Olej kukurydziany

16 18 20
Kalorie: 884 kcal Białko: 0.0 g Tłuszcze: 100 g Węglowodany: 0.0 g

Powstanie oleju kukurydzianego to efekt tłoczenia na zimno zarodków kukurydzianych, które są odseparowywane podczas przemiału ziaren kukurydzy. Jego pomarańczowy kolor jest charakterystyczny dla oleju nierafinowanego. Jeżeli przeszedł on proces rafinowania, staje się zdecydowanie bardziej żółty. Kukurydza to jedna z najczęściej uprawianych roślin na świecie. Występuje na terenie różnych stref klimatycznych i jest dość odporna na działanie czynników zewnętrznych.

Olej kukurydziany – właściwości

W oleju kukurydzianym znaleźć można bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to kwas olejowy (zawartość na poziomie nawet 30%), kwas linolowy (do nawet 70% zawartości), a także kwas palmitynowy.

Olej kukurydziany do dobre źródło witaminy E. Jest to jeden z przeciwutleniaczy. Wiążąc wolne rodniki z jednej strony przyczynia się do poprawy wyglądu skóry, włosów i paznokci, a z drugiej strony ma on zastosowanie w profilaktyce przeciwnowotworowej.

W swoim składzie olej kukurydziany zawiera dużą ilość kwasów omega-6 oraz niewielką ilość kwasów omega-3. Ich obecność jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy jednak pamiętać, że oleje należą do produktów wysokokalorycznych, a więc nie powinny być spożywane w nadmiernych ilościach.

Olej kukurydziany jest bogaty w fitosterole. Pomagają one w łagodzeniu przebiegu wielu chorób. U panów pomogą z problemami wynikającymi z przerostu prostaty. Ma on działanie zapobiegające powstawaniu złogów miażdżycowych. Poprawia funkcjonowanie układu mięśniowego oraz wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych.

Olej kukurydziany – zastosowanie

Nierafinowany olej kukurydziany jest trudno dostępny, ponieważ ulega on błyskawicznemu procesowi utleniania. Nie można smażyć na nim potraw w wysokiej temperaturze. Za to doskonale pasuje do sałatek i zimnych przekąsek. Można z niego robić majonez. Maksymalna temperatura do jakiej można go podgrzać to 90 stopni Celsjusza. W wyższej traci on swoje cenne właściwości. Najlepiej kupować olej kukurydziany zamknięty w ciemnej, szklanej butelce. Brak dostępu światła jest istotny w przypadku tego typu produktu. Nie może on być długo przechowywany, a data przydatności do spożycia na opakowaniu powinna być krótka.

Olej kukurydziany jest chętnie stosowany w kosmetykach. Ma on właściwości łagodzące. Dodając go do kąpieli, doskonale nawilży skórę. Można go stosować przy posiadaniu każdego typu skóry, także tłustej. Nie tylko odżywia on tkankę powierzchniową, ale również ją uelastycznia. Poprawia mikrokrążenie, co bezpośrednio przekłada się na wygląd cery. Z jego pomocą można także przeprowadzać zabieg olejowania włosów. Olej słonecznikowy jest również stosowany do pielęgnacji skóry osób chorych na łuszczycę.

Zobacz również:
Oceń
10.0/10. Oddano 1 głosy.
ponad miesiąc temu