Jesteś na:

Olej jojoba – właściwości, zastosowanie, cena

16 18 20

Olej jojoba otrzymywany jest z nasion krzewu simondsii kalifornijskiej. Potocznie nazywany jest olejem jednak w rzeczywistości jest to wosk. To substancja bardzo odporna na ciepło, która znalazła zastosowanie głównie w przemyśle kosmetycznym. Ogromną zaletą oleju jojoba jest to, że może być on stosowany w pielęgnacji każdego typu skóry. Jakie właściwości posiada omawiany wosk? Oraz gdzie najczęściej jest on wykorzystywany?

Olej jojoba

Jojoba jest to zielony krzew pochodzący z Ameryki Środkowej. Jego ziarna w 50% składają się z tłuszczów, które po wytłoczeniu na zimno dają olej koloru żółtego o mało wyczuwalnym zapachu. W odróżnieniu od innych olejów roślinnych, jojoba charakteryzuje się odmiennym składem kwasów tłuszczowych oraz specyficznymi właściwościami. W jego skład wchodzą głównie:

  • nasycone i nienasycone alkohole,
  • kwasy tłuszczowe,
  • fitosterole,
  • witamina A,
  • witamina E,
  • witamina F (kwasy tłuszczowe NNKT)
  • skwalen.

Olej jojoba budową zbliżony jest do sebum wydzielanego przez gruczoły łojowe, dzięki czemu łatwo wchłania się przez skórę oraz zapobiega jej wysuszeniu. Jest on bardzo uniwersalny i pomaga utrzymać zdrowie włosów, paznokci, skóry twarzy oraz ciała. Olej jojoba posiada również dużą odporność na wysoką temperaturę, nie posiada daty ważności, ponieważ nie jełczeje oraz zachowuje naturalny kwaśny odczyn skóry.

Właściwości oleju jojoba

Olej jojoba posiada właściwości przeciwzapalne i nawilżające skórę. Jako produkt naturalny stosowany jest w leczeniu chorób skóry i problemów związanych z włosami. Olej jojoba jest zalecany dla każdego typu cery, nie powoduje reakcji alergicznych ani podrażnień. Pomaga w regulacji gruczołów łojowych, których zaburzenia stanowią podstawę większości problemów skórnych. W przypadku skóry suchej olejek uzupełnia niedobory warstwy lipidowej, dzięki czemu cera uzyskuje odpowiedni poziom nawilżenia i blask. W przypadku skóry tłustej olej działa hamująco na ilość wydzielanego sebum. Olejek z jojoba jest również stosowany przy bólach reumatycznych oraz zapaleniach stawów. Posiada też działanie przeciwbakteryjne oraz silne właściwości przeciwwolnorodnikowe. Olej jojoba nie zapycha porów, pomaga leczyć stany zapalne skóry, między innymi trądzik, egzemę, łupież, pomaga w leczeniu objawów łuszczycy, ujędrnia skórę, posiada działanie antyoksydacyjne, regeneruje końcówki włosów, odżywia paznokcie oraz delikatnie pielęgnuje skórę dzieci.

Zastosowanie oleju jojoba

Olej z jojoba jest substancją uniwersalną, stosowaną w pielęgnacji każdego typu skóry. Można go używać zamiast kremu, jako składnik kosmetyków dla dzieci i niemowląt, a także kobiet w ciąży, jako oliwka do masażu, składnik odżywek do włosów, balsamów do ciała oraz mydeł. Jest także wykorzystywany jako składnik kosmetyków dla osób z cerą wrażliwą, alergiczną oraz z łuszczycą, kosmetyków do demakijażu. Olej jojoba jest też stosowany w aromaterapii oraz posiada funkcję wydłużającą okres trwałości preparatów. Znajduje swoje zastosowanie również w produkcji perfum. Olej jojoba często jest wykorzystywany jako baza pod makijaż, ponieważ delikatnie wygładza drobne zmarszczki, nadaje skórze naturalny połysk, sprawia, że rzęsy stają się mocniejsze, a jednocześnie szybko się wchłania. Olej ten spełnia funkcje naturalnego filtru przeciwsłonecznego, jako balsam do suchych ust oraz dłoni. Jojoba pomaga w odbudowie suchych, zniszczonych włosów, dzięki niemu kosmki stają się nawilżone, mocne i lśniące.

Cena oleju jojoba

Ogromną zaletą oleju jojoba jest jego cena. Jest on dostępny niemalże w każdej drogerii, aptece, a nawet w supermarketach. Zazwyczaj sprzedawany jest w szklanych, brązowych buteleczkach o pojemności 30, 50 lub 100 ml. Cena waha się w granicach od 20 do 30 złotych za 100 ml. Biorąc pod uwagę jego skład, liczne właściwości oraz szerokie możliwości zastosowania cena nie jest wygórowana.

Olej jojoba posiada wiele właściwości. Jest on zalecany zarówno dla osób o skórze suchej jak i tłustej, trudnej w pielęgnacji. Omawiany olej głównie jest stosowany jako naturalny kosmetyk, jednak może on również przynieść ukojenie np. w leczeniu reumatyzmu. Ze względu na jego dostępność oraz niską cenę jest on jednym z najchętniej wybieranych olejów naturalnych.

Kup olej jojoba z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

 

Literatura:

  •   Arct J., Pytkowska K., Nawilżanie i surowce nawilżające, Polskie Towarzystwo Kosmetologów, 2003.
  •   Ozga-Michalski E., Rola ochronna tłuszczu dla włosów, Portal Farmaceutyczno-Medyczny, 2012.

Oceń
Olej jojoba – właściwości, zastosowanie, cena - 9.5/10. Oddano 4 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?