Jesteś na:

Neem (miodla indyjska) – właściwości, olej z neem, zastosowanie

16 18 20

Drzewo neem inaczej ”miodla indyjska” znane jest przede wszystkim dzięki swoim cudownym leczniczym właściwościom. Od wieków roślina ta była używana w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia wszelkich chorób i dolegliwości. Miodla indyjska uznawana jest za niesamowity dar od natury.

Neem (miodla indyjska)                  

Neem gatunek drzewa z rodziny miodlowatych pochodzi z subkontynentu indyjskiego. Miodla indyjska to roślina charakteryzująca się dużą  zdolnością przetrwania w  niekorzystnych warunkach atmosferycznych, tudzież mowa o wysokiej odporności na temperaturę oraz susze. Drzewa  neem znakomicie odnajdują się na terenach półpustynnych wobec  tego możemy je również spotkać w suchych regionach Indii, a także w tropikalnych rejonach świata takich jak Indonezja, Australia  oraz zachodnia część Afryki. Miodla indyjska jest niezwykle doceniana w medycynie ajurwedyjskiej. Roślina ta ze względu na swoje wyjątkowe właściwości od wieków wykorzystywana jest w Indiach do leczenia wszelkich chorób.  

Właściwości neem

Substancje biologicznie aktywne pozyskiwane z każdej części drzewa neem (nasiona, gałęzie, owoce, kora, korzenie, liście, kwiaty) posiadają niezwykle cenne właściwości dla ludzkiego organizmu przez co wykorzystywane są w ajurwedzie w celach medycznych. Związki te działają przeciwświądowo, przeciwbólowo, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie, przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwmalarycznie oraz hipoglikemicznie. Neem również skutecznie zwalcza choroby zapalne skóry m.in wypryski, objawy trądziku, pokrzywki, świerzb oraz łuszczenie skóry.

Olej z neem

Olej z drzewa neem jest pozyskiwany z tłoczonych na zimno nasion miodli indyjskiej. Olej ten posiada zmienne zabarwienie, od koloru ciemnożółtego poprzez oliwkowy do brązowego oraz charakteryzuje się specyficznym zapachem. Przyczyną gorzkiego smaku jest obecność triglicerydów oraz związków triterpenowych. Ze względu na bogatą zawartość substancji odżywczych olej z miodli indyjskiej znalazł praktyczne zastosowanie w preparatach kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji skóry, a także włosów. Olej ten jest niezwykle zasobny w przeciwutleniacze, zwłaszcza w witaminę E i karotenoidy, które spowalniają proces starzenia oraz chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Olej z miodli indyjskiej zawiera również wiele cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych. Do najważniejszych z nich należy  kwas oleinowy oraz kwas linolenowy.

Olej neem – zastosowanie  

Pomaga w  leczeniu trądziku

Olej Neem doskonale nadaje się do cery trądzikowej. Usuwa łój, zanieczyszczenia oraz bakterie z powierzchni skóry wobec tego przeciwdziała rozprzestrzenianiu się wyprysków.  Olej z miodli indyjskiej skutecznie łagodzi stan zapalny skóry, ból oraz przyspiesza gojenie się ran. Kwasy tłuszczowe zawarte w neem chronią skórę przed czynnikami zewnętrznymi, a także pomagają w pozbyciu się śladów oraz przebarwień po trądziku. Może być również wykorzystany jako maseczka w celu oczyszczaniem porów z zanieczyszczeń.  

Zmniejsza objawy atopowego zapalenia skóry

Atopowe zapalenie skóry to jedna z chorób o podłożu genetycznym, polega na nieprawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Olej z miodli indyjskiej pomaga złagodzić objawy atopowego zapalenia skóry. Wysoka zawartość witaminy E, która notabene jest silnym antyoksydantem, skutecznie regeneruje oraz poprawia kondycję skóry. Z kolei obecność kwasów tłuszczowych w oleju neem pomaga przywrócić barierę ochronną oraz zapobiec utracie wilgoci.

Skutecznie walczy z grzybicą

Zakażenia grzybicze skóry, paznokci i grzybica stóp należą do częstych infekcji.  Neem jest jednym z najskuteczniejszych środków przeciwgrzybiczych. Posiada silne działanie grzybobójcze (toksyczne dla ponad 14 kultur grzybów) tudzież warto wspomnieć, iż neem jest nieszkodliwy dla pożytecznych bakterii.                             

Spowalnia proces starzenia skóry

Olej neem obfituje w dużą ilość antyoksydantów takich jak witamina E czy karotenoidy, przeciwutleniacze, które chronią komórki organizmu przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Ogromna ilość witamin oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych może opóźniać proces starzenia się skóry, a także poprawić jej elastyczność oraz miękkość. Dodatkowo regulują równowagę wodno-lipidową skóry.

Korzystny wpływ na włosy                                                                                                                 

Regularnie stosowanie oleju neem poprawia stan skóry głowy, wspomaga walkę z łupieżem, a nawet reguluje ilość wydzielanego przez skórę sebum  hamując przy tym przetłuszczanie się  włosów.    

Neem to roślina o wielu właściwościach leczniczych. Wytwarzane z niej produkty ochronią nas przed wieloma chorobami, a także zadbają o wygląd skóry. Olej z neem polecany jest osobom zmagającym się z trądzikiem, grzybicą, objawami atopowego zapalenia skóry czy osobom chcącym utrzymać młody wygląd skóry na dłużej.

Oceń
Neem (miodla indyjska) – właściwości, olej z neem, zastosowanie - 6.5/10. Oddano 14 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?