Opinie

  1. Przede wszystkim autorka błędnie zaliczyła herbatę oolong do herbat czerwonych. Oolongi to są herbaty niebieskie bądź turkusowe-w chińskiej nomenklaturze ich nazwa brzmi Qing.Herbaty czerwone to pu-erhy, przez chińczyków zaliczane zresztą do herbat czarnych, zaś herbaty czarne są przez nich nazywane czerwonymi. Należy również dodać, że ze względu na stopień fermentacji oolongi dzielimy na nisko fermentowane 20-30%, średnio fermentowane 50-60% oraz wysoko fermentowane 80-90%. Ta herbata nie posiada również jednego charakterystycznego smaku. Zupełnie inne są oolongi chińskie, a zupełnie inne tajwańskie. A i same oolongi chińskie różnią się między sobą smakiem , np. dwa słynne oolongi znajdujące się na liście 10 Wielkich herbat Chińskich- Da Hong Pao oraz Anxi Tie Guan Yin.-to zupełnie różne światy smakowe.Herbata ta jest na pewno zdrowa, ale czy ma właściwości odchudzające to sprawa dyskusyjne. W walce z nadwagą lepsze są puerhy, gdyż ograniczają wchłanianie tłuszczu.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *