Jesteś na:

Olej rydzowy – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić. Olej rydzowy na włosy

16 18 20

Olej rydzowy niegdyś był niezwykle popularny i stosowany głównie w kuchni. Obecnie zaczynamy doceniać wszelkie naturalne sposoby dbania o zdrowie i urodę, dlatego olej rydzowy ponownie wraca do łask! Okazuje się, że nadaje się nie tylko do wzbogacania smaku potraw, ale także upiększania włosów. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej!

Olej rydzowy

Rydz to jedna z najstarszych roślin uprawianych w Polsce. Spokrewniona jest z rzepakiem i bardzo często można spotkać ją dziko rosnącą. Okazuje się, że w okresie powojennym znajdowała się na większości polskich stołów. W momencie, kiedy popularność zdobył olej rzepakowy, lnianka została niestety odstawiona na bok. Olej rydzowy, inaczej mówiąc olej z lnianki to nic innego jak tłuszcz tłoczony z nasion lnicznika siewnego. Pokrewne nazwy rośliny to lennica, judra, rydz oraz rydzyk. Ostatnie z nich nawiązują do brunatnej barwy jej ziaren. Co ciekawe w 2009 roku został wpisany do unijnego rejestru „Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności” (GTS), a nawet zdobył nagrodę „Perła 2005” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Produkt ten jest bogatym źródłem witamin (m.in. A, E czy z grupy B) i przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej rydzowy – właściwości

Analizując skład oleju rydzowego, zauważyć można, że jedynie 10% wszelkich składników stanowią kwasy tłuszczowe nasycone, zatem cała reszta – aż 90% to tak pożądane Jednonienasycone oraz Wielonienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Wykazuje on również najlepszy stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Z tego względu jest to produkt umożliwiający prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego. Dodatkowo wspomaga koncentrację, a także zapobiega występowaniu problemów z pamięcią. Co ciekawe zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wzroku, a także depresji, otyłości czy cukrzycy typu II (w głównej mierze dietozależnej), a nawet niektórych nowotworów czy schorzeń o podłożu zapalnym. Właśnie obecne w omawianym surowcu lipidy odpowiedzialne są za jego funkcje redukujące stężenie cholesterolu frakcji LDL oraz trójglicerydów. Ponadto zapobiega rozwojowi miażdżycy oraz chorób serca. Według badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia spożycie oleju rydzowego przez okres 2 tygodni zmniejsza poziom „złego” cholesterolu o 12%! Dzięki znacznej obecności witaminy E produkt ten wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, jak również chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Co więcej, przypuszcza się, że może osłabiać objawy artretyzmu oraz reumatyzmu i alergii. W niektórych źródłach znaleźć można informację, iż odpowiada także za regulację stężenia glukozy we krwi.

Olej rydzowy – zastosowanie

Barwa produktu jest zróżnicowana i zależy od odmiany lnianki zużytej podczas jego produkcji. Zwykle olej rydzowy cechuje się złocistym, czerwonobrunatnym lub też złocistozielonym kolorem. Charakterystyczny jest jego smak, który określany bywa, jako cebulowy, a nawet orzechowy z nutą goryczy oraz korzenny. Polecany jest głównie do ziemniaków, sałatek oraz surówek, choć okazuje się świetnym dodatkiem urozmaicającym smak twarogu, makaronu czy kaszy. Bardzo dobrze komponuje się ze śledziami. Nie nadaje się on do smażenia, gdyż wysoka temperatura obróbki niszczy wszelkie jego składniki aktywne odpowiedzialne za prozdrowotne właściwości.

Olej rydzowy na włosy

Olej rydzowy to produkt, który ze względu na bogatą zawartość witamin antyoksydacyjnych – A oraz E, idealnie nadaje się do wykorzystania w kosmetyce. Odpowiedzialny może być za opóźnienie procesów starzenia czy ujędrnienie i wygładzenie skóry. Polecany jest również do pielęgnacji włosów! Można nakładać go na skalp głowy jak każdy inny olej w celu ich nawilżenia i odnowy. Nie jest to jednak metoda odpowiednia dla każdego, zatem osoby ze skłonnością do łupieżu czy cechujące się wrażliwą skórą głowy, powinny zrezygnować z takiej praktyki. Najlepiej będzie zaaplikować go na same końcówki bądź od połowy długości włosów, a następnie zmyć po upływie kilkunastu lub kilkudziesięciu minut. Długość tego okresu zależna jest od indywidualnych preferencji.

Olej rydzowy – cena, gdzie kupić

Niezwykle ważną informacją jest to, że olej ten należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza 20ᴼC. Obecne w nim kwasy niezwykle szybko ulegają utlenianiu oraz w efekcie jełczeniu, po czym produkt staje się niejadalny. Po otwarciu może być przechowywany nawet do 6. miesięcy, pod warunkiem, iż znajduje się w szczelnym opakowaniu. Niestety jego cena jest dość wysoka i wynosi średnio 1014 złotych za 250 ml. Znaleźć go można głównie w sklepach ze zdrową żywnością czy miejscach oferujących tradycyjne wyroby i oczywiście w sieci. Mimo dość dużych kosztów warto zdecydować się na jego zakup, gdyż dawka lecznicza to ok. 510 g, a więc 12 łyżeczki oleju. Wówczas, zakupiona butelka nawet 250 ml, będzie mogła nam długo służyć, oczywiście pod warunkiem odpowiedniego przechowywania.

Podsumowując olej rydzowy to zapomniany przez nas tradycyjny produkt, który wrócił do łask po latach. Jego skład obfituje przede wszystkim w korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydacyjne witaminy – A i E. Z tego względu cechuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi, oddziałującymi zarówno na narząd wzrostu, jak i układ sercowo-naczyniowy czy nerwowy. Cena oleju nie jest niska, jednak biorąc pod uwagę niewielką dawkę leczniczą, warto raz na jakiś czas pozwolić sobie na taki wydatek i cieszyć się walorami, jakie niesie ze sobą jego spożycie.

 

Literatura:

  1. Antosik K.: „Wartość odżywcza żywności tradycyjnej.”, Zeszyty Naukowe, 2017, 54/214-222.
  2. Dzięcioł M., Przysławski J.: „Ocena wartości odżywczej i aktywności biologicznej wybranych olejów roślinnych dostępnych olejów roślinnych dostępnych na rynku polskim w kontekście profilaktyki chorób dietozależnych.”, Bromat. Chem. Toksykol., 2013, 46(1)/20-26.
  3. Kijak, E.: „Olej rydzowy.”, Rada: Rolnictwo, Aktualności, Doradztwo, Analizy. Miesięcznik Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach, 2012, 2.
  4. Kurasiak-Popowska D., Stuper-Szablewska K., Nawracała J.: „Olej rydzowy jako naturalne źródło karotenoidów dla przemysłu kosmetycznego.”, Przemysł Chemiczny, 2017, 96(10)/2077-2080.

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Chrzan
, Dietetyk z zamiłowaniem do zawodu. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której różne koncepcje i nowości na bieżąco weryfikuje z aktualnymi i rzetelnymi badaniami naukowymi.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?