku z czarnuszki, regularnie stosowany likwiduje płytsze zmarszczki i zmniejsza widoczność tych głębszych. To świetny, domowy sposób na pozbycie się oznak starzenia skóry. Według mojej opinii optycznie napina skórę, przez co nadaje jej młodszy wgląd.
  • zmniejszanie wrażliwości skóry na promienie UV – niezwykle przydatny do stosowania na co dzień, ponieważ minimalizuje efekty starzenia się skóry, poprzez działanie promieni UV. Stąd też wywodzi się jego działanie przeciwzmarszczkowe. Dobry dla osób, które nie mogą używać tłustych kremów z filtrem.
  • wzmacnianie włosów i ograniczanie ich wypadania – efekty olejowania olejkiem z czarnuszki są widoczne już po pierwszym użyciu. Zdecydowanie ograniczone zostaje wypadanie włosów, są one wzmocnione, błyszczące i mocne. Regularne stosowanie tego typu wcierek znacznie redukuje wszelkie problemy z włosami. Dzieje się tak, ponieważ skóra głowy zostaje dotleniona, dowitaminizowana a cebulki odżywione.

Wszystkie właściwości opierają się oczywiście na długotrwałym stosowaniu, jednak w większości przypadków już na początku stosowania dostrzegalne są pozytywne zmiany, szczególnie, jeśli chodzi o trawienie oraz odżywienie skóry i włosów.

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Znając już właściwości czarnuszki i olejku z niej wytwarzanego, możemy bliżej przyjrzeć się jej zastosowaniom. Jeśli tylko nabędziemy w sklepie ekologicznym czy zielarskim 100% olejek (tylko taki powinniśmy kupować, nie żadną kosmetyczną rozcieńczoną chemię), nie musimy obawiać się o żadne efekty uboczne jego stosowania. Jest on polecany szczególnie osobom o suchej, wrażliwej i alergicznej cerze, ze skłonnością do podrażnień. Nie wywołuje rumienia, pokrzywki ani nie zaostrza objawów trądziku, ponieważ jest bardzo łagodny i ma wiele łagodzących substancji.

Olejek z czarnuszki stosowany jest w głównie we wszelkich problemach skórnych. W szczególności w: trądziku pospolitym, zaskórnikach, przetłuszczającej się cerze, wypryskach, zmęczonym i szarym kolorycie, braku napięcia i oznakach starzenia. Olejek już od pierwszego użycia: zmiękcza skórę, łagodzi podrażnienia i poprawia jej koloryt. Jeśli chodzi o zniwelowanie problemów z wypryskami i trądzikiem, potrzeba trochę czasu, dopiero po ok. miesiącu regularnego stosowania można z powodzeniem zauważyć głębsze efekty. Cera mniej się przetłuszcza, nie pojawiają się nowe stany zapalne, a stare szybciej się goją. Musimy być również przygotowani na pierwszy tzw. „wysyp” zanieczyszczeń, ponieważ jest to normalny efekt początkowej fazy oczyszczania. Nie załamujmy się więc, jeśli rozpoczynając użytkowanie olejku zauważymy nasilenie zmian trądzikowych – jest to tylko i wyłącznie znak, że organizm wyrzuca wszelkie toksyny.

Innym zastosowaniem olejku jest wykorzystywanie go do bardzo popularnego ostatnimi czasy zabiegu olejowania włosów. Polega on na wtarciu w umyte i lekko osuszone włosy odpowiedniej porcji oleju od końcówek aż po nasadę, a następnie wraz z delikatnym masażem nałożenie go na skórę głowy. Tak przygotowane włosy owijane są folią i najlepiej, gdyby były pozostawione na całą noc. Efekty są błyskawiczne – włosy są zdecydowanie bardziej błyszczące i wzmocnione, szczególnie u podstawy, dzięki czemu o wiele lepiej się unoszą, a skóra głowy jest ukojona i zdaje się jakby „lżejsza”. Czasami niezbędnym jest, aby po zabiegu olejowania odczekać jedno lub dwa mycia głowy, aż włosy unormalizują się i zobaczymy ostateczny efekt. Najlepiej jest powtarzać ten zabieg 3–4 razy w miesiącu, ponieważ pozwoli nam to uzyskać trwały efekt. Sama stosowałam i stosuję, więc mogę zdecydowanie polecić.

Eliksir pozyskiwany z czarnuszki wspomaga także redukcję cellulitu. Jego działanie w tym aspekcie polega właśnie na polepszeniu napięcia skóry, dzięki czemu grudki są mniej widoczne. Możemy także używać olejku na stare lub nowo powstałe blizny, dzięki czemu ochronimy skórę przed uszkodzeniami na jakie jest szczególnie narażona w tych miejscach. Płyn jest bardzo wydajny i nie musimy martwić się o jego nadmierne zużycie, ponieważ do natarcia np. obu nóg wystarczą trzy lub cztery kropelki.

Olejek z czarnuszki

Olejek z czarnuszki to nic innego jak po prostu inna nazwa na olej tłoczony z nasion tej rośliny. Często jednak producenci używają tego triku, by lekko zdezorientować konsumenta i przemycić do produktu substancje chemiczne. W większości przypadków w kosmetyce „olejki” to zwykle pełna mieszanina niepotrzebnych chemikaliów i konserwantów, w której gdzieś na samym końcu listy pojawia się jego „główny” składnik aktywny. Uważajmy więc, co nabywamy w sklepach i nie dajmy się nabrać na sprytne triki. Zawsze należy sprawdzić skład i gdy nie jest on oznaczony, jako „100% olejku z nasion czarnuszki”, nie należy się takim produktem wogóle interesować.

W Internecie znajdziemy olej z czarnuszki zarówno pod nazwą „olej” jak i „olejek”, dlatego też nie ważne, jaką nazwę nadali mu producenci – liczy się to, co zawiera.

Inną sprawą jest kwestia spożywania oleju z nasion czarnuszki. Zazwyczaj nie jest on używany do celów spożywczych, ponieważ jest dosyć drogi i bez problemu można go zastąpić innym olejem – np. lnianym. Większość produktów oleistych zawiera witaminy A i E, nie są to jednak witaminy, których drastycznie brakuje naszemu organizmowi, jeśli odżywiamy się odpowiednio. Wykorzystujmy więc lepiej olejek z czarnuszki i jego dobroczynne substancje dla naszej skóry i ciała od zewnątrz, gdyż wtedy uzyskamy najlepsze efekty.

Wśród naturalnych olejków dostępnych w sklepach, czarnuszka zdecydowanie wychodzi na prowadzenie. Jest uniwersalna, bardzo wszechstronna i niesamowicie wzmacnia skórę i włosy. Stosowana na co dzień daje rewelacyjne i stabilne efekty, ochrania przed promieniowaniem i zwalcza wolne rodniki. Jeśli chodzi o cenę, nie jest może najtańsza, ale za to bardzo wydajna, przez co mała buteleczka wystarcza na bardzo długo. Warto zainteresować się tą nieznaną roślinką i korzystać z właściwości, jakie ze sobą niesie także jako przyprawa do dań. Czarnuszka wprowadzona do codziennej diety, może pomóc w leczeniu m.in. anemii, miażdżycy, a także chroni przed osteoporozą.

Kup olej z czarnuszki z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że... - 6.4/10. Oddano 768 głosy.
ponad miesiąc temu

Opinie

  • emer 08.02.2016, 1:44

    Kupilem olej z czarnuszki w zielarskim sklepie,ale jest taki niedobry w smaku jak zjelczaly, czy ktos to potwierdza, czy kupilem zespsuty?

    Odpowiedz
    • Manka 13.02.2016, 2:52

      Nie powinien miec smaku zjelczanego tluszczu, raczej rzeski, swiezy, aromatyczny jakby korzenny, nie jest smaczny ale ja na lyzeczke oleju daje troche no pare kropel soku z cytryny, lub mozna zmieszac z miodem

      Odpowiedz
      • Bonavita.pl 15.02.2016, 9:37

        Dziękujemy za rady :)

        Odpowiedz
  • Janusz 28.02.2016, 9:30

    Co tzn.odpowiednią porcje oleju wetrzeć we włosy?czy po olejowaniu rano nalezy umyć włosy?odczekać jedno,dwa mycia,czyli chodzic z tłustymi włosami,bo uważam,że po olejowaniu takie będą.

    Odpowiedz
    • Zofia Mikoś
      Zofia Mikoś 28.02.2016, 7:15

      Oczywiście należy rano umyć włosy, bo będą one bardzo tłuste:)
      Umyć najlepiej szamponem bez SLS :)

      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  • Beata 22.03.2016, 5:15

    czyli myjesz wlosy wieczorem przed nalozeniem oleju i rano znow, zeby go zmyc?

    Odpowiedz
    • Zofia Mikoś
      Zofia Mikoś 23.03.2016, 9:03

      tylko rano:)

      Odpowiedz
  • Agnieszka 10.04.2016, 7:11

    Witam .kapsułki z czarnuszki biorę od czterech tygodni napewno pomaga na trawienie i zaparcia. Poprawił mi się wzrok i stan skóry oraz łagodzi stany grypę szczerze polecam.

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 11.04.2016, 10:55

      Dziękujemy za opinię :)

      Odpowiedz
  • Ewa 09.05.2016, 9:06

    Piję olej z czarnuszki 2 łyżeczki dziennie od miesiąca i jak na razie nie widzę kompletnie żadnych rezultatów. Olej kupiłam w sklepie ze zdrowa żywnością, nie jakiś podrabiany czy rozwodniony. No ale czekam. Może wulkan wybuchnie 😉

    Odpowiedz
    • Bonavita.pl 11.05.2016, 12:00

      Stosowanie naturalnych preparatów roślinnych ma to do siebie, że efekty mogą przyjść nieco później, a zmiany są stopniowe przez to mało zauważalne. Najważniejsza jest regularność stosowania i obserwacja swojego organizmu.

      Odpowiedz
  • Ewa 04.06.2016, 11:33

    Pijemy olej z zarnuszki juz od 2 lat.Poprawił mi sie choresterol i wygląd skóry na twarzy /koloryt/ Zrobilismy przerwę w zimie i nie pilismy olejku przez 1 m-c. na wiosne tego roku żle sie czulismy i teraz gdy od kwietnia znowu pijemy- to mąz stwierdił /ja tez/ że lepiej sie jakoś czuje. / po wypiciu ok. 250 ml. na 2 osoby – to tak wystarcza na 2 m-ce. /mamy po. 70 lat/

    Odpowiedz
  • Edek 18.11.2016, 2:06

    Czy przy zmarszczkach i cerze to trzeba tym olejem smarować ywarz?

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?