Jesteś na:

Ogórki – właściwości, witaminy, zastosowanie i ciekawostki

16 18 20

Ogórek, ogórek, ogórek… zielone warzywo, bez wyraźnego smaku, które najczęściej kojarzy się z letnią mizerią. Niskokaloryczny, składający się w większości z wody ogórek jest mało docenianym produktem. Czy faktycznie ogórki nic nie wnoszą do naszego organizmu i są zupełnie obojętne dla zdrowia, czy może to mit, a tak naprawdę obfitują w składniki odżywcze i są pełne prozdrowotnych właściwości?

Ogórki

Ogórek zielony (Cucumis dativus L.) wywodzi się z rodziny dyniowatych, a najprawdopodobniej pochodzi z Indii, skąd rozprzestrzenił się na cały świat. Jest rośliną pnącą, o bardzo delikatnych pędach i charakterystycznych żółtych kwiatach, z których powstaje owoc. Jego owłosione liście, posiadają barwę od jasnej do ciemnozielonej. Owoce pokryte dość grubą, zieloną skórką posiadają podłużny, walcowaty kształt, natomiast w środku skrywa się jasnozielony miąższ wraz z płaskimi, drobnymi nasionkami.

Istnieje wiele odmian uprawnych ogórków, które różnią się nieco kształtem, wielkością, kolorem i smakiem. Najlepiej rosną w klimacie umiarkowanym, w warunkach dobrego, aczkolwiek nie nadmiernego nasłonecznienia i odpowiedniej wilgotności gleby. Optymalna temperatura to 20–25°C. Najlepszym okresem hodowli ogórków są miesiące czerwiec–sierpień.

Ogórki nie są warzywami o wyrazistym smaku, charakteryzują się bardzo delikatnym, łagodnym i orzeźwiającym smakiem.

Kup ogórki z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Ogórki – właściwości

Ogórki zawierają związki, które działają alkalizująco, co oznacza, że posiadają zdolność odkwaszania organizmu. Podobnie jak arbuzy, zawierają bardzo dużą ilość wody, są zatem niskokaloryczne i stanowią bardzo dobry składnik wszelkich diet odchudzających. Stanowią środek wspomagający usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Pomagają w zwalczaniu obrzęków, w wielu chorobach układu moczowego i w chorobie reumatycznej, ale nie tylko. Ogórki przyspieszają także pasaż jelitowy, zapobiegając zaparciom.

Ponadto ogórki znajdują swoje zastosowanie w kosmetyce, dzięki właściwościom zmniejszającym opuchliznę czy cienie pod oczami. Wyciąg z ogórka działa kojąco na skórę, łagodzi podrażnienia, a także odświeża i tonizuje skórę, nawet tę z problemami, jak trądzik. Skutecznie oczyszcza skórę oraz zmniejsza widoczność porów.

Pestki ogórka również korzystnie działają na organizm człowieka. Sporządzone z nich napary, niwelują dolegliwości układu moczowego.

Ogórki jednak zawierają enzym – askorbinazę, który utlenia witaminę C. Dlatego też nie poleca się łączenia warzyw bogatych w tą witaminę z ogórkami. Straty witaminy C powoduje także wiele innych czynników, dowiedz się jakie.

Ogórki – wartości odżywcze

Jak wcześniej wspominaliśmy, ogórki to w 96% woda, aczkolwiek w ich składzie znajdziemy niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Nieduże pokłady witaminy A, C i witamin z grupy B (B1, B3 i B6) znajdziemy w miąższu ogórka. Ponadto znajduje się w nich kwas foliowy oraz pewne składniki mineralne: cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń sód i magnez. Trzeba jednak pamiętać, że nie są to ilości, które wystarczą na uzupełnienie dziennej dawki witamin i minerałów, a najwięcej składników kryje się w skórce ogórka. Ogórki przez niektóre osoby są źle tolerowane, powodują wzdęcia i złe samopoczucie.

Oprócz powyższych niewielkich ilości składników odżywczych, w ogórkach znajdziemy także błonnik (0,4 g/100 g), co cieszy osoby odchudzające się, ponieważ są świetnym i dodatkowo niskokalorycznym warzywem (6–8 kcal/100 g).

Ogórki – zastosowanie

Ogórki znajdują zastosowanie w łagodzeniu objawów problemów układu moczowego, stanów zapalnych oraz przy usuwaniu nadmiaru wody z organizmu. Stanowią także składnik diet odchudzających. Dzięki swym upiększająco-łagodzącym właściwościom, ogórki znalazły zastosowanie w kosmetyce, w różnego rodzaju preparatach, kremach, maseczkach, które działają ściągająco i zmniejszają opuchlizny. Nadają się do odświeżania i oczyszczania cery. Uprawiane są często pod kątem późniejszych przetworów (ogórki kiszone, konserwowe, sałatki).

Ogórki – ciekawostki

  • co ciekawe, ogórek stanowi bardzo dobry obiekt badań genetycznych i biotechnologicznych,
  • aby zniwelować niepożądane działanie ogórka względem witaminy C (askorbinaza) należy zakwasić środowisko, czyli dodać do ogórków czy surówki octu winnego, aby zatrzymać utlenianie cennej witaminy,
  • orzeźwiający zapach ogórka, wykorzystywany jest jako nuta wielu perfum,
  • owocem ogórka siewnego z botanicznego punktu widzenia jest jagoda.

Ogórek mimo przyjemnego i delikatnego smaku, nie zawiera zbyt wiele składników odżywczych, chociaż nie można powiedzieć, że jest bezwartościowy. Ogórki świetnie nadają się na surówki czy przetwory, a jeszcze lepsze zastosowanie znajdują w kosmetyce, jako składnik wielu kremów i upiększających maseczek. Należy jednak uważać, na to z czym jemy ogórki, bowiem zawierają one enzym – askorbinazę, który utlenia witaminę C.

Kup ogórki z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Ogórki – właściwości, witaminy, zastosowanie i ciekawostki - 6.5/10. Oddano 278 głosy.
Aleksandra Musiał
ponad miesiąc temu Ukończyła dietetykę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biotechnologię ze specjalizacją analityka biotechnologiczna na Uniwersytecie Rolniczym.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?