Jesteś na:

Nektarynka – odmiany, właściwości, witaminy

16 18 20

Nektarynka to słodko-kwaskowaty owoc. W zależności od odmiany dojrzewa w sierpniu lub we wrześniu. Można spożywać go na surowo, jak również w postaci przetworów. Jest znakomitym dodatkiem do deserów.

W Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej u podstawy, zaraz za aktywnością fizyczną, są warzywa i owoce. Powinny one stanowić co najmniej połowę tego, co spożywamy w ciągu dnia [1]. Owoce mogą być dobrą alternatywą dla słodyczy. Dodatkowo są źródłem błonnika pokarmowego oraz witamin. Na rynku mamy zarówno krajowe, jak i zagraniczne owoce. Wystarczy kierować się ich sezonowością oraz preferencjami smakowymi. Jednym z owoców o słodko-kwaskowatym smaku jest nektarynka.

Nektarynka

Jest to owoc z drzewa Prunus persica var. Nucipersica, które osiąga wysokość do 6 m. Należy do rodziny różowatych – Rosaceae, razem z morelą oraz brzoskwinią, której jest odmianą. Jest drzewem krótkowiecznym – 30 lat. Pochodzi z północnej i środkowej części Chin. Hoduje się ją również w Polsce.

Nektarynka to pestkowiec. Ma kulisty kształt o średnicy do 8 cm. Średnia masa owocu wynosi 100–160 g. Skórka jest żółta i pokryta czerwonym rumieńcem. Miąższ jest słodko-kwaśny i soczysty. W porównaniu z brzoskwinią nektarynka nie ma omszenia na skórce, a pestka łatwiej odchodzi od miąższu.

Sezon na nektarynki rozpoczyna się w drugiej połowie lata i może trwać do początku jesieni. Wszystko zależy od odmiany.

Nektarynki można spożywać na wiele sposobów. Jako przekąska na surowo – oczywiście po wcześniejszym umyciu. Owoce mogą być również składnikiem koktajlu lub ciasta. Można przyrządzić z nich mus do placków owsianych czy potraw mącznych np. naleśników. Dobrze komponuje się również z serem twarogowym. Z nektarynek można przygotować przetwory – kompot czy konfiturę. Owoc te nadają się również do mrożenia [2].

Nektarynka odmiany

Wyróżnia się kilka odmian nektarynek. Różnią się wielkością, kształtem i odcieniem. Owoce dojrzewają w sierpniu lub we wrześniu.

  • Nektarynka płaskoowocowa – skórka jest czerwona, natomiast miąższ biały lub żółty i do tego soczysty. Masa jednej sztuki waha się między 50 a 100 g. W porównaniu z innymi odmianami pestka jest mniejsza i kulistospłaszczona. Zbiory owoców rozpoczynają się w połowie sierpnia.
  • Nektaryna Harblaze – owoce są duże i owalne. Skórka jest żółta, w większości pokryta karminowo-czerwonym rumieńcem. Miąższ natomiast jest żółty, soczysty i słodko-kwaskowaty. Nektarynki zbiera się w drugiej połowie sierpnia
  • Nektarynka Harco – nektarynki o średniej wielkości – ok. 130 g. Również mają żółtą skórkę pokrytą w większości czerwono-fioletowym rumieńcem o intensywnej barwie. Owoce dojrzewają w połowie sierpnia. Odmiana ta szczególnie nadaje się do mrożenia.
  • Nektarynka Hardired owoce kuliste o średniej wielkości ok. 70–80 g. Skórka jest zielonożółta i prawie w całości pokrywa ją karminowo-fioletowy rumieniec. Miąższ jest włóknisty, jasnożółty. Zbiory  rozpoczynają się w drugiej połowie sierpnia.
  • Nektarynka Red Gold – nektaryna o owalnych i dużych owocach ok. 100–160 g. Skórka w większości pokryta buraczkowym rumieńcem. Miąższ jest zbity i żółty. Owoce dojrzewają na początku września. Ze względu na swój miąższ doskonale nadają się na przetwory – konfitury, kompoty.
  • Nektarynka Fantasia – owoce są owalne i osiągają ok. 120–160 g. Skórka jest żółta albo jasnopomarańczowa. Ciemnoczerwony rumieniec pokrywa ponad połowę nektarynki. Miąższ jest żółty i słodko-kwaskowaty. Zbiory owoców są dokonywane pod koniec września [3].

Nektarynki w ciąży

Kobiety w ciąży to szczególna grupa, która musi jeść dla dwojga. Dieta powinna być urozmaicona, aby dostarczyć wszystkich składników odżywczych, a nektarynki stanowią świetne źródło witamin.  Jeżeli nie ma przeciwwskazań ze strony przewodu pokarmowego, to powinny być spożywane na surowo ze skórką. Nie traci się w ten sposób błonnika, a witaminy nie ulegają utlenieniu. Owoc zawiera pewną ilość przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na przebieg ciąży i prawidłowy rozwój płodu. Należy jednak pamiętać, że nektarynka jak i większość owoców zawiera w sobie węglowodany proste, które w nadmiarze są magazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Wystarczy zadbać, aby warzywa miały większy udział w diecie, co pozytywnie wpłynie na prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży.

Nektarynki – właściwości, witaminy

Nektarynki dzięki swoim walorom smakowym mogą być dobrą alternatywą dla słodyczy. Jednak ze względu na duży udział węglowodanów prostych najlepiej spożywać je razem z posiłkiem albo jako składnik potrawy – koktajl, mus do naleśników. Owoce i warzywa są źródłem błonnika, który korzystnie wpływa m.in. na przewód pokarmowy poprawiając perystaltykę jelit. Nektarynka w porównaniu z innymi owocami nie zawiera dużo błonnika, jednak spożywana ze skórką może dostarczyć pewną ilość tego składnika. Zawiera ona prawie 87% wody, dzięki czemu jest soczysta. Razem z wodą i innymi owocami czy warzywami może pomóc w pokryciu dziennego zapotrzebowania na wodę.

Jak każdy owoc nektarynka jest cennym źródłem witamin, które zawsze są lepiej przyswajalne w formie naturalnej z żywnością niż w postaci preparatów witaminowych. Zawiera witaminę A oraz jej prowitaminę – ß-karoten. Jest on antyutleniaczem, który chroni przed reaktywnymi formami tlenu. Nektarynka ma wielokrotnie mniej witaminy A w porównaniu z brzoskwinią czy też morelą. Posiada za to więcej witaminy C, która również jest przeciwutleniaczem. Nektarynka jest także źródłem potasu, który zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i reguluje ciśnienie krwi [4].

Wartość odżywcza nektarynki w przeliczeniu na 100 g
Energia 51 kcal
Białko 0,9 g
Tłuszcz 0,2 g
Węglowodany 11,8 g
Sacharoza 6,3 g
Błonnik 1,2 g
Woda 86,6 g
Potas 214 mg
Witamina A 17 µg
ß-karoten 103 µg
Witamina C 13,7 mg

Nektarynka to słodko-kwaskowaty owoc, który pojawia się w okresie letnio-jesiennym. Nie jest znaczącym źródłem witamin, jednak może mieć udział w całodziennym zapotrzebowaniu na nie. Należy spożywać różne owoce jak i warzywa, aby dieta była urozmaicona i dostarczała organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych.

Literatura:

[1] Jarosz M., Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa 2017.

[2] Halarewicz A. Atlas drzew i krzewów. Wydawnictwo SBM. Warszawa 2015.

[3] http://www.e-katalogroslin.pl/search/basic, dostęp online: 27.02.2018.

[4] Kunachowicz H. i wsp., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PWZL, Warszawa 2012.

Kup dietę za 20zł

Sprzedaż online w kilka minut
Oceń
Nektarynka – odmiany, właściwości, witaminy - 9.0/10. Oddano 6 głosy.
Agnieszka Bernatowicz, dietetyk
ponad miesiąc temu Na co dzień stara się przekonać pacjentów o istotności żywienia i jego wpływie na zachowania zdrowia. Uczy świadomych i mądrych wyborów. Uważa, że dieta nie może być karą i zawsze powinna być dostosowana do możliwości pacjenta.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?