Jesteś na:

Nutridrink – skład, rodzaje, skutki uboczne, cena. Gdzie kupić nutridrink?

16 18 20

Nie ma obecnie szybciej rozwijającej się nauki niż dietetyka i żywienie człowieka. Z każdym rokiem odkrywane są nowe zależności między sposobem żywienia a stanem zdrowia organizmu. Ogromne zainteresowanie tą dziedziną nauki oraz preparatami odżywczymi przyczyniły się do wprowadzenia na rynek nutridrinków, które cieszą się dużym powodzeniem wśród chorych z problemami żywieniowymi.  

Nutridrink

Nutridrink jest to preparat wysoko odżywczy, który w małej objętości dostarcza znacznej ilości kalorii, białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów. Inaczej mówiąc jest to skoncentrowane źródło składników odżywczych koniecznych do odpowiedniej regeneracji organizmu. Stosowany jest w celu zapobiegania lub leczenia niedożywienia, które może rozwinąć się u zdrowej osoby z zaburzeniami odżywiania lub chorej, u której niedożywienie jest wynikiem choroby osłabiającej organizm. Nutridrink odżywia organizm ilościowo poprzez uzupełnianie niedoborów energetycznych i odżywczych. Preparaty te włącza się do jadłospisu osób po ciężkich chorobach przewlekłych, nowotworowych, urazach, operacjach lub przy trudno gojących się ranach czy odleżynach w celu zapobiegania niedożywienia oraz wspomagania regeneracji organizmu. W wymienionych stanach zdrowotnych ma miejsce zdecydowany wzrost zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, który trudno pokryć poprzez tradycyjne jedzenie, stąd zaleca się włączanie nutridrinków do diety. Stosowane są one jako uzupełnienie wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach w diecie.

Rodzaj nutridrinku dobiera się w zależności od choroby, która występuje w organizmie. Nutridrinki przyjmują formę napojów o objętości 125 ml lub 200 ml łatwych do wypicia i przechowywania. Występują w różnych wariantach smakowych tj.  truskawkowy, waniliowy, czekoladowy i inne. Należą do bardzo energetycznych produktów, ponieważ 1 butelka preparatu dostarcza aż 300 kcal. Włączanie nutridrinków do diety chorego określa się jako żywienie medyczne. Ma ono na celu poprawę zdrowia oraz komfortu życia chorego poprzez eliminację problemów związanych ze spożyciem pokarmów, a wynikających z toczącej się choroby w organizmie oraz dostarczenie w odpowiedniej ilości składników odżywczych, których pacjent nie może przyjąć z tradycyjnym pokarmem. Żywienie medyczne obejmuje dwa sposoby podaży jedzenia:

  1. poprzez przewód pokarmowy (żywienie dojelitowe, enteralne),
    • podawany doustnie,
    • podawany przez zgłębnik (sondę),
  2. dożylne (żywienie pozajelitowe).

Podawanie pokarmów za pomocą przewodu pokarmowego jest fizjologiczne, bezpieczniejsze i wiąże się z mniejszym ryzykiem powikłań niż żywienie pozajelitowe. Dożylne podawanie składników odżywczych powinno być stosowane tylko wtedy, kiedy nie ma możliwości innego sposobu żywienia pacjenta. Z tego powodu włączanie odżywczych drinków do diety tradycyjnej chorego wydaje się być optymalnym sposobem jego żywienia.

Co ważne nie należy stosować nutridrinków u dzieci poniżej 3. roku życia, a decyzja o włączeniu preparatu do diety dziecka w wieku 36 lat powinna odbyć się za zgodą i pod nadzorem lekarza [1].

Nutridrink – rodzaje

Nutridrinki włącza się do diety chorego pod nadzorem specjalisty, ponieważ preparaty powinny być dostosowane do wieku oraz stanu zdrowia osoby potrzebującej. W zależności od choroby podstawowej i symptomów towarzyszących wyróżnia się następujące rodzaje preparatów:

  1. skierowane do pacjentów onkologicznych
    • przy współistniejącym braku apetytu
    • przy odleżynach
    • przy zaburzeniach gojenia się ran
    • przy cukrzycy
    • chemioterapii
    • radioterapii
    • zaparciach
    • nieswoistych zapaleniach jelit
  2. skierowane do pacjentów po operacjach
    • przy braku apetytu
    • przy zaparciach
    • przy odleżynach
    • przy cukrzycy
  3. skierowane do pacjentów przygotowujących się do operacji
    • z cukrzycą
    • bez dodatkowych jednostek chorobowych
  4. skierowane do pacjentów po przebytym udarze
    • przy odleżynach
    • przy cukrzycy
  5. skierowanych do pacjentów z chorobą Parkinsona
  6. skierowanych do osób starszych
    • przy współistniejącym braku apetytu
    • przy odleżynach
    • przy zaburzeniach gojenia się ran
    • przy cukrzycy
    • przy oparzeniach
    • przy zapaleniu/ marskości wątroby
    • przy zaparciach
    • przy zapaleniu trzustki
    • przy zespołach złego wchłaniania
  7. skierowanych do dzieci
    • przy współistniejącym braku apetytu
    • przy odleżynach
    • przy zaburzeniach gojenia się ran
    • przy cukrzycy
    • przy oparzeniach
    • przy zapaleniu/ marskości wątroby
    • przy zaparciach
    • przy zapaleniu trzustki
    • przy zespołach złego wchłaniania

Preparaty różnią się składem, który modyfikowany jest w zależności od jednostki chorobowej oraz zaburzeń towarzyszących występujących u chorego. Każdy nutridrink powinien zostać dopasowany do pacjenta indywidualnie po przeprowadzeniu z nim wywiadu zdrowotnego i żywieniowego.

Ze względu na skład preparatu wyróżnia się następujące nutridrinki:

  1. tradycyjne – charakteryzują się podstawowym składem, skierowane są do osób starszych i dzieci w celu zapobiegania niedożywienia;
  2. wysokobiałkowe – skierowane do osób, których zapotrzebowanie na białko wzrasta m.in. po chemioterapii, radioterapii, po chorobie nowotworowej;
  3. wysokobłonnikowe – skierowane są do osób cierpiących na zaburzenia perystaltyki jelit, zaparcia, wzdęcia;
  4. bez tłuszczu – skierowane do osób, które ograniczają tłuszcz w diecie m.in. przy dnie moczanowej, zapaleniu pęcherzyka żółciowego;
  5. dla diabetyków – skierowane do osób o nieprawidłowej gospodarce węglowodanowej, zamiast cukrem słodzone są słodzikami [1].

Nutridrink – skład

W zależności od przeznaczenia preparatu skład nutridrinków może się od siebie różnić. Ze względu na energię dostarczaną wraz z nutridrinkiem możemy wyróżnić preparaty normokaloryczne oraz wysokokaloryczne. Wszystkie preparaty zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E i K) oraz kompleks witamin z grupy B czy C. W nutridrinkach nie brakuje również składników mineralnych. Napoje odżywcze są dobrym źródłem potasu, sodu, chlorków, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, fosforu, miedzi, manganu, fluoru, molibdenu, jodu, selenu i chromu. W zależności od przeznaczenia nutridrinki mogą również dostarczać L-karnityny, choliny, tauryny czy przeciwutleniaczy. Zawartość składników odżywczych tj. białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika zależą od specyfiki preparatu. Źródłem białka jest kazeina, natomiast tłuszczu długołańcuchowe kwasy tłuszczowe LCT. W zależności od preparatu węglowodany występują w postaci maltozy, sacharozy, maltodekstryny. Wyróżnia się nutridrinki ubogoresztkowe oraz takie o dużym stężeniu błonnika pokarmowego, które stosuje się w leczeniu zaparć i wzdęć.  Należy zwrócić uwagę również na to, że większość nutridrinków nie zawiera glutenu i laktozy [2].

Nutridrink – skutki uboczne

Preparaty odżywcze mogą być stosowane jako uzupełnienie diety lub jedyne źródło pożywienia. Bardzo ważne jest to, aby wiedzieć w jaki sposób przyjmować nutridrinki, aby zapobiec występowaniu nieprzyjemnych skutków ubocznych wynikających z nieprawidłowego spożycia preparatu. Szczególnie podczas pierwszego spożycia nutridrink powinien być sączony powoli oraz małymi łyczkami. Zaleca się, aby czas wypicia jednej butelki nutridrinku wynosił od 30 minut do godziny. Szybsze spożycie preparatu może powodować dolegliwości jelitowe tj. uciążliwa biegunka, ból brzucha, wzdęcia oraz nadmierne gazy. Wynika to z wysokiej osmolarności płynu, który nasila przepływ wody do przewodu pokarmowego, w efekcie czego dochodzi do zaburzeń jelitowych. Odpowiednie spożycie preparatu zgodne z zaleceniami zapobiega wyżej wymienionym skutkom ubocznym [1].

Gdzie kupić nutridrink?

Nutridrinki dostępne są w aptekach stacjonarnych i internetowych bez konieczności okazania się receptą na ten produkt.  Jeśli apteka nie posiada w danym momencie odpowiedniego preparatu, wystarczy go zamówić u farmaceuty, a zostanie on dostarczony do tego miejsca prawdopodobnie w ciągu 24 godzin. Nutridrinki dostępne są również w specjalnych automatach zlokalizowanych na terenie szpitali m.in. w Warszawie, Wrocławiu czy Krakowie. W celu zakupu odpowiednio dostosowanego preparatu do potrzeb chorego zaleca się konsultację z lekarzem prowadzącym, dietetykiem lub farmaceutą [1].

Bez wątpienia nutridrinki stały się jednym z kluczowych elementów leczenia żywieniowego stosowanego w stanach niedożywienia i problemów z przyjęciem tradycyjnego pokarmu. Dzięki ich zastosowaniu poprawia się komfort życia pacjentów oraz ulega skróceniu czas rekonwalescencji.

Literatura:

  1. https://www.nutridrink.pl/ [dostęp 29.11.17]
  2. http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/nutridrinki-zywienie-w-chorobie-nutridrinki-wylecza-niedozywiony-organ_41565.html [dostęp 29.11.17]

Kup dietę już za 20zł

Zobacz >>

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Nutridrink – skład, rodzaje, skutki uboczne, cena. Gdzie kupić nutridrink? - 8.3/10. Oddano 22 głosy.
Autor artykułu:
Justyna Paroń
, Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?