Olej sezamowy

16 18 20
Kalorie: 884 kcal Tłuszcze: 100 g

Olej sezamowy jest otrzymywany za sprawą tłoczenia na zimno nasion sezamu. W zależności od rodzaju nasion, różny jest kolor uzyskiwanego produktu. Cechą charakterystyczną oleju sezamowego jest niezbyt intensywny, delikatnie orzechowy smak. Tradycyjnie był on wytwarzany w Azji Wschodniej, Egipcie, Indiach i Chinach. To pierwszy produkt, który był poddany procesowi tłoczenia i z którego uzyskano olej. Od zawsze, poza zastosowaniami kulinarnymi, używano go również w naturalnej kosmetyce.

Olej sezamowy – właściwości

Olej sezamowy zawiera bardzo duże ilości fitosteroli roślinnych. Mają one wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi. Jednak zgodnie z zaleceniami Komitetu ds. Żywności nie powinno się spożywać dziennie więcej niż 3 g fitosteroli. Wystarczą dwie łyżki oleju sezamowego na dzień. Badania wykazały, że sterole roślinne mają właściwości przeciwbólowe.

Badania przeprowadzone pod kątem możliwości zahamowania rozwoju nowotworu złośliwego, dzięki spożywaniu oleju sezamowego, jednoznacznie wykazały, że produkt ten powstrzymuje rozwój czerniaka. Zawiera on również lignany, które hamują rozwój nowotworów powstałych na tle zmian hormonalnych, przede wszystkim piersi i prostaty.

Stosowanie oleju sezamowego to domowa metoda zwalczania zaparć. W swoim składzie zawiera sezamol, czyli rodzaj aktywnego przeciwutlenicza, który wiąże wolne rodniki. Olej sezamowy posiada bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega-9 (nawet 43%).  Znaleźć w nim można również lecytynę, poprawiającą pamięć i koncentrację, witaminę B6, D, E, fosfor, magnez, cynk, wapń oraz żelazo. Składniki te poprawiają pracę serca, zapobiegając pojawieniu się zawału serca. Sezamina pomaga w zwalczaniu tworzenia się tkanki tłuszczowej, więc jej właściwości docenią wszystkie osoby dbające o linię.

Olej sezamowy – zastosowanie

Tego typu oleju nie stosuje się do smażenia. Stanowi on jednak dobre uzupełnienie sałatek i potraw gotowanych. Popularny jest zwłaszcza w daniach kuchni orientalnej. Nawet odrobina oleju sezamowego, dodanego do innych olejów roślinnych, znacznie przedłuża ich trwałość.

Należy pamiętać, że sezam to alergen, dlatego ze spożywania oleju z niego pozyskiwanego powinny zrezygnować osoby nadwrażliwe. Zastosowanie oleju sezamowego dotyczy również kosmetyki. Ma on działanie hamujące procesy starzenia się skóry. Szczególnie stosować go powinny osoby obdarzone suchą skórą, ponieważ doskonale nawilża ją od środka. Nie jest polecany osobom z problemami naczynkowymi. Ma on działanie rozgrzewające i może nasilać objawy pękających naczyń krwionośnych na powierzchni skóry. Olej sezamowy nadaje się do olejowania włosów. Po podgrzaniu produkt ten wykorzystać można jako olejek do masażu, który doskonale pozbędzie się toksyn z ciała. Olej sezamowy dolać można do wody przeznaczonej do kąpieli. Efektem będzie dobrze nawilżona skóra.

Zobacz również:
Oceń
8.8/10. Oddano 4 głosy.
ponad miesiąc temu